Şeker Hayatımıza Nasıl Girdi?

Sofralarımızda kullandığımız şekerin tarihteki yolculuğunu biliyor musunuz?

İnsanlar eski çağlarda ancak nadiren buldukları baldan ve yazın yedikleri meyvelerden biraz şeker alabiliyorlarmış. Tarihte ilk çıkışında çok kıymetli olan şekerin hayatımızdaki yerini artırması diğer birçok sorunu beraberinde getirmiştir.

Meyveler yıllar içinde daha tatlı oldu

Tarım öncesi çağlardaki yabani meyvelerin şekeri günümüzdekilerle kıyaslanmayacak kadar daha azdı. Yaklaşık 10.000 yıl kadar önce Tarım Devrimi başladı ve insanlar yabani meyveleri de ehlileştirdiler. Bu meyveler daha tatlı oldu. İnsanlar asırlar boyunca,hurma,üzüm,elma ve armut gibi yoğun şekerli meyvelerin suyunu sıkarak "şeker" niyetine kullandılar.

Şeker zenginlerin sofrasındaydı

17. yüzyıl başlarında Almanlar şeker pancarından şeker üretilebileceğini fark ettikten sonra Avrupa’da şeker tüketimi artmaya başlamış. 19. yüzyıl başlarında endüstri devrimi ile birlikte daha çok ve daha çabuk para kazanmak amacı ile fabrikasyon şeker üretimine geçilmiş. Daha önce sadece şeker kamışından elde edilen ve ancak zenginlerin sofrasında olan şeker,böylece gelir düzeyi çok yüksek olmayanların da kolay satın alabileceği bir ürün haline gelmiş ve şeker tüketimi çılgıncasına artmaya başlamış. ABD’de 19. yüzyılın sonlarına doğru yıllık kişi başı şeker tüketimi 2,3kg düzeyinde iken bugün 75kg’a yükselmiş.1970-2000 yılları arasında ABD vatandaşları önceki yıllara oranla yılda 100 litre daha fazla şekerli meşrubat,15 kg daha fazla tatlandırıcı madde ve 30 kg daha fazla unlu mamul tüketmişler. ABD’de son 35 yılda früktozdan zengin mısır şurubu tüketimi kişi başına yılda 200gr’dan 34kg’a yükselmiş.

Ürünler hormonlu oldu

Şekerin esas zararlarına geçmeden önce şunu da vurgulamak gerekiyor. Daha çok şeker pancarı elde etmek için,çok miktarda suni gübre kullanılmış,eskiden küçük boyda olan pancarlar şimdilerde eskinin 5-10 katı büyüklüğe erişmiş. Tabii bu arada topraktaki tüm zararlı kimyasallar pancar aracılığı ile şekere işliyor,şeker rafine edilip beyazlatılırken ayrıca kimyasallar alıyor ve tüm bu zararlı kimyasallar şeker aracılığı ile insan vücuduna girmektedir.

Şeker birçok hastalığa sebep oluyor

Diş çürümesi başta olmak üzere,obezite,diyabet,kalp ve dolaşım hastalıkları,böbrek taşları,kanser,hipertansiyon,felç,ülser,astım,romatizma,kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor.

Benzer Makaleler:

  • Aşırı Şeker Tüketimi Kansere Neden Olur mu? Okumak İçin Tıklayınız
  • Şeker Tüketimi Bağışıklık Sistemini Zayıflatır mı? Okumak İçin Tıklayınız
  • Diyabetliler Şeker Kullanamaz mı?Okumak İçin Tıklayınız
  • Şekerin Bilmediğimiz İsimleri Nelerdir? Okumak İçin Tıklayınız

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Geç Saatte Yemek Yiyenler Dikkat!

Şişman kişiler şişman olmayanlara göre daha fazla horluyor. Vücut kitle indeksi arttıkça horlama da artıyor ve uyku apnesi skorları yükseliyor.
Total
0
Share