Yakınınızın Alzheimer olduğunu ve hastalığın gösterdiği belirtileri izlemek çoğu zaman yetişkinler için bile korkutucu olabilmektedir. Bir de çocuğunuzun gözünden büyük babasının ya da büyük annesinin Alzheimer yüzünden garip hareketler sergilediğini,hatta onu çoğu zaman tanımadığına şahit olduğunu düşünün. Bu durum çocuklar için anlaması ve kabullenmesi hayli zor bir durumdur.
Bu açıklaması zor gibi görünen durumu çocuğunuza anlatabilirsiniz.
Çocuğunuzun kafasındaki soruları tahmin edin
Çocuğunuzun kafasında dedesi ya da anneannesi/babaannesi hakkında birçok cevapsız soru olabilir. Onu sorularını asla geçiştirmeyin ve her zaman açık,dürüst cevaplar ile yanıtlanırın.
•Büyük annenin/babanın nesi var?
İşe,Alzheimer’ın bir hastalık olduğunu anlatmaktan başlayın. Ona çocukların nasıl hastalandıklarında karınları ağrıyor ise yaşlılarında kimi zaman hastalandıklarında hafızalarında sorunlar olabileceğini,garip davranmaya başlayacağını ya da bazı şeyleri unutabileceklerini söyleyin. Dışarıdan baktıklarında normal gözüktüklerini ama beyinlerinin artık daha farklı çalıştığını söyleyin.
•Büyük annem/babam beni artık sevmiyor mu?
Alzheimer olan yakınınız yaşadığı hastalıktan ötürü çocuğunuzu tanıyamayabilir ve bu durum sonucunda çocuğunuz kendisini reddedilmiş hissedebilir. Çocuğunuza aile büyüğünün yaşadığı hastalıktan ötürü bir hafıza ve hatırlama sorunu yaşadığını ama aslında onu hala çok sevdiğini,torunlarının yerinin büyükler için çok önemli olduğunu söyleyin.
•Benim hatam var mı?
Alzheimer olan kişi kimi şeyleri yanlış yapabilir,cüdanı ya da anahtarları yanlış yerlere koymak ya da unutmak gibi. Çocuğunuz bu konularda kendini suçlu hissedebilir. Çocuğunuza aile büyüğünüzün yaptığı hatalardan onun sorumlu olmadığını anlatın.
•Sen de Alzheimer olacak mısın?
Çocuğunuz Alzheimer’ın bulaşıcı bir hastalık olduğunu düşünebilir ya da bu hastalığın sizde de çıkacağını zannedebilir. Ona yaşlanınca herkesin Alzheimer olmayacağını anlatın.
•Gelecekte ne olacak?
Eğer Alzheimer olan yakınınıza kendi evinizde bakıyorsanız çocuğunuza rutinin değişeceği hakkında bilgi verin. Onu karşılaşacağı değişikliklere hazırlayın. Aile büyüğünüzün kimi zaman iyi günler kimi zaman da kötü günler geçireceğini anlatın. Fakat bu değişik davranışların veya değişikliklerin gelecekteki hayatını olumsuz etkilemeyeceğini anlatın.
Eğer çocuğunuzun aile büyüğünüz ile ilgili endişeler yaşadığını ve konuşmaktan çekindiğini düşünüyorsanız konuyu siz açın. Çocuğunuza Alzheimer’lı yakınında ne gibi değişiklikler gördüğünü sorun. Herhangi bir endişesi ya da kafasında bir soru olup olmadığını ve düşündüğü her şeyi sizinle açıkça konuşabileceğini ona hissettirin. Ona karşı karşıya olduğunuzun durumun çok da kötü olmadığını anlatın sizin de onun gibi kimi zaman mutsuz ve üzgün olduğunuzu anlatın.
Alzheimer’ın çocuğunuz üzerindeki etkilerini anlamak,onu doğru yönlendirmek istiyorsanız bu konuda kitaplar okumanızda da fayda vardır.
Çocuğunuzun sakladığı duygularını anlamaya çalışın
Çocuğunuz duygularını açıkça ifade edemiyor ve içine atıyor olabilir. Örneğin sürekli başının ağrıdığını ve hep yorgun olduğunu söyleyebilir. Veya Alzheimer’lı yakınınız evde sizinle kalıyorsa eve arkadaşlarını çağırmaktan çekiniyor olabilir. Ya da evde vakit geçirmemek için devamlı dışarıda oyalanıyor olabilir.
Eğer çocuğunuzda buna benzer durumlar ile karşılaşıyorsanız onunla oturup açıkça konuşun. Ona hastalığı anlayıp anlamadığını,endişelerinin boyutlarını ve gerçek duygularını sorun ve çözümler için birlikte çalışın.
Bağlantıda kalın
Çocuğunuza Alzheimer olan yakınınız ile bağlantısını ilişkisini asla koparmamasını söyleyin. Yakınınız ve onun içinde bulunduğu aktiviteler yaratıp birlikte vakit geçirmelerini sağlayın. Hatta belki çocuğunuz yakınınıza eski fotoğraf albümlerini gösterip o günleri hatırlatmaya çalışabilir.
Eğer çocuğunuz hasta olan yakınınıza karşı sabırsız ve kırıcı bir halde davranış sergiliyor ise ona yakınınızın yaptıklarının kasıtlı olmadığını,hastalıktan kaynaklandığını anlatın. Çocuğunuza dedesi ya da babaannesinin/anneannesinin adını unutsa bile onu hala sevdiğini hissettirecek şeyler yapın.
Sağlık Editörü