Aşkın Hiç Değişmeyen 3 Özelliği: Yakınlık, Tutku, Bağlılık

Aşk, belki de insanoğlunun en çok peşinde koştuğu duygu. Ama aşktan aşka da fark var; kimi kısa zamanda başlayıp saman alevi gibi yaşanıp bitiyor, kimi uzun yıllar sürüp gidiyor.

Aşk, Aşk, Aşk….

Tarih boyunca romancılar,şairler,düşünürler,sanatçılar aşk konusundan ilham almış,aşk hakkında sayısız eser yarattılar ve yaratmaya devam ediyorlar. Ama aşk yalnızca sanatçıların konusu değil. bilim insanları da son 50 yıldır sistematik şekilde inceliyorlar. Psikologlar aşık olmanın insan duygu,düşünce ve davranışındaki etkilerini daha iyi anlamak için modeller geliştirirken;sinirbilimciler aşkın psikobiyolojik kökenini keşfetmek adına önemli deneyler yapıyor ve karşılaştırmalı metodlarla insanlarla hayvanları kıyaslayarak hangi organik süreçler aşkın doğasını idare ediyor sorusuna yanıtlar vermeye çalışıyorlar. Artık günümüzde aşk bilimi üzerine kitaplar yazıyor,sempozyumlar düzenliyor hale geldik. “Aşkın 7 hali”ise yüzlerce aşk kuramından yalnızca biri…

Aşkın Halleri

Platonik aşklar,patolojik (hastalıklı) aşklar,karasevda gibi durumlar haricinde aşk,iki kişi arasında yaşanan ortak bir süreç. Aynı aşıklar gibi aşklar da doğuyor,büyüyor,şekil değiştiriyor ve ölüyor. Bu aşklarda üç farklı özellik ve bu özelliklerin birbiriyle ilişkisi 7 aşk tipini ortaya çıkarıyor. Bu üç özellik şöyle sıralanıyor:“Yakınlık,Tutku ve Bağlılık”. 7 aşk tipini daha iyi anlayabilmek için bu üç temel özelliğin daha detaylı bilinmesi gerekiyor.

Yakınlık:Taraflar arasında kurulan karşılıklı duygusal bağ olarak ifade edilebiliyor. Yakınlık özelliği sayesinde ilişkide sıcaklık,samimiyet,duygusal destek,iletişim,anlayış,huzur,beraber geçirilen zamandan keyif alma durumları gelişiyor.

Tutku: Tutku aşkın psikofizyolojik boyutu olarak tarif ediliyor. Heyecanlanma,sevgilinin yanında olunca soluğun kesilmesi,kalp çarpıntısı,genel bir uyarılmışlık hali,enerji artışı,erotizm,fiziksel çekicilik,dikkatin sevgiliye odaklanması ve takıntılı şekilde sevgiliyi düşünme gibi özelliklerle kendini belli ediyor.

Bağlılık: Çiftler arasındaki karşılıklı bağımlılık,her şeye rağmen birlikte olmayı isteme,ortak bir hayat hedefi oluşturma ve sürdürme özelliği olarak açıklanıyor.

Psikolog Orhan Öztürk

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Kadınlar Gerçekte Ne İster?

Bu soruyu ilk olarak Freud sordu ve neredeyse bir asırdır merak edilen konuların başında geliyor. İlişkiler denilince kadınlar hakkında bilmek isteyeceğiniz sırları sizin için paylaştık.

Aşk Niye Acı Veriyor?

İlişki istendiği gibi gitmediğinde hayat kabusa dönebiliyor. Pek çok kişi hayatının bir döneminde sevdiği kişi tarafından reddedilme durumuyla karşılaşabiliyor.
Total
0
Share