Boyundaki Şişlik Küpeden mi Yoksa Tümör mü ?
Takılan bir küpe ya da yaşanan bir enfeksiyon boyunda minik kitlelere neden olabiliyor. Bu şişlikler basit gibi görünse de zaman zaman başka sorunlarla karıştırılabiliyor. Toplumda çok da bilinmeyen tükürük bezi tümörü,bu rahatsızlıklardan biri. Kulağın ön tarafı ve çene altında dört adet,ağız içerisinde ise serpiştirilmiş tükürük bezleri bulunuIyor. Bu bezlerin içinde zaman ‘ zaman urlar oluşuyor. En önemli belirtisi şişlik olan bu urlar,iyi ya da kötü huylu olarak karşımıza çıkabiliyor.
Kötü huylu kistler tedavi / edilmediğinde ölüme bile neden olabiliyor. Tükürük bezi tümörü tedavisinin tek yolu ise ameliyat. İyi ya da kötü huylu olsun tükürük bezinde ur oluşması durumunda ilk olarak ameliyatla bölge temizleniyor. Tanı ise anca patoloji sonucundan sonra konulabiliyor .
Boyun Bölgesinde Yer Alan Şişliklere Önem Vererek Dikkat Etmek Gerekli
Ağzımızın içerisinde,kulağımızın ön tarafında ve çenemizin altında bulunan tükürük bezleri tat almaktan yiyeceklerin parçalanmasına kadar birçok işlevi yerine getiriyor . Normal zamanda varlığından haberdar olmadığımız tükürük bezleri,içerisinde oluşan kitleler nedeniyle fark ediliyor .
Çenenin Alt Kısmında
Kulağın ön tarafında ve çenenin alt kısmında oluşan kitleler,kendilerini şişlikle,ağız içindekiler ise kabartılarla belli ediyor. Bu tip sorunlar yaşayanların hiç vakit kaybetmeden Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olması gerekiyor. Boyun bölgesinde oluşan kitleler gözle görülür olduğu için çok daha kolay teşhis ediliyor. Ancak ağız içinde oluşan tümörlerin fark edilmesi o kadar kolay olmuyor. 18 yaşın üzerindeki herkesin KBB muayenesi olması tükürük bezi tümörlerinin erken teşhisinde büyük önem taşıyor. Bu şişlikler fark edildiğinde tedavi için cerrahi müdahale gerekiyor.Kitle alındıktan sonra yapılan patolojik muayenin ardından iyi yada kötü huylu olduğu anlaşılabiliyor.Kitlenin kötü huylu olmasının zaman zaman gösterdiği tek belirti ise ağrı. Eğer kitlede ağrı varsa çok hızlı hareket etmek ve acil bir şekilde cerrahi müdahale yapmak gerekiyor.
Doç. Dr. Aras Şenvar