Doktoruna Sormadan Oruç Tutma !

Ramazanda 15-16 saatlik açlık süresi sağlıklı kişileri bile zorlarken, birtakım hastalıkları olan kişiler dikkatli olmalı !

Ramazan ayında hekime sorulmadan oruç tutulmaması gereken başlıca 7 hastalık;reflü,ülser,karaciğer,karın ağrısı,kabızlık,safra kesesi ve pankreas.

Eğer reflün varsa,sahurdan hemen sonra yatma!

Uzun süren açlık sonrası,dikkatsizce yüksek kalorili ve fazla miktarda yiyecek tüketilmesi reflüyü artıran en önemli neden. Reflü hastaları sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmamalı çünkü yatar pozisyonda iken yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri gelmesi kolaylaşır ve bu da şiddetli reflü şikayetlerinin oluşmasına yol açmaktadır.

Ayrıca,iftarda yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı. İftardan 3 saat sonrasına küçük bir öğün eklenmeli,sigara ve alkol alınmamalı,çikolata,kahve,biberli,yağlı,baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı,ramazan süresince kilo alınmamalı,sıkı giysiler giyilmemeli ve yatak başının yükseltilmesi gereklidir.

Gastrit ve ülserin varsa doktora sormadan aspirin alma!

Midesiyle ilgili sık şikayeti olan kişilerin ramazan ayı öncesi doktorlarıyla birlikte oruç için hazırlanmaları ve gerekli önlemleri almalı. Bu hastaların dengeli beslenmeye,gerekli tüm besin öğelerinden az miktarlarda yemeye ve iftar ile sahur arasına küçük bir ara öğün sıkıştırmaya dikkat etmeleri gerektili.

Ramazan ayı süresince ağrı kesiciler ve aspirin kullanımına da özen gösterilmeli. Çünkü mide için oldukça zararlı olan bu ilaçların doktor önerisi olmadan kullanımının,oruç sırasında tehlikeli kanama ve mide delinmelerine neden olabilmektedir.

Karaciğer yağlanmasına dikkat!

Ramazan ayı süresince uzun süre aç kalınmasına rağmen iftar ve sahurda yenilen yüksek kalorili hamur işleri ve tatlılar nedeniyle kilo kontrolü zorlaşmakta.

Bu kısa süre içinde vücut ağırlığında ortaya çıkan artışın karaciğerde yağlanmaya yol açmakta. Özellikle kronik karaciğer hastalığı (hepatit) olan kişilerin oruç tutmaya başlamadan önce doktor kontrolünden geçmesi ve gerekli önerileri alması gerekli.

Uzun süre açlık,safra kesesinde yeni taş oluşumuna sebep!

Uzun süre açlık sırasında safra kesesi içinde kalan safranın koyulaşması ve akışkanlığının azalmasıyla yeni taşların oluşumunun artmakta. İftarda yenilen çok miktardaki besinden sonra şiddetli karın ağrıları ve akut kolesistit denilen safra kesesi iltihaplarının ortaya çıkabilmekte,bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden doktora başvurulmalı.

Pankreas hastaları,doktora danışmadan oruç tutma!

Safra kesesinde oluşan taşların safra kanalına düşmesinin pankreasta iltihaba neden olarak istenmeyen durumlara yol açabilmekte. Bu yüzden doktor izni olmadan kronik pankreatit hastalarının oruç tutmaması,tutacakların ise önerilere sıkı sıkıya bağlı kalmaları gerekmekte.

Ramazan süresince ev dışında daha sık yemek yendiği için besin zehirlenmeleri,parazit ve enfeksiyon hastalıkları da artmakta. Safra kesesi,pankreas hastalıklarında da özellikle yağlı beslenme sonrasında karın ağrısının ortaya çıkabilmekte.

Hazımsızlık için bol su!

Kabızlık,posası az ve yüksek kalorili yemek tüketme nedeniyle ortaya çıkmakta. Yiyecekler dengeli olarak seçilmeli,yeterince çiğ sebze,meyve tüketilmeli,unlu gıdalar kepek içermeli ve yeterli miktarda su içilmeli.
.

Prof. Dr. Murat Saruç

Total
0
Shares
Related Posts

Hipertansiyonun Türkiye’deki Durumu

Türkiye’de kan basıncını takip açısından yapılan en kapsamlı araştırma olan TEKHARF çalışmasında 1990 yılında yapılan ölçümlerde tansiyonu...
Total
0
Share