Süt: Çiğ mi Pastörize mi?

Süt sağlıklı dişi hayvanların yüksek nitelikte besin öğeleri içeren doğal meme salgısıdır.

Süt sağlıklı dişi hayvanların yüksek nitelikte besin öğeleri içeren doğal meme salgısıdır. Çiğ süt,meme dokusunun iltihabi hastalıkları,sağım ve saklama koşullarının elverişsiz olması,soğuk zincirdeki bozulmalar ve hile katılması gibi nedenlerle niteliğini kaybedebilir. Tüm gıda ürünleri gibi süt ve süt ürünleri de sağlıklı koşullarda hazırlandıktan sonra tüketilmelidir.

Son zamanlarda basında yer alan ve bu konuda uzmanlığı olmayan kişiler tarafından yayılan bilimsel temelden yoksun haberler çiğ sütü övüp,pastörizasyonu kötüleyerek halkı yanlış bilgilendirmektedir. Unutulmamalıdır ki süt,doğal özellikleri ve nitelikleri korunup,uygun koşullarda işlenerek tüketime sunulduğu zaman sağlıklı,besin değeri yüksek ve faydaları kanıtlanmış doğal bir içecektir. Süt ve ürünleri mutlaka iyi üretim koşullarında ısıl işlemden geçtikten sonra tüketiciye ulaşmalıdır.

Diğer Ülkelerde İnsani Tüketim Amaçlı Çiğ Süt Satılıyor Mu?

Bir çok ülkede yasak olmakla birlikte,bazılarında ve ABD’nin bazı eyaletlerinde bir çok kontrolden geçip sağlıklı olduğu kanıtlandıktan sonra yine de "ne kadar dikkatle üretilmiş olsa da sağlıksız olabilir"ibaresiyle satılmaktadır.

Çiğ Süt Tüketmek Güvenli Midir?

Hayır. Çiğ süt doğası gereği zararlı olabilir ve insanlar tarafından tüketilmemelidir. Aşağıda sayılanlarla sınırlı kalmamak üzere bir çok mikroorganizma çiğ sütte bulunabilir:

– Enterotoxigenic Staphylococcus Aureus

– Campylobacter Jejuni

– Salmonella (Tifo) Türleri

– E. Coli

– Listeria Monocytogenes

– Mycobacterium Tuberculosis (Verem)

– Mycobacterium Bovis (Zatürre)

– Brucella Türleri (Malta Humması)

– Coxiella Burnetii

– Yersinia Enterocolitica

Adı geçen patojen bakterilerin birinin bulunması bile bebekler,küçük çocuklar,yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde çok ciddi sonuçlara varabilen problemlere sebep olabilir.

Çiğ Süt Tüketimine Bağlı Hastalık ve Ölümler Rapor Edilmiş Midir?

Ülkemizde belirli konularda bildirim kayıtlarının ayıntılı olarak tutulmaması ve kişilerin hekimlik hizmetlerinden düzenli olarak faydalanmaması nedeniyle sağlıklı verilere ulaşamıyoruz. Ancak CDC raporlarına göre pastörize edilmemiş süt ve bunlardan yapılan ürünlerde 1998-2005 yılları arasında 45 salgın olmuş,1007 hastalık saptanmış,104’ü yatarak tedavi görmüş ve ikisi ölmüştür. ABD’de gıda üretim alanlarının kurulum ve her aşamadaki denetimlerinin çok sıkı olduğu göz önüne alındığında sayılar korkutucudur. Yine de bu sayıya rapor edilmemiş salgın olarak kabul edilmemiş olgular dahil değildir. Ülkemizde sokakta süt satışının yaygınlığı ve üretimin ne koşullarda yapıldığı göz önüne alındığında durum oldukça mühimdir.

Çiğ Süt Tüketmekle İlgili Olarak Ortaya Çıkan Hastalıklardaki Belirtiler Nelerdir?

Kusma,ishal,karın ağrısı,ateş ve yaygın vücut ağrısı en temel belirtilerdir. Sağlıklı insanların pek çoğu çiğ süt ve bunlardan elde edilen gıda ürünlerinden bulaşan hastalıkları yenerek iyileşse de bazı bireylerde belirtiler kronikleşerek,ciddi ve hayati önem taşıyabilmektedir. Benzer belirtileri çiğ süt ve ürünlerini tükettikten sonra gösterenler özellikle hamile iseler mutlaka bir sağlık kuruluşuna giderek tedavi almalıdır. Düşük sonucu bebeği kaybetmek ve kısırlığa kadar yol açan hastalık etkenlerine maruz kalmış olunabilir. Ya da tifo,verem ve benzeri bir çok hastalık etkeni alınmış olabilir.

Çiğ Sütün Pastörizasyonu Neyi Sağlar?

Pastörizasyon çok kısa bir zaman diliminde sütü belli bir dereceye ısıtıp aniden soğutarak içinde bulunması muhtemel olan hastalık yapıcı mikroorganizmaları öldürerek etkisiz hale getirilmesini sağlar. Bunların yanısıra gıdaların bozulmasından sorumlu olan bir çok etkeni de yok ederek ömrünü sağlıklı bir şekilde uzatır.

Pastörizasyon Sütün Besin Değerini Etkiler Mi?

Yapılan çalışmalar ve araştırmalara göre pastörize edilmiş ve edilmemiş sütlerin besin değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmadığı anlaşılmıştır.

Kaynatmak Pastörize Yerine Geçer Mi?

Hayır. Öncelikle kaynatma yüksek ısıda uzun süre uygulanır. Bu sıcaklıkta hastalık yapıcı etkenler ölebilir,ancak aynı zamanda proteinler başta olmak üzere sütteki bir çok vitamin,enzim ve besin maddesi de zarar görerek niteliği bozulur ve besin değeri düşer. Ayrıca doğal lezzet de kaybolur.

Pastörizasyon Sütün Yapısını Değiştirerek Alerjik Reaksiyonlara Sebep Olur Mu?

Hayır. Bazı insanlar süt proteinlerine karşı duyarlı olup alerjik reaksiyonlar gösterebilirler ancak bunun sütün çiğ,pastörize veya işlem görmüş olmasıyla bir ilişkisi yoktur.

Pastörize Süt İçmek Laktoz İntoleransına Yol Açar Mı?

Hayır. Laktoz intoleransı süt şekeri olan laktozu barsaklarda parçalayan enzim olan ß-galaktozidaz enziminin yetersiz olmasıyla ilgilidir. Pastörize edilmiş ve çiğ sütte laktoz miktarı açısından bir fark bulunmadığından intoleransı etkilemez.

Çiğ Sütün Mikrop Öldürücü Özelliği Var Mıdır?

Hayıryoktur. Süt içinde kendi yavrusu için hastalıklardan koruyucu olan bazı bağışıklık maddeleri bulunabilir ama,mikrop öldürücü özelliği olmadığı gibi çoğu tehlikeli bir çok mikroorganizmayı içerir.

Sokak sütçünüzü yıllardır tanıyor olabilirsiniz,ancak unutmayınız ki inekleri ile hiç karşılaşmadınız. Onların yaşam,sağlık ve sağım koşulları ile süt kaplarının nasıl temizlendiğini hiç görmediniz.

Sağlıklı kalmak için daima kontrolü yapılmış sağlıklı gıda tüketiniz.

Gıdanıza sağlık.

LABVİTAL

Kaynak: http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm079516.htm

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Yağın Agresifinden Uzak Durun

Kalp sağlığınız için yapmanız ve bilmeniz gerekenleri biliyor musunuz? Ne yediğiniz, neyi ne kadar yediğiniz çok önemli.
Total
0
Share