Çörek Otu

Tohumları ve otudur. Çörek otu Asya’ya özgü, bir yıllık ömrü olan küçük bir bitkidir

Latince adı:Nigella sativa

Kullanıldığı yerler:Tohumları ve otudur. Çörek otu Asya’ya özgü,bir yıllık ömrü olan küçük bir bitkidir. Sınırlı sayıda olmak üzere Güney Avrupa’da yetiştirilir. Bu bitki biraz sert,dimdik,dalları ayrık ve tanelidir. Hint cevizine benzer hoş,güzel bir kokusu ve keskin baharatlı bir tadı vardır.

Etken Maddeleri:Takriben %21 protein,%38 karbonhidrat,%35 bitkisel yağlardan oluşmaktadır.

İçeriğindeki aktif maddeler;nigellon,thymoquinon ve uçmayan yağlardır.

Diğer maddeler ise:linoleik asit(omega6-omega3),oleik asit,palmitik asit,kalsiyum,sodyum,potasyum,demir,çinko,bakır,magnezyum,selenyum,fosfor,vitamin A,vitamin B,vitamin B2,niasin ve vitamin C’dir.

Tıbbi etkisi ve kullanımı:Çörek otunun bağışıklık sistemine etkisi 1986 yılında ABD’de Dr.El-Kadı ve ekibinin araştırmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Bu araştırmayı dünyanın çeşitli bölgelerinde bu bitki ile ilgili çeşitli araştırmalar izlemiştir. Dr.El-Kadı çörek otunun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olduğunu tespit etti:Yardımcı T-hücreleri ortalama %72 oranında,doğal savaşçı hücrelerin başarı oranı ise %74 oranında artmıştır.
Medical Immunity Dergisinin Ağustos 1995 sayısında,çörek otunun insan vücudunda bulunan lenf hücreleri ve akyuvarlardaki çoklu kök hücrelerin faaliyeti üzerindeki etkisinden söz edilmiştir. Bu derginin Eylül 2000 sayısında laboratuar fareleri üzerinde yapılan deneylerde hareketle çörek otu yağının cytomegalo virüsü(CMV) karşı koruyucu etkisi olduğundan söz eden bir araştırma yayımlamıştır. Çörek otu yağı anti virüs olma özelliği bakımından araştırılmış,virüse yakalanan erken dönemde kazanılan bağışıklık ölçülmüş,katil hücrelerin sınırlandığı görülmüştür.

Çörek otunun faydaları:

  1. Mikrop,virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir
  2. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
  3. Kan şekerini düzenler.
  4. Yorgunluk halini giderip zindelik verir.
  5. Damar hastalıklarını önler.
  6. Cinsel gücü arttırır.
  7. Vücuttaki toksinleri süzerek atar.
  8. İdrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelir.
  9. Alerjiyi önler.
  10. Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
  11. Savunma sistemini dengeler
  12. Hormon sistemini ve ruh halini sağlamlaştırır.

Dyt. G.hülya Günsoy

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share