Prostat kanserinde uygulanan tedavi alternatiflerinden biri olan brakiterapi,prostat dokusunun içerisine yerleştirilen ve düşük dozda ışın veren radyoaktif kaynaklar ile kanserli dokunun yavaş ve sürekli ışınlanması esasına dayanıyor. Yan etkileri diğer tedavi yöntemlerine göre daha düşük olan brakiterapi özellikle uygun hastalarda başarılı sonuçlar veriyor.
Prostat kanseri 50 yaş üstü erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin başında geliyor. Bu yüzden özellikle aile riski olanlar erkeklerde 40,aile riski olmayan erkeklerde ise 50 yaşından sonra prostat kanserinin araştırılması,rutin olarak kontrol edilmesi öneriliyor. İstatistiksel verilere bakarsak;geçen yıl ABD’de 200 binin üzerinde yeni teşhis edilmiş prostat kanseri vakası bulunuyor. 1 sene içerisinde 1 milyona yakın prostat biyopsisi alınan hastaların,yaklaşık yüzde 20’sinde yeni prostat kanseri teşhis edilmiş. Prostat kanseri eğer erken evrede yakalanabilirse tedavi ile tamamen iyileştirilmesi mümkün olan bir hastalık. Ancak idrar zorluğu dışında genellikle pek probleme yol açmadığı için erken evrede hekime başvurma oranı düşük.
Kanda prostat spesifik antijen düzeylerini tayin eden PSA testinin,40 yaşından itibaren tarama amaçlı rutin bir uygulama olarak kullanılmaya başlanması oldukça önemlidir. PSA,prostat bezindeki hücrelerde üretiliyor ve kana salınıyor. Eğer bezin yapısında kanser ya da başka türlü bir hasar olursa kandaki PSA düzeyi de yükseliyor. Eğer hastanın PSA değeri yüksekse doku tanısı koymak amacıyla hastadan biyopsi alınıyor.
Dr. Hakan Özveri