Kalbimiz,duygusal dünyanın merkezinde oturur. Hissettiğimiz içten duygular hakkında konuşmak için kullandığımız kelimelerin bazıları (kalbin ağrıması,titremesi,zonklama veya kalpte kırıklık hissi) kalp krizinin veya diğer kalp hastalıklarının gerçek belirtileri olabilir. Kalbin gizli hayatı ve bazı tuhaf hislerinin kardiyo sağlığınız hakkında neler söyleyebileceği hakkındaki bilgileri sizler için yazdık..
Kalp Kırıklığı mı Yoksa Kırık Kalp Sendromu mu?
Bazı insanlar,üzüntünün üstesinden gelemediğinde,yaşadıkları tek şey kalplerinin kırılması olmuyor. Yaşanılan olay,strese bağlı kardiyomiyopati olarak da bilinen,kırık kalp sendromu olarak adlandırılan tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilir. Amerikan Kalp Derneği’ne göre,aşırı fiziksel ve duygusal stres sonrasında oluşan yoğun göğüs ağrısı,stres hormonlarının akın etmesi sonucunda kırık kalp sendromuna yol açabiliyor. Eğer bir kadınsanız,kırık kalp sendromu olma ihtimaliniz normalden 10 kat daha yüksektir ve yaşınız 55’in üzerindeyse daha yüksek risk altındasınız. Kırık kalp sendromunun belirtileri kalp kriziyle benzerlik taşımaktadır ancak iyileşme süresi daha hızlı olup,nadiren ölümcül tehlikeye yol açmaktadır.
Heyecan Mı Yoksa Panik Atak mı?
Eğer birisi sizi heyecanlandırıyorsa,size oldukça çekici geliyor olabilir ve sevdiğiniz birinin etrafınızda olması normalden daha çok heyecanlı olmanıza yol açabilir. Eğer çok fazla kafein,nikotin ya da diyet hapları veya bağımlılık yapan uyarıcı maddeler kullanımına maruz kalırsanız da aynı durum ortaya çıkabilir. Eğer bir yarış veya egzersiz sonrası ateşiniz çıktıysa,kalbinizin stres altında olduğu zamanlardan birisini yaşıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda çarpıntı,bir uyarı işareti olabilir ya da panik atağa işaret etme ihtimali yüksektir.
Panik atakla birlikte,kalp atışları artar ve korku hissi yaşarsınız. Bununla birlikte yoğun anksiyete hissedebilir,nefes almada güçlük çekebilir ve terlemeye başlarsınız. Bu sebeple bir panik atak ve kalp rahatsızlığını ayırt etmek zor olabilir.
Soğuk Kalpli mi Yoksa Kalp mi Durdu?
Hepimiz duyarlılık ve sempati eksikliğinde soğuk kalpli insanlar görebiliyoruz,fakat vücut ısısı düştüğünde kalbiniz için tehlikeli olabilir. Vücut ısısı normalin altına indiğinde yaşamı belirgin olarak tehdit eden kalp ritim anormallikleri –özellikle venriküler fibrilasyon ve asistoli riski artar. Kalp ventriküler fibriilasyonu yaşandığında,ventriküler kalp durması ve bazı durumlarda ölüme neden olabilecek kalpte ani kan pompalaması yaşanabilir.
Çarpıntı mı Yoksa Atriyal Fibrilasyon mu?
Kalbiniz atmayı veya ritim düzenini bir anlığına durdurursa,bunun nedeni heyecandan olabilir. Fakat kalp titremesi,çarpıntısı veya çok hızlı atması bazen atriyal fibrilasyon denilen bir duruma işaret etmektedir. Amerika Kalp Ritmi Derneği’ne göre,anormal kalp ritmi ABD’de yaklaşık 2.7 milyon kişiyi etkilemektedir. Yorgunluk,baş dönmesi,bayılma veya nefes darlığı gibi diğer AFib (Atriyal Fibrilasyon) belirtileri konusunda dikkatli olunmalıdır. Atriyal fibrilasyonu olan kişiler inme ve kalp yetmezliği riski altındadır,bu sebeple çarpıntı veya devam eden bir his varsa doktorunuza görünme zamanınız geldi demektir.
Kalp Ağrısı mı Yoksa Kalp Krizi mi?
Acı,üzüntü,ve kayıplar bazen çok gerçek olabilecek gönül yarasıyla birlikte gelir. Anlayamadığımız sebeplerden dolayı,çekilen ağrılar kalplerimizin merkezinde görünüyor. Fakat göğüs ağrısının ne zaman duygusal bir tepkinin ötesine geçebileceğini biliyor musunuz? Amerikan Kalp Derneği’ne göre kalp krizini işaret eden belirtiler,sağ göğüs ortasında rahatsızlık,ağrı veya basınç ya da sıkışma ve dolgunluk hissi olarak hissedilebiliyor.
Normalden daha az görülen belirtiler:
Nefes kesilmesi,kolda ağrı,boyun,çene,hatta mide darlığı. Kadınlarda ise kalp krizi riski erkeklere göre daha sık göğüs ağrısı sonrası görülür. Duygusal bir durumla alakalı olmasa bile bu belirtileri yaşayan birisini gördüğünüzde hemen 112’yi arayıp,acil yardım talep edin.
Büyük mü yoksa Geniş Kalp mi?
Herkes büyük kalpli –cömert ve düşünceli- bir arkadaşa sahip olmak ister. Ancak kalp,diğer kaslar gibi işlev göremez duruma gelmeye başladığında büyümeye başlar. Yüksek kan basıncı ve çok sıkı çalışma kalbin daha da büyümesine ya da bir kalp krizine yol açabilir. Bazı sporcuların geniş kalpli olması aşırıya kaçılan güç çalışmaları ve ağır egzersizlerden dolayı olabiliyor. Kalp kasının duvarları kalınlaştıkça,kalbin içindeki odacıklar küçülüyor ve vücudun taleplerine yetişmesi zorlaşıyor. Kalbin genişlemesi atriyal fibrilasyonu ve kalp yetmezliği gibi ciddi durumların riskini artırır.
Sağlık Editörü