Diş implantı ameliyatı, tam oturmayan takma diş köprüsüne ya da takma dişlere bir alternatif sunabilir.
Diş implantı ameliyatının nasıl yapılacağı, implantın tipine ve çene kemiğinizin durumuna bağlıdır. Fakat bütün diş implantı ameliyatları etaplardan oluşur ve birkaç işlem içerir. İmplantların en büyük yararı yeni dişiniz için kesin bir destek oluşturmasıdır. ( bu işlem kemiğin implantın etrafında sıkı bir şekilde iyileşmesini gerektirir.) Çünkü bu iyileşmenin zamana ihtiyacı vardır ve bu süreç birçok ayı kapsayabilir.
Neden yapılır?
Diş implantları cerrahi olarak olmayan dişlerin kökü olarak görev yapmak için çene kemiğinize yerleştirilir. Çünkü implantlardaki titanyum çene kemiğinizle kaynaşır, implantlar kaymaz, ses yapmaz ya da takma diş köprüsünün ya da takma dişin yapabileceği kemiğin zarar görmesi gibi durumlara yol açmaz. İçerdiği maddeler kendi dişiniz gibi çürümez ama sıradan takma diş köprüsü çürüyebilir.
Genel olarak, diş implantları şu koşullardaysanız sizin için doğru seçim olabilir :
- Bir veya birden fazla diş kaybının olması
- Tamamen gelişmiş bir çene kemiğinizin olması
- İmplantların güvenliği için düzgün bir kemiğinizin ya da nakledilebilecek bir kemiğinizin olması
- Sağlıklı ağız dokularınızın bulunması
- Takma diş köprüsü takmaya namüsait ya da gönülsüz olmanız
- Kemik iyileşmesini etkileyecek sağlık sorunlarınızın bulunmaması
- Konuşmanızı geliştirmek istemeniz
- İşlem için birkaç ayı gözden çıkarmaya razı olmanız
Riskleri
Herhangi bir ameliyat gibi diş implantı ameliyatı da bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlar nadiren ortaya çıkar, çıktığında ise genelde küçük olurlar ve tedavisi de kolay olur. Riskler şunlardır:
- İmplant bölgesinde enfeksiyon olması
- Diğer dişler veya kan damarları gibi yapıların etrafında yara ya da zarar bulunması
- Ağrıya neden olabilecek sinirlerin zarar görmesi, doğal dişlerinizde, dudaklarınızda veya diş etinizde uyuşukluk ve sızlama
- Üst çenenize yerleştirilmişdiş implantlarınız sinüs boşluğunuza doğru çıkarsa sinüs problemleri ortaya çıkabilir.
Nasıl hazırlanırsınız?
Diş implantları bir veya daha fazla cerrahi işlem gerektirdiği için, işleme hazırlık için ayrıntılı bir değerlendirme yapmış olmanız gerekir.
- Kapsamlı diş incelemesi. Ağzınızın ve dişlerinizin modellerini ve X-raylerini çıkarttırabilirsiniz.
- Tedavi planı. Durumunuza uygun hale getirilerek, çene kemiğinizin durumu ve kaç tane diş yerleştirilmesi gibi hesap faktörlerini içeren bir plan yapılır. Planlama süreci, ağız, çene ve yüz durumlarında uzmanlaşmış bir doktorun ve dişi destekleyen yapılarla ilgili çalışan bir dişçinin de dahil olduğu diş çeşitli diş uzmanlarını içerir.
Doktorunuza herhangi bir sağlık koşulunuzu ya da reçeteli, reçetesiz ya da ilave ilaçların da dahil olduğu aldığınız tüm ilaçları söyleyin. Eğer belirli bir kalp durumunuz ya da ortopedik bir implantınız bulunuyorsa, doktorunuz ameliyattan önce, enfeksiyonu önlemek için reçetenize antibiyotikler yazabilir.
Acıyı kontrol etmek için, ameliyat esnasında kullanılan anestezi seçenekleri genel anestesi, bölgesel anestezi ve ilaçla yatıştırmadır.
