Hemoroid hastalarının sadece %1-2 si cerrahi tedaviye ihtiyaç duyarlar.

Hemoroid makat çıkışına yakın mukoza altına çepeçevre yerleşik küçük damar yastıkçıklarıdır. Normalde tüm insanlarda bulunan bu yastıkçıkların şişmesi, kanaması veya ağrı yapması hemoroid hastalığı olarak tanımlanır.

Hemoroid makat çıkışına yakın mukoza altına çepeçevre yerleşik küçük damar yastıkçıklarıdır. Normalde tüm insanlarda bulunan bu yastıkçıkların şişmesi,kanaması veya ağrı yapması hemoroid hastalığı olarak tanımlanır. Makat çevresi kaslardaki veya dolaşımda basıncın artmasıyla yastıkçıklar içerisindeki damarlar genişler ve şişerler. Böylece kanamaya eğilimleri artar ve ağrı yaparlar.

Belirtileri
Başlangıçta sadece kaşıntıyla kendini gösterse de hastalar genellikle defekasyon(büyük tuvalet) esnasında ya da sonrasında kanama ve ağrıdan şikayet ederler. Soğuk hava,düzensiz tuvalet ve yemek alışkanlığı,kabızlık,hareketsizlik hemoroid hastalığının en sık sebepleridir.

Tedavisi
Tedavisinde tuvalet alışkanlığının düzenlenmesi,sıcak oturma banyoları ve dolaşımı düzenleyecek ilaçlar kullanılmaktadır.
Tedavi sonrası hastanın kendini risk faktörlerinden olabildiğince sakınması hastalığın tekrarlamasını önlemede yardımcıdır.
Şu unutulmamalıdır ki hemoroid hastalığı olan kişilerin ancak %1-2 si cerrahi tedaviye ihtiyaç duyarlar

Hastalığın cerahi tedavisinde kullanılan yöntemler

  • Hemoroid yastıkçıklarının bağlanması,
  • Lazer ile veya ultrasonik damar mühürleme cihazları ile yakılması,
  • Yastıkçıkların cerrahi olarak çıkarılması,
  • Dopler yardımıyla yastıkçık damarlarının belirlenip bağlanması ve de
  • Longo hemoroidopeksy denen yöntemde olduğu gibi hemoroidlerin üzerinde mukozal bir halkanın damarlarla beraber longo cihazı yardımıyla çıkarılması gibi çeşitli cerrahi yöntemler tercih edilir. Bu tercihlerde hemoroid hastalığının şiddeti ve hastanın durumu göz önünde bulundurulur,hasta ile konuşularak seçilecek cerrahi yöntem kararlaştırılır.

hemoroid tedavisi

Dr. Ümit Sekmen

Total
0
Shares
Related Posts

Hiç Spor Yapmayanlara Formül

“Haftada 5 Gün 30 Dakika”. Daha önce hiç spor yapmayan kişiler, kalp kontrolünden geçtikten sonra haftada beş gün en az yarım saat veya haftada 3 gün 1 saat orta tempoda egzersiz yaparak spora başlayabilirler.

Obezite Tedavisinde Beyin Ameliyatı

Aşırı şişmanlıkla mücadelede son çare olarak başvurulan “obezite cerrahisi” yöntemlerine yakın bir gelecekte parkinson tedavisinde uygulanan teknikler kullanılarak, beyin ameliyatının da eklenmesi öngörülüyor.

Uykusuz Her Gece

Kadınlarda uykusuzluğa neden olan durumları sizler için ele aldık.
Total
0
Share