Emziren Anneler Nelere Dikkat Etmelidir?

Anne sütü ve emzirmenin hem bebek hem de anne için başta beslenme olmak üzere, sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden çok sayıda yararı vardır.

Dengeli beslenin ve günde en az 4 litre sıvı alın. Hamilelik sırasında aldığınız vitaminlere emzirdiğiniz sürece devam edebilirsiniz. Uygun pozisyon ve teknikle besleyin. Bebeğinizi emzirme rutinine koymayı beklemeyin. Bebekler 6-8 haftada kendi rutinlerini oturturlar. Bebek emdikçe süt artar,bebek istedikçe emzirin. Bebekler hızlı büyüme döneminde daha çok emmek isterler(2-3 hafta,6 hafta,3 ay). Doktorunuz önermediği sürece bebeğe su,şekerli su ve mama vermeye gerek yoktur. İlk 6 ay anne sütü yeterlidir. Bebeğiniz veya siz hasta olduğunuzda ilaç kullanımını doktorunuza sorunuz. Alkol,sigara,çay ve kahveden uzak durun.

Başarılı emzirmenin işaretleri nelerdir?
Bebekte emme refleksinin en kuvvetli olduğu an doğumdan sonraki ilk yarım saattir. Bu sürede bebek anne göğsüne konması çok önemlidir. Beslenme sıklığı 8-12 kezdir. Bebek ilk iki günde en az 1-2 bez ıslatmış olmalıdır. Eğer varsa pembe ürat kristalleri 3. günden sonra kaybolmalıdır. 3. günden sonra 4-5 bez ıslatmış ve en az 3-4 kez dışkılamış olmalıdır. Dışkı miktarı yemek kaşığı ya da daha fazla olmalıdır. 3. günden sonra yumuşak sarı dışkılama 4-10 arası olmalıdır. Bebeğin emmesi ritmik bir şekilde duyulmalıdır. Bebeğe bir taraftaki emmesi bitene kadar izin verilmelidir (emme süresi anne ve bebeğin tercihine göre değişir).

Emzirme sırasında neler hissedersiniz?
Emzirme eylemi sırasında anne sütü kanallarda ilerlediğinde oluşan ‘hareketlenme’anne tarafından hissedilebilir. Göğüslerde karıncalanma,yanma,uyuşma,kaşıntı,ürperme olarak hissedilebilir. Bazı anneler de hiçbir şey hissetmeyebilir.

Dr. Arzu özgeneci Öngün

Total
0
Shares
Related Posts

Gırtlak (Larenks) kanseri nedir?

Gırtlak kanserleri 60 yaş civarında en sık görülür. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. Sadece ses kısıklığından şikayet ediyorsanız, başkaca belirtiler yoksa ve kısıklık 2 haftada geçmezse doktora başvurun.
Total
0
Share