Dar Kanal Hastalığı Erken Teşhis Edilip Ameliyat Gerektirir

Dar kanal hastaları en az bel fıtığı hastaları kadar, hatta onlardan daha fazla teşhis ve tedavide önem taşırlar.

Dar Kanal Hastalığı

Dar kanal hastalığı (lomber stenoz) tanımı nedir ?

Dar kanal,omurgayı oluşturan kemiklerin ortasında yer alan omurilik kanalının ön-arka veya sağ-sol çaplarının daralarak,yukardan aşağı içinden geçen omuriliği bazı seviyelerde boğmasıdır. Omurilik kanalının yanlarında her seviyede birer çift sinir kökü kanalı yer alır. Dar kanal bazen de bu ince kemik kanallarının daralarak,sinir köklerini içinden geçtiği sırada gelişebilir.

Dar kanal ameliyatı:

Dar kanal ameliyatında genellikle arkadan omuriliğe basıp onu sıkıştıran kemik yapılar çıkartılır. Yanlarda sinir köklerine basan ve yan olukları daraltan kemik uzantılar kısmen alınır. Fazla kemik aldığımız için taşıma gücü düşen ve hatta kayma tehlikesi taşıyan omurga titanyum metal vida ve rodlarla desteklenmelidir. Bu metaller takıldıktan sonra vücudun kendi kemik yapısı gibi davranacak ve hasta bunların varlıklarını hissetmeyecektir. Birkaç ay içinde omurganın kendisi birbirine kaynayacağından metallere binen yük azalacaktır. Bu metaller ile MR filmi rahatlıkla çekilebilmektedir.

Tedavi edilmeyen dar kanal hastalığı:

Dar kanal hastaları en az bel fıtığı hastaları kadar,hatta onlardan daha fazla teşhis ve tedavide önem taşırlar. Çünkü bu hastalar ya bel fıtığı tanısı almış ve tedavileri ileri yaşları nedeni ile ertelenmiş hastalardır ya da ameliyatta platin takmayı gerektirdikleri için korkutucu ve riskli hastalık grubunda kabul edilip bilerek ihmale uğramışlardır. Dar kanal zamanında tedavi edilmezse sonuçları itibariyle hastayı geri dönüşü çok zor bir nörolojik tablo içine sokar. Yayınlar bulguları yerleşmiş ve felç başlamış bir yıllık vakaların ameliyatlarının taze vakalar kadar iyi sonuç vermeyeceğini,hatta iki yıllık vakaların ameliyatının ise nerdeyse boşuna olduğunu bildirse de elde ettiğimiz ameliyat sonuçlarına göre bu hastalar kaçıncı yılda olurlarsa olsunlar mutlak ameliyat edilmelidirler. Ameliyat aşamasına gelen hastanın,özellikle ayağında kuvvet kaybı başlamış hastanın başka yöntemlerle kesinlikle oyalanmaması gerekmektedir.

Dr. Tibet Kaçıra

Total
0
Shares
Related Posts

Sedef Hastaları Çaresiz Değil

Sedef dermatoloji alanında tedavisi en zor olan ve yaygın olarak rastlanan kronik bir cilt hastalığı olarak nitelendiriliyor. Genellikle 20-40 yaş grubunda görülen bu hastalık ülkemizde her yıl yaklaşık 350 bin kişide ortaya çıkıyor.

Kemik Ölçümü Zamanı

Kemik erimesinin teşhisi için kadınlar, menopoz ve 50 yaş sonrası hem kadın hem erkek 65 yaşından sonra kemik ölçümü yaptırmalı
Total
0
Share