Fil Hastalığı Nedir?

Halk arasında ‘fil hastalığı’ olarak bilinen lenfödem, lenf sisteminin bozulması nedeniyle kol ve bacaklarda meydana gelen şişlikler demektir.

Hastalığa oluşan şişliklere artık masaj ile çözüm getiriliyor.

Lenfödem ne zaman görülür?
Doğuştan görülebilen türü olsa da genellikle meme kanseri gibi cerrahi operasyonların ardından lenf nodlarının alınması nedeniyle ortaya çıkıyor. Lenf nodu alınan hastaların yüzde 40’ında gelişiyor. Memenin alınmasından sonra kolda hatta bacaklarda şişmelere kadar giden ödem meydana geliyor. Yanı sıra prostat kanseri,jinekolojik cerrahi,bağırsak tümörlerinde ve bağırsak bozukluklarındaki herhangi bir cerrahiden sonra da lenfödem meydana gelebiliyor. Bazen enfeksiyonlar ve travmalar da hastalığa sebep olabiliyor. Önceki yıllarda ilaçla ya da ameliyatla tedavi edilen lenfödemde günümüzde fizik tedavi yöntemleriyle de başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Fil hastalığı nasıl teşhis edilir?
Tanıda hasta öyküsü önem taşıyor. Meme cerrahisi,travma öyküsü ya da enfeksiyon geçmişi lenfödemi düşündürüyor. Eğer kolda ya da bacakta şişme varsa tanı koymada zorluk çekilmiyor. Ancak bunlar yoksa ultrasonla tanı konuyor. Tanının kesinlik kazanmadığı durumlarda endirekt lenfografi ve lenfosintigrafi gibi görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılıyor. Özellikle meme kanseri operasyonu geçiren hastaların mutlaka ameliyat sonrası bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının da takibine girmesi gerekiyor. Çünkü hasta,kolundaki ödemi kendi fark eder hale geldiğinde o bölgede ileri evre bir lenfödem meydana gelmiş oluyor.

Fil hastalığı belirtileri nelerdir?
Başlangıçta kolda ağrı,ağırlık hissetme,kolu rahat kullanamama gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Fil Hastalığı nasıl tedavi edilir?
Masajla gelen rahatlama:Lenfödem tedavisinde önemli avantaj sağlayan masaj yaklaşık 30 dakika sürüyor. Hastanın vücudunun büyüklüğü önem taşımıyor. Ancak obezite varsa sıkıntı yaşanıyor. Hastalık oluştuktan sonra tekrarlama riski çok yüksek. Hastaların hemen her yıl fizik tedaviye ihtiyacı oluyor. Bu nedenle tedavi süresini en aza indirmek için egzersiz planlaması da yapılıyor.

Fil Hastalığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli? Okumak için tıklayınız

Dr. Emin Dişli

Total
0
Shares
Related Posts

Düşünce Virüslerine Dikkat!

Kaygılarınız ve gerilimleriniz giderek artıyorsa sınırlayıcı inançlarınızın ve düşünce virüslerinizin farkına varmanızın tam zamanı gelmiş demektir.

Siyah Çay

Çay lezzetli bir içecek olmasının yanı sıra, bilim çevreleri, son yıllarda çayın tedavi edici potansiyelini tekrar keşfetmiştir. Çay, sebze ve meyvelerde ...
Total
0
Share