Çocuklarda Görülen Göz Hastalıkları

Bebek ve çocuklarda görülen göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde ilk adım düzenli göz muayenesidir.

Bebek ve çocuklarda görülen göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde ilk adım düzenli göz muayenesidir. Çocuklarda görülen göz hastalıkları konusunda ailelerin temkinli olması gerekir.

Yeni doğanların,1 ve 4 yaş grubu arasındaki çocukların düzenli göz muayeneleri olmaları gerekiyor. Bebeklerde doğumu takip eden ilk 1 ayda görme net olmayıp ancak kendileri için beslenme de önem arz eden anne meme ucunu görebilecek bir kapasiteye sahiptirler. Gözün merkezi görmesinin gelişmesi 3-4 ay almaktadır. Çocuklarda en sık rastlanılan sorunlar görme kusuru ve şaşılık olup daha düşük sıklıkta çocuklarda göz merceğinin bulanıklaşması (katarakt),göz tansiyon yüksekliği (glokom),göz tümörleri görülebilir. Bu sorunların tek taraflı olması ve erken çocukluk döneminde,çocukların kendilerini ifade edememeleri nedeniyle göz sorunlarının saptanması zorlaşabilir. Bu nedenlerle,düzenli göz muayenesi,yeni doğanlar ile 1 ve 4 yaştaki çocuklar için ayrı bir öneme sahiptir.Çocuklarda görme sisteminde ilk 9 yaş içinde tam olarak gelişme olur ve daha sonra belirgin bir değişiklik olmaz.

Çocuklarda Görülen Göz Hastalıkları

Göz kapağı düşüklüğü

Genellikle doğum sonrası görülen bir durumdur. Göz kapağı düşüklüğünde tek veya çift taraflı olmak üzere göz kapağı,göz bebeğinin yarısından fazlasını kapatır. Bu sorun görme tembelliğine yol açacaktır. Göz kapağı düşüklüğü tamamen görmeyi engelleyecek derecede ise cerrahi olarak düzeltilmeli,aksi takdirde göz kapağı düşüklüğüyle birlikte görme kusurları saptanırsa gözlükle bu kırma kusurları düzeltilmelidir .

Göz tembelliği

Göz tembelliği başlıca göz kayması ( şaşılık) ve kırılma kusurlarından ortaya çıkabildiği gibi bunların dışında da gözün diğer anatomik yapılarında olabilecek sorunlardan da kaynaklanabilir. Göz tembelliğinin en geç 5 yaşa kadar tespiti halinde maksimum düzelme elde edilebilirken,tedavinin 9 yaşından sonraya kalması başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Gözyaşı yolları tıkanıklığı

Bebeklerin gözyaşı bezleri ilk 1 aya kadar tam olarak fonksiyon görmez. Bir aydan sonra gözyaşı kanal kapağı açılmamışsa gözde aşırı sulanma ve/veya geçmeyen çapaklanma olur. Bu durumda gözyaşı yolu tıkanıklığı düşünülerek ailelere günde en az 4 kez 10’ar defa yapılmak üzere masaj öğretilir. Hastalığa erken dönemde tanı konularak tedaviye başlanması durumunda başarı oranının artar.

Göz Tümörleri

Göz tümörlerini en kolay tanıma yolu göz kayması ve göz bebeğinin beyaz görünümlü olmasıdır. Başlangıç dönemindeki tümörlerde cerrahi dışı yöntemlerle tümörün yok edilmesi mümkündür.

Doğumsal Göz Tansiyonu ( Glokom )

Çoğunlukla erkek çocuklarda görülen glokomun ilk bulgusunun gözün ön saydam tabakasının bulanıklaşmasıdır. Bu bulgu ile beraber gözyaşı artışı,ışığa hassasiyet ve göz kapaklarında kasılma da görülebilir. Tek taraflı hastalığı olan bebeklerde korneanın çapının ve gözün kendisinin sağlam tarafa göre büyük olması ailenin dikkatini çekmelidir .

Dr. Jale Aydınlı

Total
0
Shares
Related Posts

Tarçın

Baharatlardan biri olan tarçının el ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önlediğini biliyor muydunuz?

Kafein

Kafein, yeryüzünde en az 100 farklı çeşit bitkilerin yapraklarında ...
Total
0
Share