Daha Parlak ve Beyaz Dişlerin 15 Sırrı

İnci beyazı dişleriniz soluk gri veya sarı lekenmeler yüzünden parıltısını mı kaybetti? Diş lekelenmeleri yaşla birlikte meydana gelebilir, ancak bazı yiyecek, içecek ve hatta ağız gargaraları da dişte lekelenmelere yol açabilir.

Kendin-yap tarzı yöntemler dişlerin beyazlamasına yardımı olabilir ve dişlerde lekelenmelere yol açabilecek maddelerden kaçınmak renk kaybının ilerlemesini durdurabilir. Parlak gülüşünüzü yenilemek adına dişlerinizi beyazlatacak bu yöntemleri kullanın:

1. Ev Tipi Kendin-yap Diş Beyazlatma

Kendi başınıza yüzeysel lekelerden kurtulmanız mümkün. Bir takım ev tipi diş beyazlatma ürünleri -kitler, bantlar ve macunlar- lekeleri azaltabilir. Deneyebileceğiniz modası geçmiş yöntemler dahi mevcut. Eczanelerde bulunan diş beyazlatma ürünleri sararmış dişleri parlatmak için hafif ağartma yöntemi kullanır. Diş macunları yüzey lekelerini çıkarmak için aşındırıcı ve kimyasal kullanır. Derin lekeler için diş hekimi müdahalesi gerekebilir.

2. Diş Beyazlatma Kitleri

Bir ev tipi diş beyazlatma kiti, hem derin hem yüzeysel lekeleri çıkarabilen ve aslında dişin doğal rengini değiştiren bir ağartıcı olan karbamid peroksit içerir. Kahve lekelerine sahip dişleriniz varsa bir diş ağartma kitinin faydası dokunabilir. Bazı kitlerde, diş yüzeyine (küçük bir fırça ile) peroksit-bazlı jel uygulanır. Diğer kitlerde bir kalıba yerleştirilen jel dişlerin şeklini alır. Kalıp bir veya birkaç hafta süreyle günlük olarak (30 ila 45 dakika boyunca) kullanılmalıdır.

3. Ev Tipi Beyazlatma Bantları

Diş beyazlatma bantları, diş lekelerinden kurtulmanıza yardımcı olur. Bu bantlar oldukça ince ve neredeyse görünmezdir, peroksit bazlı beyazlatma jeli ile kaplıdır. Sonuçlar birkaç gün içinde görülebilir ve en az bir yıl etkisini korur. Bantların sonuçları beyazlatma kitleri kadar çarpıcı değildir, ancak bantların kullanımı kolaydır ve oldukça güvenlidir.

4. Beyazlatıcı Diş Macunları

Dişlerinizi lekeden nasıl arındırmak mı istiyorsunuz? Diş macunları, jeller ve likitler bazı yüzey lekelerinin çıkarılmasına yardımcı olur. Bu ürünlerin çoğu hafif aşındırıcılar, kimyasallar veya parlatıcı ajanlar içerir. Ağartıcıların aksine dişin doğal rengini değiştirmezler.

5. Daha Beyaz Dişler İçin Ev Tipi Çözümler

Bazı insanlar hala karbonat ve bir diş fırçasıyla evde dişlerini hafifçe beyazlatmak gibi çağ dışı bir yöntemi tercih etmektedir. Aynı zamanda kereviz, elma, armut ve havuç, diş yüzeyindeki besin artıklarını yıkayarak uzaklaştırmaya yardımcı olan tükrük salınımını artırır. Şekersiz sakız çiğnemek, diş temizleyici bir etkinliktir ve aynı zamanda tükrük salınımını artırır. Tüm bu tükrüğün bir diğer faydası ise; diş çürüklerine neden olan asidi nötralize eder. Dişler söz konusuysa, fazla tükürük her şekilde iyidir.

6. Diş Beyazlatma ve Diş Restorasyonları

Hali hazırda dental veneerler, kaplamalar, köprüler, dolgular mevcutsa diş beyazlatmaya dikkatle yaklaşılmalıdır. Ağartma bu protez dişleri beyazlatmayacaktır ki bu durum protezlerin yepyeni beyazlatılmış doğal dişlerin arasında sırıtacağı anlamına gelir. Daha beyaz olan dişlerinizle uyumlu olması için yeni protez veya restorasyon yaptırmanız gerekebilir.

7. Diş Lekelerini Önlemek

Yaşımız ilerledikçe diş minesinin en dış katmanı aşınır. Altta kalan ve dentin adını alan tabaka daha sarıdır. Her şeyden önce dişlerimizin lekelenmesinden, özellikle beyazlatma sonrası kaçınmak bu nedenle önemlidir. Eğer dişlerin rengini bozan yiyecek ve içeceklere dikkat ediyorsanız, beyazlatmanın etkisi bir yıla kadar sürebilir. Dişleri çok sık beyazlatmak saydam ve mavi görünmelerine neden olabilir, bu nedenle yeni gülüşünüzü korumak istersiniz.

