Meme Kanseri Sadece Kadın Hastalığı Değildir

Erkek meme kanseri nadir görülen ancak agresif bir hastalıktır. Tüm dünyada görülme sıklığı %1’in altındadır.

Muayene için gelen meme kanserli erkeklerin çoğunluğu ellerine gelen kitleyi yağ bezesi sanan ve doktora gitmekte geç kalan hastalardır. Çünkü “erkek meme kanseri mi olurmuş"diye düşünülür. En büyük etken de bu,toplumda böyle bir yanlış kanı olmasıdır.

Meme Kanseri Geni Babadan da Geçiyor

Genetik yatkınlık en önemli risk faktörüdür. Eskiden kadında meme kanseri riskleri sayılırken,sadece anne tarafında meme kanseri geçirmiş olanlar riskli kabul ediliyordu ancak artık erkek tarafından da meme kanseri genlerinin geçmiş olabileceği düşünülüyor. Yani ailesinde meme kanseri olan erkeklerin de meme kanserine yakalanma riskleri,ailesinde meme kanseri olmayan erkeklere göre daha fazla. Mesela kız kardeşinde meme kanseri olan bir erkekde risk artışı vardır. Genetik geçişin dışında obezite,alkol,sigara gibi klasik kanser nedenleri riski artırır. Bir de hormon tedavisi gören ve östrojen hormonuna maruz kalan erkeklerde meme kanseri riski artar.

Erkeklerde Meme Dokusunun Tümü Alınıyor

Erkek meme kanseri hücre tipi ve özellikleri kadın meme kanseri ile aynı. Belirtiler,kadın meme kanseri belirtileri ile benzerlik gösteriyor. Erkek hastaların genellikle memede ele gelen yumru şeklinde kitle,memede çekinti,koltuk altında beze,meme başı derisinde değişiklik,kıllanma ve egzama gibi şikayetlerle doktora başvurduklarını ifade etti. Tedavide erkeklerde koruyucu cerrahi söz konusu olmuyor. Çünkü erkeklerde meme dokusu zaten az olduğu için meme dokusunun hepsi alınıyor. Tümör meme başından arkasına yerleştiği için erkeklerde mastektomi yapmak gerekiyor. Ardından hastalığın evresine bağlı olarak radyoterapi,kemoterapi ve hormonoterapi yapılabiliyor.

Erkekler de Elle Muayene Etmeli

Erken teşhis açısından erkeklerin de kadınlar gibi mutlaka memelerini kontrol ve muayene etmeleri gerekir. Memede ele gelen kitle,meme başında ve görüntüsünde değişiklik olup olmadığını muayene etmeliler. Dolayısıyla meme başında,koltuk altında ya da başında ellerine bir yumru geliyorsa,memelerinde bir değişiklik varsa mutlaka bir uzmana görünmeleri gerekiyor. Eğer her iki memede şişme varsa bu,hormonlardan kaynaklanabilir ama o durumda bile mutlaka konunun uzmanına görünmeleri şart. Özellikle ailesinde meme kanseri olan ya da hormon tedavisi görmüş riskli erkeklerin mutlaka kendilerini kontrol ettirmeleri lazım,çünkü eğer şüpheli bir durum varsa,erkekte meme dokusu az olduğu için onu erken evrede tespit etmek daha kolay. Tanı için erkeklerde de mamografi çekiliyor,ultrason ve gerekirse MR yapılıyor.

Prof. Dr. Cihan Uras

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share