Cilt Kanserine Karşı Elektronik Yara Bandı

Cilt Kanserini Yenebilmek Artık Mümkün.

İngiliz bilim insanları cilt kanserini tedavi edecek elektronik yara bandı geliştirdi. "Ambulight PDT"isimli bant yaydığı ışık sayesinde kanserli hücreleri yok ediyor

Bundan 10-20 yıl öncesine kadar amansız hastalık olarak adlandırılan kanser,son yıllarda tıp alanındaki gelişmeler ve erken teşhisle artık eskisi kadar ölümcül sonuçlar doğurmuyor. Son olarak ingiliz bilim insanları cilt kanserini tedavi edecek yara bandı geliştirdi. "Ambulight PDT"isimli bant yaydığı ışık sayesinde kanserli hücreleri yok ediyor. İskoçya’da yaşayan 59 yaşındaki Muriel Lowe’a geçtiğimiz yıl Şubat ayında deri kanseri teşhisi kondu. Doktoru Lowe’u Dundee Üniversitesi Dermatoloji Bölümü Profesörü James Ferguson’a yönlerdirdi. Ferguson’un icat ettiği Ambulight’ı kullanmaya başlayan Lowe’a 3 ay sonra testler yapıldı. Sonuç başarılıydı,kanserli hücrelerin tamamı yok olmuştu.

Nasıl kullanılıyor?

Devrim niteliğindeki Ambulight,kullanılmadan önce deri üzerine ilaç sürülüyor. Aletin ‘pop’denilen parçası kremli bölgeye yerleştiriliyor. Hastanın 3 saat boyunca ışın tedavisi alıyor. Krem deri tarafından emiliyor. Bu esnada hasta da günlük hayatına devam edebiliyor. Çünkü cihaz hastanın hareketini kısıtlamıyor. Aletin mucidi Profesör James Ferguson,"Bu alet ile deri kanseri ameliyatlarının önüne geçebileceğimizi umuyorum"diye konuştu.

Hastane şartlarında uygulanmalı Dundee Üniversitesi Dermatoloji Bölümü Profesörü Ferguson’ın cihazda kullandığı ışın tedavisinin ismi,hastanelerde yıllardır uygulanan fotodinamik terapi.

Uzman Tarafından Yapılmazsa Cilde Yanıklar Oluşabilir
Bu yöntem melonom dışı deri kanserlerinde,yani güneşin ve yaşın etkisiyle oluşan kanser öncüsü olan değişimlerde ve bazal hücreli kanserlerde uygulanır.

Bu cihazın da,fotodinamik yöntemin daha geliştirilmiş hali olduğunu düşünüyorum. Ancak yöntemin mutlaka hastane şartlarında uygulanması gerekiyor. Kişi evde kendi kendine uygularsa çeşitli komplikasyonlar,örneğin ışığın dozunu ayarlayamadığı takdirde yanık oluşabilir.

Dr. Belma Bayraktar

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share