Bunlardan Birini Hissederseniz Derhal Egzersizi Bırakın

Egzersiz sırasında karşılaşabileceğiniz ciddi ve önemli bir sorun da kan şekeri düşüklüğü ( hipoglisemi) dür. Hipoglisemi belirtileri şunlardır:

Egzersiz sırasında karşılaşabileceğiniz ciddi ve önemli bir sorun da kan şekeri düşüklüğü ( hipoglisemi) dür.

Hipoglisemi belirtileri şunlardır:

·Aşırı terleme

·Halsizlik

·Baş dönmesi

·Zihin bulanıklığı

·El ve ayaklarda titreme

·Uykuya eğilim

·Ağız kenarlarında iğne batma hissi

·Çarpıntı

·Kalp atışında hızlanma

Egzersiz sırasında bunlardan birini hissederseniz derhal egzersizi bırakın,iki-üç kesme şeker yiyin ya da şekerli bir içecek için. Bu belirtilerden birini hissetmeniz mutlaka kan şekerinizin normal sınırın altına düştüğünü göstermez. Ancak,bu durumda acil kan şekeri tayini imkanınız olmadığından,şekerinizi normalin altına düşmüş kabul ederek bir şeyler yemeniz doğru olur. Çünkü,şekerin kabul edilebilir sınırın altına düşmesi,sınırın üstüne çıkmasından daha tehlikelidir. Daha sonra doktorunuza başvurmanız doğru olur.

Egzersiz Sonrasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Yukarıda belirtilen hipoglisemi belirtileri,egzersizden sonraki 12 saat içinde de ortaya çıkabilir,bu süre içinde de bu belirtilere karşı dikkatli olmanız gerekir.

Her egzersiz sonrasında ayaklarınızı dikkatle kontrol edin ve yara,çizik,çatlak gibi bir sorun görürseniz vakit geçirmeden doktora başvurun. Bu küçük yaralar önemsenmediklerinde kalıcı ve büyük yaralara dönüşüp,sizi ve doktorunuzu uzun süre uğraştırabilirler.

Hedefiniz Ne Olmalı?
Egzersiz yapmaktaki amacınız iyi bir kan şekeri kontorlü sağlayarak,kilo vermek,kalp ve damar hastalıklarından korunmak ve sonuçta diyabetle birlikte sağlıklı yaşamaktır.

Bunu yaparken kendinize kısa ve uzun vadeli hedefler koymanız işinizi kolaylaştırabilir. Hareketsiz bir yaşam süren bir kişiyseniz,kendinizden birdenbire saatler süren bir yürüyüş ya da uzun bir koşu beklemeniz haksızlık olacağı gibi gerçekçi de olmaz.

Umutmamanız gereken şey,egzersizin ancak sürekli ve düzenli olduğunda yararlı olduğudur. Egzersizin her iki diyabetin tedavisinde çok önemli bir yeri vardır. Doğru beslenme ve düzenli ilaç kullanımı ile birlikte sürekli,düzenli ve uygun egzersizin yapılması,diyabet hastasını bir çok sorundan koruyacak ve iyi bir kan şekeri kontrolü sağlayacaktır.

Dr. Yaser Süleymanoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Epilepsi Hakkında Doğru Bilinen 7 Yanlış

Epilepsi hakkında toplumda “doğru” bilinen “yanlış”lar, hastaların sosyal yaşamını kabusa dönüştürüyor. Yapılan hatalı uygulamalar, ortaya çıkan tablonun daha da ciddileşmesine yol açabiliyor.

Kulak çınlamasında ne zaman doktora başvurulmalı?

Kulak çınlaması, yaş ve cinsiyet gözetmeksizin toplumun yüzde 10-15’inde görülüyor. Sürekliliği halinde uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk ve bazı klinik depresyonlara neden olabilen kulak çınlamalarının vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekiyor.

Saçınızı Çok Sıkı Toplamayın

Sağlıklı ve gür görünen saçlar, güzelliğimizin tamamlayıcısı. Bu nedenle dökülmeye başladıklarında hemen herkeste 'Hepsi dökülecek mi' kaygısı yaşanıyor.
Total
0
Share