Bebeğiniz Doğmadan Onu Görebilirsiniz

Ultrasonla bebeğinizi ve bebeğinizin kalp atımını görebilirsiniz.Ayrıntılı neleri görebileceğinizi merak ediyorsanız lütfen okuyun.

Ultrason bebeğinizi ve bebeğinizin kalp atımını gösterir.Bebeğinize ait ölçümleri yapar ve fetal anatomiyi kontrol eder.

  • Genel inceleme:Fetus sayısı (tekiz,ikiz vb),plasentanın yerleşimi,amniyon sıvı miktarı ve bebeğin anne karnındaki pozisyonu açısından inceleme yapılır.
  • Biyometrik inceleme kafa çapı,kafa çevresi,karın çevresi ve femur (üst bacak kemiği) ve humerus (üst kol kemiği) uzunluğu ölçülür. Bu ölçümlere göre bebeğin o gebelik haftasına göre tahmini kilosu hesaplanır.

Anatomik inceleme aşağıda belirtilen yapıların görüntülenmesini içerir. Bebeğin iç organlarına çeşitli kesitlerde bakılır bu nedenle her zaman aile ne olduğunu anlayamayabilir. Ultrason ekranında kemikler beyaz,sıvı siyah ve yumuşak dokular grimsi ve benekli görünür.

Baş: Bebeğin kafa şekli ve kafa içi yapıları incelenir. Serebral hemisferler (beyin dokusu),serebellum (beyincik),ve sisterna magna,koroid pleksuslar (beyin omurilik sıvısını salgılayan doku),lateral ventriküller (yan ventriküller),atria (yan ventriküllerin arka boynuzu),orbitalar (göz küreleri),dudaklar ve yüz profili incelenir. Yarık damak ve yarık dudak olup olmadığı kontrol edilir. Ense pilisi kalınlığı ölçülür. Ense pili kalınlığı artan bebeklerde kromozomal anomali riski veya bazı nadir genetik sendrom riski artmaktadır. Bebeğin profili,burun kemiği,göz küreleri ve lens incelenir. Doğumsal katarakt tanısı doğumdan önce konulabilmektedir.

Boyun: Bebeğin boynunda kist veya herhangi bir kitle olup olmadığı kontrol edilir.

Omurga:Bebeğin omurgası yukarıdan aşağıya uzunlamasına ve enine kesitlerde incelenir. Omurga kemiklerinin tamamının aynı hizada sıralanıp sıralanmadığı,omurgada açıklık ve cildin omurgaların olduğu bölgede sırt ve bel bölgesinde sağlam olup olmadığı kontrol edilir. –

Kalp ve göğüs:Kalbin dört-odacık görünümü (mümkünse büyük damar çıkışları),kalbin büyüklüğü,yerleşimi,aksı ve ritmi incelenir. Kalbin atrium ve ventriküleri (kulakçık ve karıncık) aynı büyüklükte olmalıdır;kalp kapakçıkları her kalp atımı ile birlikte açılıp kapanmalıdırlar. Renkli görüntüler ile kalpte delik olup olmadığı değerlendirilir. Kalpten çıkan ana damar aort ve akciğerlere kan taşıyan ana damarlar incelenir. Göğüs kafesinin yapısı ve şekli,akciğerler ve diyafragma (göğüs kafesi ile karın içi organların arasındaki zar) incelenir. Kistik akciğer lezyonları ekarte edilir.

Karın: Mide,karaciğer,barsaklar,böbrekler ve mesane (idrar kesesi) ve karın ön duvarı incelenir. Mide kalbin alt hizasında görülmelidir. Bebek anne karnındayken su yutar ve bu nedenle mide siyah kabarcık olarak görünür. Bebeğin iki böbreğinin olup olmadığı kontrol edilir. İdrar kesesi de idrardan dolayı siyah görünür. Karın ön duvarı,göbek kordonunun bebeğe girdiği bölge ve kordondaki damar sayısı incelenir. Yine barsaklar da ultrasonla değerlendirilir.

Kollar ve bacaklar:Omuzdan ele kadar takip edilir,kol kemiklerinin uzunlukları ve normal görünümde olup olmadıkları not edilir. Kalçadan ayaklara kadar inceleme yapılır,uzun kemik uzunlukları ve eklem pozisyonları açısından simetrinin olup olmadığı incelenir. El ve ayakların yapısı incelenir;sayı ve şekil bozukluğu olup olmadığı araştırılır. En az bir el ’’unclenched’’(yumruk olmamış,el parmaklarının açık halde olması) olmalı ve 5. parmağın orta falanksı (ortadaki kemik) görülmelidir. Down sendromlu bebeklerde 5. parmakta ortadaki kemiğin olmadığı veya daha küçük olduğu görülmektedir.

Genital bölgenin incelenmesi: Aile isterse bebeğin cinsiyeti konusunda bilgi verilebilir.

Detaylı fetal ultrasonografide esas amaçlar nelerdir? Okumak için tıklayınız

Doç. Dr. Derya Eroğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Çocuklarda En Sık Görülen Kanser Türleri

Çocukların genetik yatkınlıkları yanında, çevre ve solunan havanın kirliliği ya da kimyasal ve her türlü fiziki ajana maruz kalmaları, onların küçük yaşta kansere yakalanma riskini artırıyor.
Total
0
Share