Tek Doz Aşı Yetersiz Mi?

Bebekler anneden geçen koruyucu kızamık antikorları ile 5-9 aya kadar enfeksiyondan korunurlar.

Bebekler anneden geçen koruyucu kızamık antikorları ile 5-9 aya kadar enfeksiyondan korunurlar. Kızamık aşısının tek doz yapılmasıyla yeterli korunma sağlanmadığı anlaşılınca okullarda görülebilecek salgınların engellenmesi amacıyla 1998’den itibaren ilkokul 1. sınıflara tekrar aşısı yapılmaya başlanmıştır. İlkokul 1. sınıfa kadar beklemek istemeyen ebeveynler 4-6 yaş okul öncesi dönemde özel merkezlerde kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısını yaptırarak çocuklarına bağışıklığın daha erken oluşmasını sağlayabilirler. Anneden geçen koruyucu antikorların etkisi 9. aydan sonra azaldığı için ve kızamık nispeten daha yaygın bir hastalık olduğu için,önceleri ülkemizde 12 aylıktan küçük bebeklerin kızamık ile karşılaşma ve kötü tesirlerine maruz kalma olasılığı yüksekti. Bu nedenle ülkemizde kızamık aşısının ilk dozu 9. ayda önerilmekteydi. Sağlık Bakanlığı 2006 yılından beri 9 aylıkken yapılan kızamık aşısını ülkemiz riskli ülkeler grubundan çıktığı için ve 12 aylıktan önce yapılan aşılarda etkinliğin daha az olduğu saptandığı için aşıyı 12 aylığa alıp kızamık-kızamıkçık-kabakulak karma aşısı şeklinde yaptırmaktadır. Özel merkezlerde 2. doz daha erkene alınıp 4-6 yaş arasında herhangi bir zamanda yapılmaktadır. Fakat son aylarda ortaya çıkan vakaların olması üzerine (özellikle 12 ay altı vaka olması nedeniyle) salgın olarak değerlendirilmemesine rağmen tedbir amacıyla rutin aşılama takvimine ek olarak 9-12 ay arası bebeklere kızamık aşısı yapılmasına karar vermiştir. Uygun aşılama yapıldığı taktirde % 95 koruyuculuk sağlanır. Yan etki oranı düşük bir açıdır. Çocukların az bir kısmında ateş,döküntü görülebilir.

Sonuçta çocuğunuzun şu andaki artan kızamık vakaları nedeniyle bu hastalıktan korunması için,9-11 aylıksa 12 aylıkken yapılan kızamık aşısına ek olarak bir doz kızamık aşısı için doktorunuza başvurmanız,11-12 ay arası ise 12 aylıkken yapılacak kızamık aşısını beklemeniz,4-6 yaş arası mutlaka tekrarını yaptırmanız gerekmektedir.

Dr. Yunus emre Mercan

Total
0
Shares
Related Posts

Burun Akıntınızın Nedeni Saman Nezlesi Olabilir!

Diğer bir adı alerjik rinit olan saman nezlesi burun akıntısı, gözlerde kaşınma, burun tıkanıklığı, hapşırık ve sinüslerde basınç gibi soğuk algınlığı belirti ve bulgularına neden olur. Fakat soğuk algınlığı gibi virüs nedeniyle oluşmaz.
Total
0
Share