Doğum Evreleri Hangi Sırayla İlerler?

Doğum evreleri: Serviksin (Rahim ağzı) açılması,Bebeğin doğum kanalında ilerleyerek doğması, Plasentanın (Bebeğin eşi) alınması, Doğum sonrası 1 saatlik kanama kontrolü
Doğum evreleri:
Serviksin (Rahim ağzı) açılması

Bebeğin doğum kanalında ilerleyerek doğması

Plasentanın (Bebeğin eşi) alınması
Doğum sonrası 1 saatlik kanama kontrolü
Serviksin (Rahim ağzı) açılması

Doğuma yakın günlerde başlayan,belde çekilmeler,karında gerginlik hissi şeklinde duyulan uterus kasılmaları giderek devamlı ve daha güçlü bir karakter alarak,gerçek Doğum ağrılarına dönüşür. Ağrılar ile serviks açılmaya başlayınca servikal kanalı dolduran mukus tıkacı dışarıya atılır. Halk arasında ‘nişan bozulması’olarak bilinen bu mukus tıkacının görülmesi,doğumun başlayacağını gösteren öncü bir işarettir. Bu olay birkaç saatten,birkaç gün öncesine kadar görülebilir.Düzenli aralıklarla ve her 10 dakikada bir gelen ağrılar,serviks açılma evresinin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu dönemdeki ağrıların araları 3-4 dakikaya kadar iner ve 30-60 saniye kadar devam eder. Ilk dönemlerde uterus kasılmaları kasık ve bel ağrıları olarak duyulur. Serviksin açılması yapılan vaginal muayeneler ile saptanır ve santimetre (cm.) ile ifade edilir. Tam açılma 10 cm. dir yani bebeğin başının geçeceği açıklıktır. Doğum seyri sırasında daha önce su kesesi açılmamış olan gebelerde,serviks açıklığı 4-5 cm. olmuş ve baş doğum kanalına girmiş ise açılabilir. Su kesesi açıldığı zaman gelen su incelenir. Bazen ‘bebek kakasını yapmış’denilir. Bu şekilde "mekonyumlu suları"gelen gebeler bebek açısından yakın takibe alınırlar (Kardiotokografi ile).

Serviksin açılması 2 döneme ayrılır: 1. Dönem ortalama 8-8,5saat sürmekte ve serviks açıklığı 2-2,5cm.. olmaktadır. 2. Dönem yaklaşık 4 saat kadar sürer ve serviksin açılması tamamlanmış olur. Bu dönemleri anne adayları ayakta dolaşarak veya yatakta geçirebilirler. Ancak doğum sürecini göz önüne alarak fazla yorulmamaları sağlanır. Yatakta ağrı çekilirken yan yatmaları önerilir. Bu uterus ve bebeğin annenin karnından geçen büyük damarlardaki kan akımının düzenli olmasını ve tansiyonun düşmesini engeller.

Annenin yorulması ve aç olması doğum ağrılarını azaltabilir. Bu durumda uygulanabilecek olası bir müdahale ve narkozuda düşünerek küçük porsiyonlar halinde sulu ve kaloriden zengin besinler ( komposto,meyva suları,çay v.b.) veya serum olarak verilir. Idrar torbasının dolu olması doğum sürecini uzatacağı için sık sık tuvalete gitmesi söylenir.
Serviksin açılması evresinde doğum ağrılarının sıklığı ve şiddeti dolayısı ile serviksin açılması izlenirken çocuğun kalp sesleri de yakından takip edilir. Çocuk kalp sesleri (ÇKS) fetoskop ile dinlenebilir veya kardiotokografi aleti ile izlenir. Artık hemen hemen tüm doğumhanelerde bulunan kardiotokografi aleti ile anne karnına bağlanan iki kuşak ve alıcı yardımı ile bebeğin kalp hızı ve şekli ile uterus kasılmaların kaydeder. Uterus kasılmalarının çocuk üzerindeki muhtemel olumsuz etkileri çok erkenden,bebeğe herhangi bir zarar gelmeden önce tespit edilebilir. Bazı durumlarda anne adayı sol yanına yatırmak,oksijen vermek gerekebilir. Gerekirse ağrılar bir süre azaltılabilir.

Bebeğin doğum kanalında ilerleyerek doğması

Plasentanın (Bebeğin eşi) alınması

Doç. Dr. Hüsnü Görgen

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share