Selülit Hakkında Merak Edilenleri Sizin İçin Sorduk

Dr. Canan Aslan selülit kremlerinden lazere selülitin tedavisine yönelik tüm merak edilen soruları cevapladı!

Zayıf kişilerde selülit olmaz mı?
Selülit oluşmasında obesite önemli bir faktör,ancak tamamen sağlıklı zayıf kişilerde de görülebilir.

Kimler risk gurubundadır,hangi faktörler değiştirilemez(genetik-hormanal vb.)?
Selülit oluşumunda ilk olarak genetik önemlidir. Ailesinde selülit olanlarda görülme riski artmaktadır. Genetik dışında obesite,gebelik,östrojen içeren hapların kullanımı,egzersiz yapmamak,sigara içmek,rafineri ürünleri ve şekerli ürünler yemek,tiroid hastalıkları ve venöz yetersizlik selülit oluşumuna neden olur. Bu nedenler içinde genetik dışında diğer faktörler değiştirilebilir.

Beslenme,egzersiz vb. yaşam şeklinin selüliti tedavi etme üzerinde rolü nedir?
Maydanoz,kuşburnu,roka gibi yeşil yapraklı sebzeler,domates,fındık,fıstık,kayısı,portakal,muz gibi yiyecekler tüketilmesi selülit oluşumunu azaltmaktadır. Bol su içilmeli,şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Tuzlu gıdalar,turşu,konserve ve hazır gıdalar selüliti arttırıcı etki yapabilmektedir. Egzersiz selülit oluşumunu azaltmaktadır. Özellikle tempolu yürüyüş,yüzme,jimnastik,bisiklete binme ve dans etmek selülit oluşumunu azaltmaktadır.

Bronzlaşarak selülitler saklanabilir mi?
Bronzlaşmak selülitin neden olduğu portakal kabuğu görünümünü geçici olarak azaltabilir.

Şişmanlığa bağlı selülit oluşur mu?
Tek başına şişmanlık selülite neden olmaz. Ancak şişman kişilerde selülit daha fazla görülmektadir.

Kilo verilirse selülitler azalır mı?
Özellikle kiloya bağlı selülit oluşanlarda kilo vermek selüliti azaltır. Ancak kilo verirken,sağlıklı beslenmek,bol su içmek ve egzersiz yapmak gerekir.

Selülit kremleriyle ilgili bilimsel çalışmalar var mı? Bu kremlere gereksiz yere para harcandığını söyleyebilir misiniz?
Selülit kremleri ile ilgili birkaç bilimsel çalışma yapılmıştır. Ancak büyük hasta gruplarıyla yapılmış çalışmalar mevcut değildir. Aminofilin ve retinol içeren kremler diğer kremlere göre daha etkili bulunmuştur. Selülit tedavisinde evde yardımcı yöntem olarak kullanılabilir.

Retinol içerikli kremlerin selülitin iyileşmesi üzerinde etkisi var mıdır?
Yapılan bir çalışmada retinol %0.3 krem 6 ay ve daha fazla kullanıldığında selülitin iyileşmesine etki etmiştir. Ancak büyük hasta grupları ile yapılmış çalışma yoktur.

Metilksantin nedir? Bu maddeyi içeren kremlerin selülit üzerine etkisi nedir?
Metilksantin,teofilin,aminofilin gibi kategolamin türevi ilaçlardandır. Bir çok selülit kreminin içinde bulunmaktadır. Metilksantinin,yağ dokusunu parçalayarak ve dolaşımı düzenleyerek etikli olduğu düşünülmektedir. Ancak kanıtlanmış yayın yoktur.

Selülitin kalıcı tedavisi var mıdır? Tedavide hangi yöntem ve cihazlar ne amaçla kullanılır?
Selülitin kalıcı bir tedavisi yoktur. Öncelikle altta yatan bir hastalık varsa bu tedavi edilmelidir. Kilo verme,egzersiz ve beslenmeye dikkat edilmesi önemlidir. Bunun dışında lenfatik drenajı sağlayan masaj aletleri ile masaj yapılması,mezoterapi,radyofrekans,ultasonik kavitasyon ve lazer işlemleri kullanılmaktadır.

Tedavide lazerin yeri var mıdır? Başarı oranı nedir?
Lazer ile yağ dokusunun kaldırılması amaçlanmaktadır. İnvaziv olmayan bir işlemdir. Bunun için kullanılan lazerler çeşitli dalga boylarında yağ dokusunun parçalanmasını hedeflemektedir.

Tedavide liposuctionın yeri nedir?
Selülit tedavisinde liposuction yöntemi direk olarak etkili değil. Çok fazla kilosu olan hastalarda fazla yağ dokusunun azaltılmasında kullanılmaktadır.

Selülit ve varis arasındaki fark nedir? Selülit için kullanılan bir çorap var mıdır?
Selülit yağ dokusu ile ilgili bir hastalıktır. Varisler ise toplardamarlardaki kapak yetmezliği ile ilgili olup damar hastalığıdır. Selülit için özel olarak üretilen çoraplar mevcuttur. Bu çoraplar vücut hareket ettikçe giyilen bölgede mikromasaj etkisi yaparak etkili olmaktadır.

Tedavi yöntemini seçerken kişi nelere dikkat etmelidir?
Selülitin tedavisinde öncelikle yaşam şekli değişikliği önemli yer tutmaktadır. Sebze meyve ağırlıklı beslenmek,bol su içmek,düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Daha sonra bölgesel incelme sağlayan invaziv olmayan (kavitasyon,mezoterapi,masaj gibi) kendisine uygun bir tedavi yöntemini doktoru ile birlikte değerlendirmeli ve kararını vermelidir.

Dr. Canan Aslan

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share