Hepimiz, insanlar soğuk algınlığı veya griple boğuşurken asla hasta olmayan kişilere rastlamışızdır. Peki bunu nasıl yapıyorlar? Hasta olma riskinizi azaltmak için aşağıdaki önerilere uyarak bu kişilerin güçlü bağışıklık sistemi sırlarını çalabilirsiniz.
Başlangıç olarak, sağlık uzmanları ellerinizi gün boyunca periyodik olarak sabun ve ılık su ile 20 saniye veya daha fazla süreyle yıkamanızı öneriyor. Su ve sabuna ulaşmak mümkün olmadığında alkol bazlı el dezenfektanı kullanın. Yılda bir kez grip aşısı olursanız aşı sayesinde vücudunuza ölü grip virüsleri girer ve bu şekilde virüslere karşı bağışıklık kazanırsınız. Aşı yöntemi her yıl gribi önlemeniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
Soğuk Algınlığını Önlemek İçin Yiyin, İçin ve Uyuyun
Bağışıklığı artırmanın en iyi yollarından biri dinlenme ve iyi bir uykudur. Yeterli uyku seviyesi bireyden bireye değişse de çoğu uzman en az 7 saat uyku önermektedir. Sağlıklı bir beslenme programı da oldukça önemlidir. Bağışıklığı en çok destekleyen besinlerin tabiat anadan gelir.
Bağışıklık sistemi sağlığı için yapılan araştırmalar; tüm yiyecekleri tüketme yaklaşımının en iyisi olduğunu gösteriyor. Tam tahıllı ürünler, meyve ve sebzeyle harmanlanmış bir diyeti öneriyoruz. Bu durum ise, ciddi derecede vitamin eksikliğine sahip olmayan normal insanların ekstra vitamin, takviye veya bitkisel ilaç kullandığında enfeksiyon riskinin hiçbir şekilde düşmemiş olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca, portakal, kivi, ananas ve renkli biberler C vitamini ile yüklüdür ve vücudun enfeksiyonla savaşan antikorlar üretmesine yardımcı olur.
Öte yandan, çoğu abur cubur yiyecekler çok az derecede besinsel değere sahiptir. Ana besleyici yiyeceklerin yeterince tüketilmemesi grip olmak ve gripten kaçınmak arasındaki çizgiyi belirleyebilir. Az miktarda C vitamini iyiyse, o halde çok miktarda C vitamini daha iyiye işarettir, değil mi? Aslında hiç de öyle değildir. Ekstrem derecelerde soğuk veya fiziksel aktiviteye maruz kalan insanlar dışında, çok fazla miktarda C vitamini almak grip veya diğer hastalıkların riskini azaltmamaktadır.
Cildinizi Koruyun ve Bol Bol Su İçin
A vitamini cildin ve burun ile ağızdaki mukoz membranlarının sağlıklı kalmasını sağlar, böylece bakteri ve virüslere karşı korucu bir bariyer görevi görür. A vitamini kaynakları arasında karaciğerin yanı sıra turuncu, kırmızı, sarı, koyu yeşil meyve ve sebzeler de bulunur.
Bağışıklığı destekleyen diğer besinler arasında tam tahıllarda bulunan E vitamini; birçok bitki ve hayvan besinlerinde bulunan selenyum (seviyeler topraktaki selenyum seviyelerine göre değişiklik gösterir); ve tam tahıllı buğday ekmeğinden yağsız et, süt ve yoğurta kadar çeşitli yiyeceklerde bulunan çinko bulunmaktadır.
Bol bol su içmek bağışıklık sistemini güçlendirmek için kilit noktadır. Çoğu kişi, dehidrasyon dengesini sürdürebilmek için vücut ağırlığının her 500 gramı için 0.014 litre kafeinsiz sıvıya ihtiyaç duyar. Bu sıvının bir kısmı da yediğimiz yiyeceklerden sağlanmaktadır. Bu şekilde mukoz membranları nemli kalır ve grip ya da soğuk algınlığının burun veya akciğerleri işgal etme riskini azaltır. Kola ve diğer yoğun şekilde tatlandırılmış içeceklerden kaçının; bu içeceklerdeki eklenmiş şeker çok az derecede besinsel değere sahiptir.
Soğuk Algınlığından Kaçınmak İçin Stresten Kaçının
Ciddi derecede stres bağışıklık sistemini oldukça etkiler. Çoğumuz için stresin kaçınılmaz bir şey olması nedeniyle insanlar başa çıkma yöntemlerini öğrenmeli veya uygun zamanlarda stresli durumlardan kaçınmanın bir yolunu bulmalıyız.
Orta seviyeli egzersiz (Amerikan Kalp Derneği’ne göre günde 30 dakika veya daha fazla) bağışıklığı güçlendirir ve stresi azaltır. Hobiler ve arkadaşlarla zaman geçirmek de sağlığa faydalıdır ve stresi azaltır. Son olarak, stresle başa çıkabilmek için durumları farklı bakış açılarıyla ele almalı veya iyi yönlendirenden bakmalı ya da sanat eserlerinin tadını çıkarmak için zaman ayırmanızı öneriyoruz. Bu durumu bir çift farklı gözlük takmak olarak değerlendirin. Bu şekilde, durumlara farklı gözlerle bakarak fiziksel ve zihinsel anlamda sağlıklı kalabilirsiniz.
Sağlık Editörü