Çocukları Alerjiden Nasıl Koruruz?

Çocuklarda alerjiyi erteleme ya da daha kolay tedavi etme imkanı bulunur, alerjinin tamamen yok edilememesi genetik faktörlere ve çevresel etkenlere bağlıdır.
  • Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Bebeğin ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenmenin alerjik hastalıkların gelişimini engellediğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
  • Alerjik hastalıkları tetikleyen maddelerden uzak durmak hem tedavinin hem de alerjik hastalıklardan korunmanın en önemli yoludur. Alerjik hastalar sigara ile temastan,hava kirliliğinden,grip ve soğuk algınlığından,solunum yolunu tahriş eden maddelerden ve en önemlisi alerjenlerden korunmalıdır.
  • Alerjik hastalıkların en önemli düşmanı sigaradır. Sigaranın başka odada içilmesi,hava filtrelerinin kullanılması sigaranın verdiği zararları önlemez. Sigaranın zararlarını önlemenin tek yolu tamamen dumansız bir ortam sağlanmasıdır. Annenin gebelikte sigara içmesi kesinlikle engellenmelidir.
  • Alerjik çocuklar hava yollarını tahriş eden deodorant ve parfüm kokuları,keskin kokular ve yemek kokuları,deterjan ve boya kokuları,ani hava değişiklikleri ve özellikle katalitik sobalar gibi tetikleyicilerden uzak tutulmalıdır.
  • Alerjik çocuklarda basit solunum yolu infeksyonlari alerjik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle alerjik çocuklar gribi olanlarla temastan kaçınmalıdır ve her sene Eylül-Ekim aylarında grip aşısı olmaları önerilir. Grip aşısı gribi tamamen engellemez ancak sıklığını ve şiddetini azaltabilir.

Dr. Günseli Bozdoğan

Total
0
Shares
Related Posts

Gastrit

Hastaların genel olarak midede ekşime, yanma ve ağrı şikayetleri ile tarif ettikleri gastrit, mide iltihabı ile eş anlamlı kullanılan bir terimdir. Gastrit, midenin en iç tabakasında teşkil eden mide mukozasının iltihabi bir reaksiyonudur.
Total
0
Share