Kışı Nasıl Daha Sağlıklı Geçiririz?

Kışı daha sağlıklı geçirmek için en çok merak edilenler.

Kışın artış gösteren hastalıklar nelerdir? Bu hastalıklar neden daha çok kış aylarında ortaya çıkar?
Kış mevsimi toplu yaşanılma mevsimidir. Okullar açılır,toplu ve kapalı yaşama alanları daha sık kullanılmaya başlanır. Kış aylarında soğukların artması ile de vücuttaki enerji azalır. Eğer kişinin kazanımı,kaybettiği enerjiyi yerine koymazsa vücudun direnci düşer. Ama kış mevsimine özgü hastalık sadece kış aylarında görülmez,mesela grip yaz aylarında da görülür adına da “yaz gribi”denir.
Kış mevsiminde solumum yolu enfeksiyonu,astım ve bronşiti daha çok görülür. Soğuk,akciğerde akutu olan ve kronik hastalığı olan kişiler için hastalıklarını tetikleyicidir. Baypas ameliyatı olanlar,hamileler,akciğer hastaları,bronşiti olanlar,sigara içenler,astımı olanlar risk altında oldukları için soğuktan korunmalıdırlar.

Kış hastalıklarına yakalanmadan kışı nasıl sağlıklı geçirilebilir?
Kış hastalıklarına yakalanmamak için çalışan insanların,okula gidenlerin,toplu taşıma aracını kullananların hastalıklardan korunması için etkiyi azaltan önlemler almaları gerekmektedir. Grip aşısı yaptırmak,iyi giyinmek,vücut direncini arttırmak,beslenmeye dikkat etmek hastalıklara karşı alınması gereken önlemlerdendir.
Kış mevsiminde korunmanın ana hedefi vücudun enerjisini artırmaktır,vücudun direncini sağlamaktır. Vücut direnci;iyi uyku,düzenli ve sağlıklı beslenme ile yüksek tutulabilir.

Kış hastalıklarından korunma yolları nelerdir?

Kış hastalıklarından korunmada grip aşısının başarısı %70 oranındadır. Aşıyı,ekim ve kasım aylarında yaptırmak gerekmektedir. Grip aşısı bir ay içinde koruyuculuğa geçmektedir. Bu sebeple grip mevsimi başlamadan aşı olunmalıdır ki muhtemel bir soğuk mevsimindeki gripten korunabilme sağlanmış olsun.

Soğuk algınlığı,grip ve nezlenin belirtileri arasındaki farklar nelerdir?
Nezle ve grip virüslerle olur. Soğuk algınlıkları,farenjit,boğaz ağrısı,sinüzit,bronşit ise bakteriler ve virüslerle olur. Grip ya da nezle olan bir kişi tedavi edilmez ya da iyi istirahat etmezse zatürre adaydır.
Gripte başvurulması gereken ilk tedavi hemen antibiyotiğe başlamak değildir. Çünkü virüsler için antibiyotik çok da etkili değildir. Ama eğer hastanın ateşi,sarı balgamı,öksürüğü,baş ağrısı,burun tıkanıklığı şikâyetleri varsa ve gribi uzuyor ise antibiyotik doktor tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır. Grip ve zatürre arasındaki hastalık belirtileri çok benzerdir ayırt edilemeyebilir. Bu yüzden akciğer filmi çekilmesinde fayda vardır. Toplu çalışılan yerlerde işverenlerin gripli kişilere istirahat izni vermesi de hastalığın yayılmasını önlemek adına önemlidir.

Soğuk algınlığını evde tedavi etmek mümkün müdür? Hangi durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır?
Soğuk algınlığı tedavisinde en önemli şey istirahat etmek ve vücut direncini arttırmaktır. Ayrıca,iyi beslenmeli ve sulu gıdalar alınmalıdır. Eğer iyi beslenemiyorsa vitamin takviyesi alınmalıdır. Fakat;hastalık uzarsa,öksürük artarsa,sarı balgam olursa,sırt ağrısı ve göğüs ağrısı var ise mutlaka bir doktora gidilmelidir.

Soğuk algınlıktan korunmak için hangi besinler tüketilmelidir?
Meyve ve sebze ağırlıklı yemekler yenmelidir. Sulu gıdalar tercih edilmelidir.

Soğuk algınlığından korunmak için hangi vitaminleri kullanılmalıdır?
İyi beslenen bir kişinin vitamin almasına gerek yoktur. Doğal olan gıdaları alıp,sağlıklı besleniyorsa vitamine gerek duyulmamaktadır.

Hamilelikte grip veya soğuk algınlığı ile nasıl baş edilebilir?

Hamilelerin çoğu ilaç kullanmaktan kaçınırlar ama hamile olana eğer hastalığı ilerlemişse ilaç vermek gerekebilir. Eğer bir hamile zatürre olursa gerekli koruyu tedbirler alınarak akciğer filminin de çekilmesi gerekmektedir. Yüksek ateşi olan bir anne adayı,ilaç kullanmazsa rahim içerisindeki çocuğun gelişmesinde ve beyin hücrelerine hasar meydana gelebilir. Bu sebeple hamilelerde kimin zaman ilaç tedavisine gidilmeli ve ilaçlar dikkatli seçilmelidir. Hamilelerin özellikle mevsim geçişlerinde herkesten daha dikkatli olması ve eğer kendisinde bir hastalık belirtisi seziyorsa mutlaka doktora gitmesi gerekmektedir.

Bebeklerde öksürük,ateş ve soğuk algınlığı için evde neler yapılabilir?

Enfeksiyonlar,çocuklarda büyüklere göre daha önemlidir. Ufak bir gribal enfeksiyon ya da yüksek ateş bile bir çocuğu çabucak soldurabilir. Bu gibi durumlarda bol sıvı alınmalıdır. Hastalık ilerlemeye devam ederse de çocuk mutlaka doktora götürülmelidir.

Prof. Dr. Koptagel İlgün

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share