Arkadaştan Bulaşan Hastalık: Yalnızlık!

Düşündüğünüzden daha yalnız olabileceğinize işaret eden gizli belirtileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yapılan araştırmalar yalnızlığın işaretlerinin sadece belirtilerle sınırlı kalmadığını,belirgin şekilde gözlemlenebildiğini göstermektedir. Birçok arkadaşınızın neden sosyal medyada normal hayattan daha çok arkadaşı olduğunu,neden pahalı arabaları alma isteği duyduğunu veya teknolojik cihazlardan vazgeçemediğini bu makalemizde yer alan belirtiler ile ilişkilendirerek öğrenebilirsiniz.

Yalnız hissettiğiniz zaman duygularınız oldukça yoğun olabilir,bu yoğun duygular ise keyifsizliğe ve depresyona dönüşür ve psikolojik olarak çöküntüye yol açabilir. Herkes biraz yalnız hissedebilir,uzmanlar yalnızlığın aslında iyi bir şey olabileceğini dahi söylüyorlar. Yalnızlık,aslında daha mutlu ve güvenli olmamızı teşvik eden,sosyalleşmemiz için gerekli bir evrimsel adaptasyon süreci olarak nitelendirilebilir. Farkında olmadan yalnız olabilir misiniz? Aşağıdaki işaretler “evet”diyor.

Facebook’ta Gerçek Hayattan Daha Fazla Arkadaşınızın Olması

Birçok arkadaşınızın,hatta yakın akrabalarınızın tatil için nereye gittiğini öğrenmek Facebook üzerinde paylaştıkları fotoğrafları sayesinde gayet kolay. Araştırmalar normal bir kullanıcının ay içerisinde ortalama dört saatini Facebook’ta harcadığını gösteriyor. Bu sayı bazen dört gün,bazen dört hafta bazen ise ayları bile bulabiliyor. Yalnızlık problemini,Facebook arkadaşlarınızla ve Twitter takipçilerinizle aşmaya çalışmak yalnızlığı ortadan kaldırmayacağı gibi sorunun daha da şiddetlenmesine yol açabilir.

Arkadaştan Bulaşan Hastalık: Yalnızlık!

Arkadaşlarınızdan bir soğuk algınlığı kapmanız gayet normal fakat yalnızlık hissini kapabileceğinizi,yalnızlığın bulaşıcı olduğunu biliyor muydunuz? Cacioppo ve Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre,doğrudan bağlı olduğunuz birisi yalnız hissediyorsa sizin de yalnız hissetmeniz yüzde 52 oranında olasıdır. Neden? Kendinizi oldukça yalnız,boş ve izole olmuş hissettiğiniz zaman,sırayla bir başkasına karşı olumsuz davranışlar göstermeniz kaçınılmaz olur. Bu davranışlara maruz kalan kişi de bir başkasına aynı veya benzer şekilde garip şekillerde davranabilmektedir. Araştırmanın sosyal sonuçları yalnızlık ve reddedilmenin bir salgın olabileceğini göstermektedir.

Eşyalarla Aşk Yaşamak

Pahalı bir çanta,yeni bir tablet yada cep telefonu vazgeçemediklerinizden mi? Tüketici Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre,bazı insanlar cansız nesneler üzerinde delice bir istek duyuyor. Araştırmacılar, “eşya bulundurma aşkı”denilebilecek bu duruma birçok kez şahit olduklarını söylüyor. Tahmin edeceğiniz gibi,uzmanların çoğu cansız eşyaların canlı insan ilişkileri yerine koyulmasının oldukça sağlıksız olduğunu söylüyorlar. Yapılan bir dizi araştırma aşırı paralar verilerek cep telefonu,tablet,çanta vb. almak yerine kısa süreli dahi olsa bir tatile para harcamanın ruh sağlığınıza daha faydalı olduğunu gösteriyor.

Uyku Problemi Yaşamak

Amerikan Uyku Bilimleri Akademisinin yayınladığı yeni bir araştırmaya göre,yalnızlık dinlendirici bir gece uykusu almanıza engel olabilir. Yapılan araştırma ise,uyku döngüleri ölçülen katılımcıların oran verdikleri yalnızlık puanlarının karşılaştırılması sonucu bazı kişilerin diğerlerinden daha yalnız hissettiğini ortaya koydu.

Uzun Süren Sıcak Duşlar

Bir fincan sıcak kahve yada sıcak ve buharlı bir banyo kulağınıza hoş geliyor mu? Eğer öyleyse,bunları okumak isteyebilirsiniz…Yapılan araştırmalar,yalnız insanların normalden daha sıcak suyla duş aldığını ve daha uzun süre suyun altında kaldığını göstermektedir. Aslında gayet normal bir durum ve bunda yanlış bir şey yok. Bu durumu avantaja çevirmek ise sizin elinizde. İleride yalnız hissettiğiniz zamanlarda sıcak bir fincan kahve ya da çikolata içebilir ya da sıcak bir duş alabilirsiniz.

Çok Fazla Hasta Olmak

Hapşırma,burnunu çekme ve genel olarak sürekli hasta hissetmek yalnızlık için fiziksel olarak kötü bir durum olabilir. Yalnızlık,muhtemelen bizim stres hormon sevilerimizi yükselterek,vücudumuzun günlük hayattaki yıpranması ve aşınmasında sistematik bir onarıcı etkiye sahiptir. Fiziksel olarak hastalıklar yalnızlığı tetiklese de vücut bir süre sonra daha dirençli bir hale gelebilmektedir.

Depresif Hissetmek

Yalnızlık başkalarına ulaşmak için ihtiyacımız olan biyolojik bir kırmızı bayraktır. Bu sebeple genellikle önemli sağlık sorunları depresyon ile ilişkilendirilmektedir. Amerikan Psikoloji Derneğine göre yalnızlık, ruh sağlığı durumu için özel bir risk faktörüdür. Fakat yalnız hissetmek depresif olacağınız anlamına gelmez. Eğer bu şekilde bir eğilim hissediyorsanız arkadaşlarınızla vakit geçirmek depresyonu engellemek için iyi bir yöntemdir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Yaşlılık Depresyonunun İlacı Gençlerde

İleri yaşlarda baş gösteren yalnızlık, iş görememezlik, görme ve duyma bozuklukları depresyonu tetikliyor. Uzmanlara göre yaşlıları depresyondan çıkarmak konusunda en önemli görev gençlere düşüyor.
Read More

Stres ve Depresyona Dikkat!

Acıbadem Fulya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor, diyabet hastası kadınların kalp damar hastalığına yakalanma riskinin erkeklere nazaran 4-5 kat daha fazla olduğunu söyledi.
Read More

Mevsimsel Depresyonla Başa Çıkmanın 7 Yolu

Her mevsimin ayrı bir güzelliği olsa da kimileri için sonbahar ve kış biraz sıkıntılı geçiyor. Güneş ışınları azaldıkça; sabah uyanmakta güçlük, enerji kaybı, halsizlik ve isteksizlik gibi duygu durum değişiklikleri ortaya çıkıyor.
Total
0
Share