Grip Aşısı İçin Doğru Zaman Hangisi?

Zamanında ve doğru tedavi edilmeyen enfeksiyonlar yayıldıkları bölgeye göre; orta kulak iltihabına, zatürreeye ve romatizmal ateş gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Çocuklar üst solunum enfeksiyonlarından tümüyle olmasa bile büyük bir oranda korunabilirler.

Grip aşısı yaptırın
Çocuk çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa grip aşısı yaptırabilirsiniz. Dünyadaki çocuk sağlığı kuruluşları artık 6 ay ile 5 yaş arasında çocuklara grip aşısı yapılması gerektiğini söylüyor. Grip aşısı için en ideal aylar ise eylül,ekim ve kasım.

El hijyenini önemseyin
Çocuğun ellerini antimikrobiyal içermeyen normal bir sabunla sık sık yıkayın. Kendisi ellerini yıkayacak yaşa gelmişse,bunu alışkanlık haline getirmesini sağlayın. El kurulama işleminde ortak havlu kullanmamaya da özen gösterin.

Hasta kişilerden uzak tutun
Soğuk hava insanların kapalı ortamlarda bir araya gelip birbiriyle temasını kolaylaştırdığı için üst solunum yollarının sonbahar ve kış mevsiminde daha fazla görülmesine neden oluyor. Bu yüzden çocuğu mümkün olduğunca hasta insanların yer aldığı ortamlarda bulundurmayın.

Süt,yumurta,peynir ve eti ihmal etmeyin
Protein vücutta mikroplarla savaşmaya yarayan antikoru üretir. Bu önemli işlevinden dolayı çocuğun her gün yeteri kadar proteinli gıdalarla,yani et,süt,yumurta,peynir ve yoğurt ile beslendiğinden emin olun.

C vitamini takviye edin
Çalışmalarda,C vitamininin üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada yararlı olabileceği,ancak enfeksiyon oluştuktan sonra fayda sağlamadığı ortaya konmuş. Çocuğun yeteri kadar C vitaminini doğal yollarla almasını sağlayın. Günlük alınması gereken C vitamini bebeklerde 15-20 mg’dan ergenlerde 75 mg’a kadar değişiyor. Bebeklerdeki ihtiyaç günde yaklaşık bir mandalinaya,ergenlerde ise günde bir orta boy portakal veya greyfurta tekabül ediyor.

Oyuncakları temizleyin
Oyuncaklar birçok yere temas ettikleri için sık sık temizlenmesi de çocuğun enfeksiyon kapmaması açısından önemlidir.

Dr. Yunus emre Mercan

Total
0
Shares
Related Posts

Anal Fissür (Makatta Çatlak) Tedavisi

Anal Fissür makat bölgesinde (anus) oluşan çatlaklardır. Çatlakların en önemli nedenleri ise aşırı ve uzun süre kabızlık,ıkınma,normal doğum ve düzensiz barsak alışkanlıklarıdır.
Total
0
Share