Çocuğunuzun Hastalıklar ile Karşılaşmasından Korkmayın!

Çocuğunuz hangi yaştan sonra daha çok hastalanma riski taşıyor? Çocuğunuzun bağışıklık sistemi, çocuk çok hastalanırsa daha mı güçlü olur?

Çocukların bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha mı zayıftır?

Çocuklar özellikle altıncı aydan itibaren,3 yaşına kadar üst solunum yolu hastalıklarına daha sık yakalanırlar. Bunun temel sebebi çocukların bağışıklık sisteminin erişkinlere göre göreceli olarak daha zayıf olmasındandır. Bunun temel nedeni de henüz bağışıklık yaratacak bakteri ve virüslerle yeni yeni karşılaşıyor olmasındandır. 1 yaşından sonra çocuklar yürümeye,çevresini keşfetmeye ve kendisine oyun arkadaşları bulmaya başlar ve bu sebeple hergün daha çok mikropla karşılaşırlar.

Üst solunum yolu hastalıkları genellikle başkalarından bulaşır. Yürümeye başlayan ve her şeyi merak eden çocukları mikroplardan ve diğer hasta çocuklardan korumak da giderek zorlaşır. Çocuklar artık sosyalleşmeye başladığı için,daha sık kalabalık ortamlarda bulunacak ve üst solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olan virüslerle daha sık karşılaşacaktır. Bu şekilde zaman içinde bağışıklık sistemide güçlenecektir.


Okula giden çocuğun bağışıklık sistemi okulda zayıflar mı?

Çocuklar toplum içine girdikleri ilk yıl;anaokulu,kreş,ilkokul birinci sınıfta sık enfeksiyon geçirme riski ile karşı karşıya kalır. Bu çocukların immün sistemleri toplumsal kaynaklı enfeksiyon faktörlerine hazırlıklı değildir. Sonraki yıllarda bağışıklık sistemi geliştikçe ve enfeksiyonlara karşı doğal antikorlar oluştukça enfeksiyon sıklığı –eğer gerçek bir immün yetmezliği yoksa- ciddi oranda azalır. Bu nedenle başlangıçta enfeksiyon sıklığı artmış gibi gözüksede okul gibi toplumsal ortamlar ımmün sistem üzerine olumlu etki yapar.


Çocukken çok hastalananları ileride bağışıklık sistemi daha mı güçlü olur?

Bağışıklık sisteminin hafıza fonksiyonunun gelişmesi için doğal bağışıklama dediğimiz enfeksiyonlara maruz kalarak doğal yollardan bağışıklık kazanma ve yapay bağışıklanma dediğimiz aşılama çok önemli.Bu şekilde kazanılan hafıza fonksiyonu ilerde gelişebilecek pek çok hastalığı hem önlüyor hem de bağışıklık sistemini aktif ve dinamik halde tutuyor. Bir çocuk hiç hastalıklarla tanışmazsa vücut direnci doğal olarak gelişmiyor.Bunun için hastalıklarla karşılaşmaları gerekir.Ancak doğal bağışıklanmanın komplikasyonlarından çekindiğimiz için en ideal yol her zaman aşı ile bağışıklık kazanmaktır.

Dr. Ali Kaya

Total
0
Shares
Related Posts

Fıtık Cinsel Hayatı Olumsuz Etkiliyor!

Karın bölgesinde oluşan fıtıkların en sık görülen türü olan kasık fıtığı ağrı oluşturarak günlük aktiviteleri sınırlamasının yanı sıra cinsel yaşamı da olumsuz etkileyebiliyor. Örneğin, cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açmak gibi!

Egzersizle Sigarayı Bırakın!

Sigara bırakıldığı zaman yerine bir egzersiz konulmazsa tekrar başlamak kaçınılmazdır. Egzersiz sigaranın bırakılmasına yardımcı olur.

2011’in Önemli Sağlık Olayları

Bir yıl boyunca sağlıkta hangi önemli adımlar atıldı, umut veren sağlık olayları nelerdi? İyisiyle kötüsüyle geride kalan bir yıldan notlar…
Total
0
Share