İlişki Bağımlısı Olabilir misiniz?

Kendinizden çok bir başkasını mı mutlu etmeye çalışıyorsunuz? Ya da tüm enerjinizi sadece tek bir insanda mı harcıyorsunuz? Eğer böyleyse ilişki bağımlısı (condependent) olabilirsiniz.

İlişki Bağımlılığı

Etrafımızda ilişki bağımlısı çiftler,ilişki bağımlısı arkadaşlar hatta çocuk bakıcıları bile mevcut. Fakat bu “ilişki bağımlılığı”aslında ne anlama geliyor?

Orlando Sağlık Merkezi’nden Klinik Psikolog Marry Catherine Segota,ilişki bağımlılığı kalıbını genellikle içerisinde bulunan ilişkiye kendisinden daha fazla önem veren kişiler için kullanıldığını söylüyor. Umutsuz ve aşırı romantik olan birisi partnerine karşı ilişki bağımlısı haline gelebiliyor ya da çocuk bakıcısı bir kadın ilk defa sevgi gördüğü bir aileye karşı bağımlı hale gelebiliyor.
İlişki bağımlısı olan kişilerin sayısını tahmin etmek oldukça zor çünkü şimdiye dek ilişki bağımlılığı alkol ve uyuşturucu bağımlılığının alt konularında araştırılmış. Bu tarz bağımlılıkların birbirlerinden tamamen farklı olduklarını söylemek çok zor.

Yaşanılan ilişkilerde karşınızdaki insanlara fazladan şanslar vermek,karşı taraf hatalı olsa bile bunu görmezden gelmek ilişkinin bir bağımlılık halini aldığını gösteriyor. Bu durum sorunları hızlıca çözse de temelde ilişkileri yıpratabiliyor. İlişki bağımlısı bireyler genel olarak muhtaç olma,ihtiyaç duyma,güvenilir görünme ve duygusal zayıflıklarıyla ilişkilerde yer alma eğilimde oluyorlar. İlişki bağımlıları,kişisel ihtiyaç ve arzularını yerine getirmek için bir ilişkiyi seçerek her şeyi kontrolü altına almaya çalışıyor.

İlişki Bağımlısı Olup Olmadığınızı Test Edin

İlişki bağımlılığını anlamak için tutarlı sorunlar ve doğrudan bireyin duygusal sağlığı ve bir ilişki içerisinde yerine getirilmesi gereken konulardaki davranışlarını gözlemlemekte fayda var. İlişki bağımlığının belirtileri arasında;aşırı sahiplenme,kontrol altında tutma,kendi ve insanlar dışında tek kişiyle meşgul olunması yer alıyor.

İlişki bağımlısı birey,yavrusunu koruyan bir ayı gibi aşırı hassas durumlar gösterebilir. Ayrıca ilişki bağımlılığı sadece ilişkide sınırlı olmaktan çıkıp cinsellik,aşırı çalışma,egzersiz,beslenme,para harcama,iştahsızlık ya da nikotin bağımlılığı şeklinde de görülebilmektedir.

İşte ilişki bağımlılığının belirtileri:

•İlişki içerisinde karar vermekte zorlanmak
•İlişkide kendi duygularını tanımada zorluk çekmek
•İlişkide iletişim kurma konusunda sıkıntı yaşamak
•Karşındakine kendinden çok değer vermek
•Kendine olan güven ve saygıda eksiklik hissetmek
•Terk edilme korkusu ya da saplantılı bir ihtiyaç duygusu hissetmek
•Maddi açıdan zorlasa dahi ilişkide sağlıksız bir bağımlılık hissetmek
•Abartılı bir şekilde başkalarının sorumluluklarını sahiplenmek

İlişki bağımlıları gerçekten bu kadar zayıf insanlar mı?

İlişki bağımlılığı belirtilerini göstermek tamamen ilişki bağımlısı olmak anlamına gelmiyor. Bireyin duygusal sağlığında problemler ve ilişkiler üzerinde olumsuz etkiler göstermesi “ilişki bağımlısı”kalıbını yapıştırmak için yeterli sebepler değil. Fakat yukarıdaki maddelerdeki durumları sürekli sergileyen biriyseniz ilişki bağımlısı olma ihtimaliniz çok yüksek olabilir.

Bu konuda psikologdan veya bir ilişki uzmanından yardım alabilirsiniz. Hepimiz zaman zaman davranışlarımızı abartılı hale getirebiliyoruz ve bu davranışlarımız günlük yaşam kalitemizi etkiliyor. Bu nedenle ilişki bağımlılığından kurtulmak her şeyden önce sizin elinizde.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Daha Sağlıklı Bir Evlilik Yürütme Yolları

Araştırmalar cinsiyet, ırk veya cinsel yönelime bakmaksızın herkesin sağlıklı bir evlilikten istifade ettiğini gösteriyor. Peki, evlilik saadetinin sırları nelerdir? İşte size bu sırlardan birkaçı:

Beş Sevgi Dili

Ömür boyu mutlu bir beraberlik için gerekli olan sevgi dilinin keşfinden yola çıkarak uzun ömürlü ve sevgi dolu bir evliliğin anahtarlarını alabilirsiniz. Sevgiyi canlı tutabilmek için ikinci bir sevgi dilinin öğrenilmesi şarttır.
Read More

Boşanmış Ebeveynlerin En Sık Yaptığı Hatalar

Verilen bir boşanma kararı, çocukları duygusal yönden yıpratmadan nasıl uygulanabilir? Boşanma sonrasında ise en sık yapılan hatalar nelerdir? Boşanmış ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bu önemli noktaları sizler için hazırladık.
Total
0
Share