Depresyon Sonbahar Sever

Güneşli yaz günlerinden sonra havanın erken kararmaya ve yavaş yavaş soğumaya başladığı sonbaharda, tabiat gibi insanlar da değişim yaşıyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesinden Uzman Psikolog Yelda Uçtu Öge sizin için yazdı.

Yaz dönemindeki enerjisini az da olsa kaybeden insan,mevsimin hüzne ve depresyona yatkınlığı artıran değişimlerine uymakta sorunlar yaşayabiliyor. Sonbaharda tabiatın canlılığını yitirmesi ve bunun karşılığından hüzün duygusu kişide zevk alamama,mutsuzluk ve umutsuzluk hislerini yaratır.

Sonbaharla birlikte güneş ışığını daha az almamız beyindeki bazı kimyasalların işleyişinde bozulmalara sebep olabilir bu sebeple de depresif duygularımız artmaya başlar. Depresyonla ilgili yapılan araştırmalar da,sonbahar mevsiminin depresif duygulan artırdığını gösteriyor. Bunların yanı sıra sonbahann gelmesiyle birlikte iş ve okulla ilgili kaygılar,aile içi sorumluluklarımızın artması da kendimizi depresif hissetmemize neden olur.

Küçük görünen şikayetler depresyon habercisi olabilir

Sık sık hüzünlenmek,uykuya dalmakta ve sabah uyanmakta güçlük çekmek,sürekli yatakta kalma isteği,enerji kaybı,yaptığı aktivitelerden zevk alamamak,yorgunluk,çabuk sinirlenmek,karamsarlık,cinsel enerji kaybı. suçluluk duygulan gibi şikayetler sonbahar depresyonunun en sık görülen belirtileridir.

Çevremizde pek çok kişiden duyduğumuz,bu nedenle sıradanmış gibi gelen bu tip belirtileri ciddiye almak gerekir.

Özellikle hayatının bir döneminde depresyon tanısı almış olan kişilerde,hastalığın tekrarlama riski içermesi nedeniyle sonbahar depresyonu daha sık görülür. Bununla birlikte kaygılı,çabuk sinirlenen,çökkün bir ruh haline sahip kişilerde de sonbahar depresyonu yaşama riski daha fazladır. Aynca depresyon erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür.

Çaresiz değilsiniz

Düzenli olarak spor yapmak,yürüyüş egzersizleri yapmak ya da kendimize hobi alanları yaratmak depresif enerjimizi boşaltmamıza yardımcı dur. Bunların yanı sıra:Uyku ve yeme alışkanlıklarımızı gözden geçirmek ve tekrar düzenlemek,özellikle kafeinli içeceklerden,şekerli gıdalardan uzak durmak,bitki çaylan ve bol su tüketmek.Kendimize yeni amaçlar edinmek,hedefler oluşturmak.

Arkadaşlanmıza ve ailemize zaman ayırmak;onlarla konsere,sinemaya,tiyatroya gitmek gibi keyif verici aktivitelere katılmak. Her gün uyumadan önce ılık bir duş almak,işyeri,ders çalışma ortamı gibi uzun vakit geçirilen yerlerde kısa molalar vermek. Belirtilerin çok yoğun yaşandığı durumlarda ilaç ve psikoterapi yardımı almak da bu süreçle başa çıkılmasına yardımcı olur.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Öksürüğü Hafife Almayın!

Özellikle sigara içen kişilerin öksürük, balgam ve eforla nefes darlığı oluyorsa doktora başvurmaları önerilir, çünkü KOAH erken dönemde teşhis edilirse ilerlemesi engellenebilir.

Erkek Memesi Neden Büyür?

Yapısal olarak aslında erkek memesinin kadın memesinden büyük bir farkı yok. Erkek memesinin küçük olmasının tek sebebi erkek vücudunda yeterli miktarda kadınlık hormonu olmamasıdır.
Total
0
Share