Gazlı İçecekler

Gazlı içecekler; şekerli suların karbondioksit gazı ile işlenerek elde edilmesi ile ortaya çıkar. Gazlı içeceklerin pH değerleri 2,4 ile 4 arasında olduğu …

Gazlı içecekler;şekerli suların karbondioksit gazı ile işlenerek elde edilmesi ile ortaya çıkar. Gazlı içeceklerin pH değerleri 2,4 ile 4 arasında olduğu için diş çürüklerine neden olurlar. Asit yoğunluğu yüksek olduğu için mide salgısını artırıcı etki gösterir. Ülser hastalığı olan kişilerde olumsuz etkiler gösterirler.. İçeriğindeki yüksek miktarda fosfor,kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalmasına sebep olur. Kanda artan kalsiyum miktarı artar,kalsiyum böbrekler tarafından atılır ve osteoporoz(kemik erimesi) riski ortaya çıkar.

Gazlı içeceklerin bir şişesinden ortalama 20-25 gram arasında şeker bulunmaktadır. Bu nedenle gazlı içecekler tercih edileceği zaman tüketilecek miktarlara dikkat edilmelidir. Kalori miktarını azaltmak için yapay tatlandırıcı içeren “light”ürünler de tercih edilebilir,fakat bu ürünlerin de aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Gazlı içeceklerin çoğu kafein içerdiğinden idrar atıcı(diüretik) etkiye sahip olduğundan vücudun idrarla sıvı kaybetmesine ve özellikle kadınlarda selülite sebep olmaktadır. Gazlı içecekler vücutta demir emilimini engelleyerek kansızlğa da sebep olmaktadır.

Dyt. Gözde Şahin

Total
0
Shares
Related Posts

Erkeklerde Sık Rastlanan Hastalıklar: Varikosel

Erkeklerde sık görülen hastalıklar erken boşalma ve prostat gibi sık duyduğunuz hastalıklarla sınırlı değil. Doktorsensin olarak sık görülen varikosel, hidrosel gibi diğer hastalıkları belirtileri ve tedavileriyle ele alıyoruz.

İşitme Kaybı Zamanında Müdahale ile Önlenebiliyor

Acıbadem Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, iletişimden sosyal gelişime kadar birçok alanda sorunlara yol açabilen işitme kayıplarının temelinde yatan sorunun erken dönemde tespit edilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Total
0
Share