Et grubu besinler satın alırken dikkat edilecek noktalar;
- Etler güvenilir yerlerden satın alınmalı,veteriner hekim kontrolünden geçtiğine dair etlerin üzerinde kontrol damgası muhakkak olmalı,etin derisinde parçalanma,kan birikimi,çürüme belirtileri olmamalı,dokusu çok taze ve hoş kokulu olmalı.
- Tavuğun üzerindeki ( özellikle karın boşluğunda ) yağ miktarı az olmalı,kanat ve bacak kısımları iyi gelişmiş olmalı.
- Taze balık,gözleri parlak ve lekesiz,solungaç kısımları kırmızımsı pembe,pullar ve yüzgeçleri diri olmalı,kasları sert ve esnek durumda,kokusuz,kasa basıldığı zaman parmak izi hemen düzelecek şekilde olmalı.
- Kuru baklagiller de küflenme,böceklenme ve taş olmamalı.
- Yumurta alınırken ağırlığında göre sınıflanır. Bozulmuş yumurtada hava boşluğu büyür,ışığa tutarak hava boşluğu kontrol edilmelidir. Yumurtanın kabuğu kirli olmamalıdır.
Et grubunu saklarken dikkat edilecek kurallar ise,
- Et kasaptan alındıktan sonra buzdolabında 1 gün tutulur. Uzun süre saklanacaksa,Yenecek miktarlarda ayrılıp derin dondurucuda 2-3 ay saklanabilir. Dondurulduktan sonra çözdürülen etler hemen kullanılmalı,tekrar dondurulmamalı. Vakumla paketlenmiş sosis,sucuk,salam v.b. yiyecekler açıldıktan sonra buzdolabında birkaç gün tutulmalı,fazla bekletildiğinde küflenir.
- Taze tavuklar 0-2 ºC’de 1 hafta,Dondurulmuş tavuk etleri -18 ºC’de 1 yıl saklanabilir.
- Balık,temizlendikten sonra kağıda sarılıp birkaç gün buzlukta saklanabilir. Balık;dondurma,tuzlama,konserve ve kurutma yöntemleri ile uzun süre saklanabilir. – 32 ºC’de dondurulur –18 ºC’de 3-6 ay saklanabilir.
- Kuru baklagillerde nem denetimi ve haşerelerden korunma önemlidir. Nem arttıkça küflenme artar. Kuru ve serin yerlerde depolanırsa uzun bir raf ömrüne sahiptirler. Konserve ve dondurma işlemleri de uygulanabilir.
- Yumurta yıkanmadan,kuru olarak buzdolabında 2-3 hafta tazeliğini yitirmeden saklanabilir,Kabuğundaki porlardan dolayı kuvvetli ve keskin kokuya sahip besinlerden (soğan,balık,peynir) uzakta saklanmalıdır. Yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır. Böylece kirli yumurtadaki mikropların yumurtanın içine girmesi önlenir.
Et grubunu pişirirken dikkat edilecek kurallar;
- Normal pişirilmiş etlerde besin değeri kaybı azdır. Yüksek ısıda pişen etlerde bir miktar vitamin kaybı olur. Izgara yapılan etlerde,sıcağın etkisi ve kaybolan su ile birlikte bir miktar folik asit,B1,B2 vitamini kaybolur. Yüksek ısı etkisi ile yanmış etlerde protein ve enerji kaybı da olur. Yanmış etlerde karsinojen maddeler (kanser yapıcı maddeler) oluşur. Sulu pişirmede,pişirme suyu kullanılmadığında besin değeri kayıpları artar.
- Kuru baklagiller,önce ayıklanır,aynı suda haşlanarak ve haşlamadan ve haşlama suları dökülmeden pişirilmelidir. İyi pişirildiğinde,besleyici değeri artar ve gaz oluşumu azalır. Tahıllarla birlikte pişirildiğinde besin değeri artar. Islatma suyuna % 0,5’lik ( 5 S.B suya 1,5 T.K. ) karbonat atılırsa pişirme süresini kısaltır,fakat besin değerini etkilemez.
- Yumurta,12 dakikadan uzun süre ve yüksek ısıda pişirilmektedir. Sarısının etrafı yeşillenirse,besleyici değeri azalır. Kabuğu içinde pişirilen yumurta,hemen soğuk suya tutulmalıdır. Dibi yağlanmış tavada kırılarak hafif ateşte pişirilen yumurtaya 1 T.K su eklenip üzeri kapatılırsa,yumurtanın yanması önlenir.
Dyt. Şengül sangu Talak