Değişik hastalıkların tedavisi için kullanılan çok fazla sayıda ilaç olmasına karşın bunların bazılarının kullanımı sonrası alerjik tepki daha sık görülür. En fazla alerjinin karşılaşıldığı ilaçlar antibiyotikler (penisilin,sefalosporin ve sülfonamidler),epilepsi ilaçları (fenitoin),ameliyatlarda hastayı uyutmak için kullanılan ilaçlardır. İlaç alımı ile ilişkili olarak belli bir organda veya genel belirti ve bulgular olabilir. İlaç alerjisinde en sık karşılaşılan belirtiler cilde ait olanlardır.
Genel belirtiler
a) Anafilâksi: İlaç alımı sonrası görülebilecek en tehlikeli reaksiyondur. İlaç alımını takiben dakikalar içinde ortaya çıkabilir. Tansiyon düşüklüğü,vücutta kızarma ve kabarmalar (ürtiker/anjioödem),boğazda tıkanıklık hissi,bilinç kaybı,nefes darlığı ve diğer bazı belirti ve bulguların en az ikisinin bir arada olduğu bir klinik bulgu topluluğudur. Hemen tedavi edilmezse yaşamı tehdit edici özelliği vardır.
a) Deri bulguları:ilaç alerjilerinde en sık olarak etkilenen organ deridir. Deri bulguları arasında en sık;kızamık benzeri döküntü,kaşıntılı kabarmalar (ürtiker),kaşıntısız kabarmalar (anjioödem);sabit ilaç döküntüsü görülebilir. Ürtiker ve anjioödem genelde ilaç alımını takiben kısa sürede çıkar. Kızamık benzeri döküntü birkaç gün sonra ortaya çıkar. Bunun dışında daha seyrek olarak diğer çok çeşitli cilt bulguları da görülebilir.
b) Alt ve üst Solunum sistemine ait bulgular:İlaç alımını takiben bazı hastalarda aynı astımda olduğu gibi hırıltı,nefes darlığı ve öksürük olabilir. Üst hava yollarında ise nezle olmuş gibi burun akıntısı,burun tıkanıklığı,geniz akıntısı,hapşırma başlar. Bunun dışında boğazda tıkanıklık olabilir.
c) Mide-bağırsak sistemi:Bulantı,kusma,kramp tarzı karın ağrısı
d) Karaciğer ve böbrek tutulumu
Dr. Günseli Bozdoğan