8. Dişlerinizin Beyaz Kalması İçin, Sigara İçmeyin

Yalnızca sağlığınız için kötü değil, konu diş lekelenmesi olduğunda sigara en büyük suçludur. Tütün, diş minesindeki girinti ve çukurcukların içine giren kahverengi lekelere yol açar. Tütün lekelerinin yalnızca fırçalama ile çıkarılması zordur. Daha çok sigara, daha yerleşik lekeler demektir. Sigara aynı zamanda nefesinizin kötü kokmasına ve dişeti iltihabına neden olur ve çoğu kanser türünün oluşma riskini artırır.

9. Diş Lekelerine Yol Açan Yiyecekler

Yediğinize dikkat etmeniz için başka bir neden daha var. Bazı yiyecekler dişlerin renklenmesine neden olabiliyor. Bir yiyeceğin kusurlu olabileceğini söylemenin kolay bir yolu var: Diş hekimleri beyaz pamuklu bir tişörtü lekeleyebilen her şeyin dişleri de lekeleyebileceğini söylemektedir. Örneğin, kahve dişleri lekeler. Diğer büyük suçlular ise çay, kola ve meyve suyu gibi meşrubatlardır. Bu diş lekeleri yavaş gelişir ve yaşlandıkça daha fark edilebilir hale gelir.

10. İçerken Dikkat Edin

Hastalık önleyici antioksidanlarla dolu olabilirler ancak bir kadeh kırmızı şarap, yaban mersini suyu, veya üzüm suyu da dişlerde kolaylıkla lekelenmelere sebep olabilir. Bu, onlardan vazgeçmeniz anlamına gelmez, ancak içtikten sonra ağzınızı çalkalamayı unutmayın. Dikkat edilmesi gereken tüm diş lekeleyici ieçecekler bunlar değil.

11. Diş Lekeleyen Daha Fazla Yiyecek

Bu meyve ve sebzelerin koyu rengi, besin değerlerini verir. Ancak yaban mersini, böğürtlen ve pancar da renklerini diş yüzeyinde bırakır. Sağlığınız için yiyin ve diş lekelerini şu şekilde önleyin:

  • Yemek sonrası hemen dişlerinizi fırçalayın.
  • Ağız suyuyla ağzınızı çalkalayın.

12. Sporcu İçecekleri Dişlere Zararlı mı ?

Tüm tatlandırılmış içecekler dişler için zararlı olsa da, bazı enerji ve spor içecekleri General Dentistry’deki bir araştırmaya göre daha zararlı olabilmekte. Araştırmacılar bu içeceklerin uzun kullanımda -hazır limonatalar kadar- diş minesinde erozyona neden olduğunu tespit etmişlerdir. Sonucunda ise diş ince, saydam ve rengini kaybetmiş olur. Diş erozyonunu önlemek için:

  • Bu içecekleri uzun süre tüketmeyin.
  • İçtikten sonra ağzınızı suyla çalkalayın.

13. Diş Lekeleyen İlaçlar

Tetrasiklin antibiyotiği, dişleri henüz gelişmekte olan çocuklarda dişlerin gri renk almasına yol açmaktadır. Klorheksidin veya setilpiridinyum klorid içeren antibakteriyel ağız gargaraları da dişlerde lekelenmeye yol açabilmektedir. Demir ve aşırı floridde olduğu gibi, bazı antihistaminler, antipsikotik ilaçlar ve tansiyon ilaçları dişte lekelenmeye yol açmaktadır. Ağartma faydalı olmuyorsa diş hekiminize diş renginde bir materyalin dişlere uygulandığı bonding uygulamaları hakkında bilgi alabilirsiniz.

14. Günlük Bakımı Unutmayın

Tek bir basit strateji ile dişlerin beyazlığını korunabilir: fırçalamak. Günde en az iki defa fırçalayın ve en az bir defa diş ipi kullanın. Hatta her yemekten ve atıştırmadan sonra fırçalayın. Fırçalama lekelenmenin ve dişte sararmanın önlenmesine özellikle dişeti sınırında yardımcı olur. Elektronik ve sonik diş fırçaları, plak ve diş yüzeyindeki lekelerin temizliğinde geleneksel fırçalardan daha üstün olabilmektedir.

15. Ağzınızı Açın ve “Daha Beyaz Dişler” Deyin!

Düzenli kontroller ve profesyonel temizleme için diş hekiminizi ziyaret edin. Diş hekimlerinin kullandığı abrazyon ve polisaj yöntemleri yiyecek ve tütün kaynaklı diş lekelerini temizleyebilir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share