Dünya’da Ölüm Nedenleri Arasında İlk Sırada

Dr. Mutlu Vural kalp krizinin dünyada ve Türkiye’de görülme sıklığını anlatıyor.

Kalp krizi ya da enfaktüs,göğüs rahatsızlığı ile ortaya çıkan kalp kasının bir kısmının yetersiz kanlanma nedeni ile hasar gördüğü acil bir durumdur. Dünyada ölümlerde ilk sıraya yerleşmiştir. Kalp krizi pek çok kanser türlerinden daha ölümcül olduğu kadar ölümler ani ve şok edici olduğundan toplumsal travmaya da neden olmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda yaklaşık 1 milyon,Almanya‘da 350 bin ve Türkiye’de 300 binden fazla kişi kalp krizi geçirmektedir.

Türk Kardiyoloji Derneği’nin yaptığı bir araştırmada her üç hastadan birinin kalp krizi geçirdiğinden haberi olmadığı,hastaların yarısına yakınının kalp krizinden sonra hastaneye giderken ambulans kullanmadığı tespit edilmiştir.

Türk Kardiyoloji Derneği acil servise gelen hastaların ortalama geliş süresinin 22 saat gibi çok uzun bir süre olduğunu bildiriyor. Aslında meydana gelen krizin ardından altın saat ilk 3 saattir ve hastaneye bu altın saat içinde ulaşmak gerekmetedir. Özellikle hastaların göbek üzerindeki tüm ağrılarda bulantı,kusma gibi yakınmalarda mutlaka ambulansla en yakın donanımlı hastaneye başvurması gerekmektedir.

Ani kalp durması

Kalp krizi geçiren hastaların dörtte biri ilk bir saatte ani kalp durması sonucu ölmektedir. Bu nedenle kalp krizinin erken tanınarak ve bulgular başladıktan sonraki beş dakika içinde ambulans çağırılması ve hastaneye güvenli ve erken ulaşmak ani kalp durmasına bağlı ölümleri azaltacaktır.

Bu yıl çoğunluğu kalp krizi sonucu gelişen ani kalp durmalarından dolayı 200 bine yakın vatandaşımızın hayatını kaybetmesi bekleniyor. Eğer önlem alınmazsa 2020 yılına gelindiğinde kalp krizi yaklaşık 400 bin ölümden sorumlu olacak. Önceden eğitim çalışmaları ile kalp krizi geçirenlerin ilk 20 dakikada ambulansla hastaneye ulaşmaları sağlanarak 10 binlerce hayat kurtarılabilir.

Doç. Dr. Mutlu Vural

Total
0
Shares
Related Posts

Uykusuz Her Gece

Kadınlarda uykusuzluğa neden olan durumları sizler için ele aldık.
Total
0
Share