Diyabet Hastaları Hangi Egzersizleri Yapmalı?

Doktorunuza danışmadan ve kan şekerinizi bilmeden egzersize başlamayın.

Egzersiz Neden Gereklidir?

Egzersiz,kan şekerinizin düzenlenmesinde önemli rol oynar. Egzersiz sırasında enerji ihtiyacını karşılamak için kandaki şeker kullanılır ve kan şekeriniz bir miktar düşer. Ayrıca,egzersiz ile vücutta bulunan insülinin daha iyi kullanılması da mümkün olur.

Diyabette en başta gelen ölüm nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır. Egzersiz,diyabette çok önemli bir sorun olan kalp ve damar hastalıklarının gelişimini önler ya da geciktirir. Fazla kilolu iseniz,düzenli egzersiz kilo vermenize yardımcı olacaktır. Başlangıç aşamasındaki bir çok diyabet hastasında,sadece iyi bir diyet ve düzenli egzersiz ile kan şekerinizi kontrol altına almak mümkün olabilir. Ayrıca,egzersiz,sizin kendinize zaman ayırmanızı,daha iyi görünmenizi ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Hangi Egzersiz Uygun Olur?

Doktorunuza danışmadan ve kan şekerinizi bilmeden egzersize başlamayın. Başka bir hastalığınız varsa,egzersiz yapmanız tehlikeli olabilir. Doktorunuz sizi muayene edecek ve gerekli gördüğü testleri isteyecektir. Bunlara göre doktorunuz sizin hangi egzersizi,ne sıklıkta ve ne kadar yapmanız gerektiğini belirleyecektir.

Yürüyüş yapmanın diyabetliler için en iyi egzersiz yöntemi olduğu kabul edilmektedir. Bu yürüyüşün süresini doktorunuz ile birlikte belirleyeceksiniz. Ama kendinizi ilk günden başlayarak zorlamamaz,kendinize kısa ve uzun vadeli hedefler koyarak bu programa uymanız doğru olur.Eğer mümkünse bisiklet binmeniz de sizin için iyi ve zevkli bir egzersiz olabilir.

Egzersiz Öncesinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kan şekeriniz 70 mgr/dl’nin altında ya da 250 mgr/dl’nin üstünde ise egzersiz yapmanız doğru olmaz. Kan şekeriniz fazla düştüyse hemen,aşırı olmamak kaydıyla,karbonhidratlı gıdalar yemelisiniz,daha sonra her zamankinden daha hafif bir egzersiz yapabilirsiniz.

Eğer kan şekeriniz 250 mgr/dl ya da bunu üstünde çıktıysa,kan şekeri kontorlünüz bozulmuş demektir,bu durumda derhal bir doktora başvurmalısınız.

Kan şekerinizde aşırı düşme ya da aşırı artış yoksa,egzersize başlayabilirsiniz. Üzerinize fazla terletmeyecek,rahat bir giysi giymeniz,ayakkabılarınızı mutlaka spora uygun seçmeniz iyi olur. Egzersize başlamadan önce mutlaka ayaklarınızı iyice gözden geçirin. Gözden kaçan küçük bir çatlak ya da yara,egzersiz sırasında büyüyüp size ciddi sorun yaratabilir.

Egzersiz Sırasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Egzersiz sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli şey kendinizi fazla zorlamamanızdır. Aşırı yorgunluk,ağrı,nefes darlığı,çarpıntı gibi bir sorunla karşılaşırsanız,egzersize ara verin ve bunu doktorunuza bildirin.

Egzersiz sırasında karşılaşabileceğiniz ciddi ve önemli bir sorun da kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi)’ dür.

Dr. Yaser Süleymanoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Nasıl mutlu olunur?

Mutluluğun gelip sizi bulmasını beklemekten yoruldunuz mu? Beklemeyi bırakın, bu önerilerle mutluluğu siz bulun.

Ülser ve Beslenme

Duodenal ülser ince bağırsağın üst taraflarında, iç kısımda bulunan acı veren bir yaradır. İnce bağırsağın mideyle birleştiği yer olan duodenumda oluşur.
Total
0
Share