Gribin kapı kolundan bulaşabileceğini biliyor musunuz?

Çok hızlı ve kolay bulaşan gripten korunmanın en iyi yolu gribin nasıl bulaştığını bilmek ve önlem almaktır.

Grip geçirmekte olan bir kişi;

  • Öksürme,
  • Hapşırma ve hatta konuşma yoluyla havaya dağılan grip virüsünü 1-2 metre uzağındaki kişlere bulaştırır.
  • Ek olarak hasta kişinin burun ve ağız akıntısının bulaştığı bardak,kalem gibi eşyalara ve kapı kolu,masa gibi yüzeylere dokunan kişilerin grip virüsüyle kirlenen elini ağzına,burnuna getirmesiyle de grip rahatlıkla bulaşır.

Grip virüsü kapı kollarında,toplu taşıma araçlarında tutacaklarda,asansör düğmelerinde,okul ve kreşlerde oyuncaklarda 48 saat kadar canlı kalabilmekte ve insanlara rahatlıkla bulaşıp salgınlara neden olabilmektedir.

Gripli bir kişi size hastalığı ne zaman bulaştırır?

Kişiye grip virüsü bulaştıktan 1-2 gün sonra grip belirtileri (klinik olarak yüksek ateş,halsizlik,öksürük,baş ağrısı,şiddetli kas ve eklem ağrıları ) görülmeye başlar. Grip virüsü bulaşan kimse,grip belirtileri başlamadan 1 gün önceden başalayıp hastalık belirtileri kaybolmaya başladıktan 5 gün sonraya kadar hastalığı bulaştırabilir. Bu süre çocuklarda iki katı kadar uzar. Yanı hastalık çocuklarda daha uzun süre bulaşıcı olarak kalır. Özellikle kreşlerde ve okullarda çocuklar oyuncakları ve kalemleri ağzına sokarak virüsün hızlıca bulaşmasına neden olur ve bu virüsü evde aile bireylerine de bulaştırabilirler.

Çocuklarda genel belirtilere kusma,karın ağrısı,ishal,bulantı da eklenebilir. Hastalık genellikle bir hafta sürer. Başlangıçta yüksek olan ateş düştükten sonra ilerleyen günlerde tekrar çıkabilir. Bu gibi durumlarda grip seyri sırasında gelişebilecek diğer hastalıklar bakımından da tetikte olunmalı ve mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Gripten Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Evde dinlenme;özellikle çalışanlar ve öğrenciler için hastalığın yayılımının önüne geçer.
  • Bol sıvı tüketimi,
  • Hastalık döneminde meyve ve sebze tüketiminin arttırılması,
  • Yaşanan belirtilere yönelik olarak ateş düşürücü,ağrı kesici ilaçların kullanımı önerilir.
  • Bulunulan ortamın sık sık havalandırılması,
  • Hastanın kalabalık ortamlarda bulunması gerektiğinde maske kullanması hastalığın yayılımının önlenmesine katkı sağlar.
  • Ellerin yıkanması hastalıkların pek çoğunda olduğu gibi gripte de hem hasta hem de hasta olmayanlar için en önemli korunma yoludur.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Şişmanlıkla Gelen Diyabet

Diyabet, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızla artmaya devam eden, dünyanın en yaygın kronik hastalığı olarak kabul edilmektedir.

Mide Balonunun Yan Etkileri Var Mı?

Uygulama sonrası özellikle ilk 24 saate bulantı, kusma ve kramp tarzı ağrılar gözlenebilir. Bu tür rahatsızlıkların giderilmesi için medikal tedavi uygulaması yapılır.
Total
0
Share