Güneş koruyucu nasıl olmalı?

Etkili bir güneş koruyucunun olmazsa olmazları;

•Etkili bir güneş koruyucu hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı korumalı.

•Güneş koruyucuların ultraviyole ışını tarafından oluşturulan kızarıklığı baskılama oranı SPF olarak adlandırılıyor. SPF 15 yüzde 93,SPF 30 da yüzde 97 oranında engelliyor. Bu nedenle minimum SPF 15-30 olan ve hem UVA hem de UVB’ye etki gösteren bir güneş koruyucu tercih edin.

•Güneş koruyucular krem ve losyon olmak üzere iki tipte bulunuyor. Kremler cilt yüzeyini daha iyi kapladıkları için losyonlarda daha iyi koruma sağlıyorlar. Ancak yüksek SPF içeren ürünler yüzde 20-40 oranında yağ içeriyor ve sivilce oluşumuna neden olabiliyor. Bu nedenle güneş koruyucu ürününüzü yaşınıza,cilt renginize ve tipinize uygun seçmeniz daha doğru olacaktır.

•Güneş koruyucular içindeki aktif maddelere göre kimyasal koruyucular ve fiziksel koruyucular olarak ikiye ayrılıyor. Fiziksel koruyucular ışığı direkt olarak yansıttıkları için çocuklar ve hamileler için bu ürünler tercih ediliyor. Kimyasal koruyucular ise ışıkla karşılaşınca tepkimeye giriyor ve bu yolla hücreyi korumaya çalışıyor. Bu ürünler bazen alerjik reaksiyon yapabiliyor.

•Güneş koruyucularını yeterli miktarda ve sıklıkta uygulamaya özen gösterin. Uygulamanız gereken doz 2 mg/cm2 dir. Bu dozdan az uygulandığı takdirde koruma faktörünün ancak yüzde 20-50’si kadar bir koruma sağlıyor. Dolayısıyla etkin bir korunma sağlanması için ürünü daha fazla sürmemiz ve daha sıklıkla tekrar etmemiz gerekiyor.

Dr. Hande Akıncı

Total
0
Shares
Related Posts

Bebeğiniz Ek Gıdalara Ne Zaman Başlamalı?

Yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdalara 6. aydan sonra başlanır.Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdaların anne sütünün tamamlayıcısı olduğunu unutmayınız.
Total
0
Share