Ateşi Kontrol Altına Almanın Yolları

Hemen her anne-babanın çocuklarında tecrübe ettiği yüksek ateş, bazen korkutabiliyor. Böyle bir durumda sakinliğinizi koruyarak çocuğunuza müdahale etmeniz gerekiyor. İşte işinizi kolaylaştıracak birkaç öneri:

Aile Hastanesi Bahçelievler’den Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erhan Yüce,ateşli çocuklara nasıl müdahale edileceği hakkında bilgi verdi:”Vücuda giren iltihap durumunda metabolizma kendini savunmaya geçer. Bu savunmanın en büyük göstergesi,yükselen ateş. Vücut ısısı,beyindeki hipotalamus bölgesinde ısı kontrol merkezinin denetiminde. Hipotalamus,termostat görevi yaparak vücut ısısını dengeler. Isı ayar eşiği enfeksiyon hastalıkları seyrinde artan ‘pirojen’ adlı maddeler yardımıyla daha yükseğe ayarlandığında yeni duruma uyum için vücut ısısı da artar. Pirojenler hem ateşin gelişmesini sağlar,hem de ateşe yol açan nedene karşı vücut savunma sisteminin uyarılmasını sağlayarak enfeksiyonun sınırlandırılmasına katkıda bulunur. Yani ateşe bilinçli şekilde yaklaşıldığında zararlı olmadığı söylenebilir.

Çocuklarda ateş,genellikle kısa sürede kendiliğinden iyileşen basit viral hastalıklardan kaynaklanır. Ateşli çocukların sadece yüzde 15’i antibiyotik tedavisi gerektiren bakteriyel enfeksiyon geçirir. Tedavide temel amaç,çocuğunun rahatlatılması. Ateşin normale döndürülmesi,hastalığın tedavisi anlamına gelmez. Yani ateşin tedavisi için vücut sıcaklığının 36 dereceye düşmüş olması gerekmez.”

Atlanmaması Gereken Bulgular

– Ateşli çocuklarda ve özellikle bebeklerde aşağıdaki bulgulardan bir veya birkaçı ateşe eşlik ediyorsa yaşamı tehdit eden ciddi bakteriyel enfeksiyon olasılığı nedeniyle zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalı.

– Ateş 40 derecenin üzerine çıkıyor ve 72 saatten daha uzun süredir devam ediyorsa

– Ateşle beraber çocuğunuzda susturulmayan sürekli ağlama,inleme ve dokunulduğunda huzursuzluk hali varsa

– Ateş düşmesine rağmen huzursuzluğu devam ediyorsa ¦Sürekli uyuklama hali,bilinç bulanıklığı ve sayıklama gibi bulgular varsa

– Bıngıldağında atma ve kabarıklık oluşmuşsa

– Ateşle beraber cildinde mor döküntüler ortaya çıkmışsa

– Daha önce havale geçirmişse

– Ağız mukozasında kuruluk,göz yaşının olmaması,göz küresinde ve bıngıldakta çöküklük gibi sıvı kaybı bulguları mevcutsa

– Zor ve sık nefes alıyorsa,öksürük,hırıltı,göğüskulak-karın ve boğaz ağrısı,ense sertliği,devamlı kusma,sık ishal,idrar yaparken yanma,idrar renginde değişme varsa.

Alınacak Önlemler

1-Kıyafetlerine dikkat edin: 38.5 derece civarındaki hafif ateşte çocuğunuzun üzerindeki fazla giysileri çıkarın,ince ve bol bir pijama giydirin.

2-Sıvı alımına özen gösterin: Bol miktarda su ve sulu gıdalar almasını sağlayın.

3-0rtamın sıcaklığını muhafaza edin: Bulunduğu ortamın sıcaklığını 21-22 derece arasında tutmaya dikkat edin.

4-llık duş aldırın: 29-32 derece sıcaklıktaki ılık suyla duş aldırın veya ılık-ıslak bezlerle pansuman yapın.

5-Hemen ateş düşürücüye sarılmayın: Ateşin 39 dereceye çıkması durumunda doktorunuza danışarak çocuğa ateş düşürücü verebilirsiniz.

Yapılmayacaklar Listesi

1- Üşüyen ve titreyen ateşli çocuğunuzun üzerini örtmeyin.

2- Kalın kıyafetler giydirmeyin.

3- Asla soğuk suyla banyo yaptırmayın.

4- Alkol ve sirkeli suyla kompres uygulamayın.

5- Sık aralıklarla ateş düşürücü ilaç kullanmayın.

Ateşe Yol Acan 15 Neden

1-Enfeksiyonlar

2-Aşılar

3-Doku Hasarı

4-Su kaybı

5-Lösemi,lenfoma,metastatik hastalıklar

6-İlaçlar:Antibiyotikler,atropin,amfetamin,amfoterisin gibi

7-Kan tranfüzyonları

8-Kafa travmaları

9-Biyolojik ajanlar

10-İmmünolojik hastalıklar

11-İnflamatuar hastalıklar

12-Endokrin hastalıklar

13-Gut ve üremi

14-Zehirlenmeler

15-Nedeni bilinmeyen veya araştırılmayan hastalıklar

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi

Bebeklerde ve çocuklarda, paranazal sinüsler erişkinlerdeki hacminde ve şeklinde değildir. Bu da sinüzitlerin özelliklerini değiştirdiği gibi cerrahisini de çok zorlaştırmaktadır.
Total
0
Share