Diş uzmanınızla sizin için hangisinin en iyi olduğu hakkında konuşun. Hangi tip anestezi alacağınıza bağlı olarak diş bakım ekibiniz sizin için ameliyattan önce ne yiyip içmeniz hakkında talimatlar verecektir. Eğer genel anestezi olacaksanız, günün geri kalanınında anestezinin devam edeceğini umarak ameliyattan sonra sizi eve götürecek birisinin yanınızda olmasını planlayın.
Ne bekleyebilirsiniz?
Diş implantı ameliyatı genelde şu durumlarda ayakta yapılan bir ameliyattır :
- Zarar görmüş dişiniz çekilir.
- Kemik naklini de içerebilen ameliyat işlemi için çene kemiğiniz hazırlanır.
- Çene kemiğiniz iyileştikten sonra, ağız cerrahınız diş implantı metal direğini çene kemiğinize yerleştirir.
- Birkaç ay sürebilen bir iyileşme sürecine girersiniz.
- Ağız cerrahınız implant metal direğinin bir uzantısı olan desteği yerleştirir ve sonrasında yeni yapay dişinizi yerleştirir.
Bu işlemlerin tümü 3 aydan 9 aya bazen de daha uzun sürebilir. Bu süre zarfının çoğunluğu çenenizdeki yeni kemiğin gelişmesini beklemekle ve iyileşme süreciyle geçer.
Kemik nakli gerektiğinde
Eğer çene kemiğiniz yeterince kalın değilse ya da çok yumuşaksa, diş implantı ameliyatını olmadan önce kemik nakline ihtiyacınız olabilir. Bunun nedeni de ağzınızın güçlü çiğneme hareketini yapması sonrası kemiğinizde büyük bir baskı uygulamasıdır, ve eğer kemik implantı desteklemezse, ameliyat başarısız sonuçlanabilir. Kemik nakli implant için daha sağlam bir yapı oluşturabilir. Kemik nakliyle, mesela kalçanızdan bir kemik çıkarılarak çenenize nakledilir. Nakledilen kemiğin yeni bir kemik oluşturarak diş implantını desteklemesi için 9 ay kadar bir süre gerekebilir. Bazı durumlarda, implant ameliyatıyla eşzamanlı olarak yapılabilen küçük kemik nakline ihtiyaç duyabilirsiniz. Çene kemiğinizin durumu nasıl ilerleyeceğinizi belirler.
Diş implantının yerleştirilmesi
Ameliyat süresince, diş implantını yerleştirmek için cerrahınız kemiği çıkarmak için dişetinizde bir kesik açar.
Delikler diş implantı metal direğinin yerleştirileceği yere açılır. Direk diş kökünün görevini yapacağından, kemiğin derinlerine yerleştirilir.
Bu noktada, kayıp dişinizin olduğu yerde hala bir boşluğunuz olacak. Genelde geçici bir damak görünüş için yerleştirilir.
Bu damağı silerek veya uykunuzdayken çıkarabilirsiniz.
Kemiğin gelişmesini beklemek
Metal implant kökü çene kemiğinize yerleştirildiğinde osseointegrasyon başlar. Bu işlem süresince, çene kemiği gelişir be diş implantının yüzeyinde birleşir. 6 aya kadar süren bu işlem tıpkı köklerin doğal dişlerinize yaptığı gibi, yapay dişleriniz için sağlam bir yapı sağlar.
Desteğin yerleştirilmesi
Osseointegrasyon tamamlandığında, diştacının eninde sonunda birleşeceği desteği yerleştirmek için ek olarak bir ameliyat olmanız gerekebilir. Bu küçük ameliyat genelde yatış gerektirmeden ve bölgesel anestezi ile yapılır.
Desteği yerleştirmek için:
- Cerrahınız diş implantını ortaya çıkarmak için dişetinizi tekrar açar.
- Bu destek diş implantınıza tutturulur.
- Dişetinizin dokusu desteğin etrafını kapatır.
Birçok durumda bu destek, diş implantı kökü yapıldıktan sonra diş implantı metal köküne tutturulur. Bu da ekstra bir cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymayacağınız anlamına gelir. Çünkü bu destek tam dişeti çizginizden geçer, ancak doktorunuz diş protezinizi tamamlayana dek ağzınızı açtığınızda görünür olacak. Bazı insanlar o görüntüden hoşlanmayıp desteğin farklı bi işlemle yerleştirilmesini tercih ederler.
Yeni yapay dişi seçmek
Destek yerleştirildikten sonra, yapay diş tutturulmadan bir ya da iki hafta önce diş etinizin iyileşmesi gerekir. Diş etiniz iyileştiğinde, ağzınızın düzeldiği ve dişinizin yerine geldiğini göreceksiniz. Bu izlenimler gerçek görünümlü yapay dişinizin diş tacını yapmak için kullanılır. Çene kemiğiniz yeni dişin kullanımını destekleyecek kadar güçlü olmadıkça bu diştaçı yerleştirilmez.
Siz ve diş uzmanınız yapay dişlerin iki ana tipinden seçebilirsiniz :
- Çıkarılabilir implant protezi. Bu tip geleneksel çıkarılabilir damağa benzerdir. Pembe plastik bir dişetiyle etrafı sarılmış olan yapay beyaz dişler içerir. Günlük temizlik ya da tamir için kolayca takılıp çıkarılabilir. Çoğu zaman birkaç diş için uygulandığında daha ucuz olduğu için iyi bir seçimdir fakat geleneksel damaktan daha güvenlidir.
- Sabit implant protezi. Bu tipte yapay diş kalıcı olarak implantın desteğine yapıştırılmış ya da vidalanmıştır.
Uyku esnasında ya da temizlemek için bu dişi çıkaramazsınız. Eğer maddi koşullar sorun değilse, eksik dişlerinizi bu şekilde yenisini yaptırmak için başvurabilirsiniz. Her diş tacı kendi diş implantına tutturulur.
Ameliyattan sonra
Diş implant ameliyatını ister tek seferde ister birden fazla seferde yaptırmış olun, herhangi bir diş ameliyatında da ortaya çıkabilecek bazı genel rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Bunlar :
- Dişetinizin ve yüzünüzün şişmesi
- Dişetinizin ve cildinizin morarması
- İmplant yapılan bölgede ağrı
- Küçük kanamalar
Eğer ameliyattan sonra bir rahatsızlık, şişme ya da herhangi başka bir problem daha kötüye giderse ağız cerrahınıza başvurun. Antibiyotik ya da ağrı kesici ilaçlara ihtiyacınız olabilir.
Ameliyatın her aşamasından sonra, 10-14 gün boyunca ameliyat yapılan bölge iyileşene dek yumuşak yiyecekler yemeniz gerekebilir.
Genelde, cerrahınız kendi kendine çözülen dikişler kullanır. Eğer dikişleriniz kendi kendine çözülmüyorsa, 10 gün civarında bir süre sonrasında doctorunuz onları çıkarır.
Sonuçlar
Çoğu diş implantları başarılıdır. Fakat bazen kemik metal implanta yeterince uyum sağlayamaz. Örneğin sigara içmek komplikasyonlara ya da implant başarısızlığına yol açabilir.
Eğer kemik yeterince kaynamazsa, implant çıkarılır, kemik temizlenir ve bu işlemi bir veya iki ay içerisinde tekrar deneyebilirsiniz.
Diş işleminizi ve kalan doğal dişlerinizi şu şekilde daha uzun tutabilirsiniz :
- Mükemmel ağız hijyenine ulaşmaya çalışın. Tıpkı doğal dişleriniz gibi implantları, yapay dişleri ve dişeti dokunuzu da korumalı ve temiz tutmalısınız. Dişler arasında kayan diş içi diş fırçaları gibi özel tasarlanmış diş fırçaları, dişlerinizi ve dişetinizi temizlemeye yardımcı olabilir.
- Dişçinize düzenli olarak kontrole gidin. İmplantlarınızın düzgün çalışmasını ve sağlıklı olmasını sağlamak için her 6 ay ve 1 yıl arasında değişen sürelerde dişçinize kontrole gitmek için takviminizi ayarlayın.
- Zararlı alışkanlıklardan kaçının. Doğal dişlerinizi ya da yapay dişlerinizi kırabilecek olan buz ve sert şeker gibi sert yiyecekleri çiğnemeyin. Diş lekesine neden olan tütün ve kafein ürünlerinden kaçının.
Dişlerinizi beyazlatmak isterseniz tedaviye başvurun.
Sağlık Editörü