İnsülin Direnci Diyabete Sebep Oluyor

İnsülin direnci diyabet hastalığına sebep olmasının yanı sıra kalp hastalığı açısından da çok büyük bir risk oluşturmaktadır.

Acıbadem Kocaeli Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Soner Dileklen insülinin vücutta önemli etkileri olduğunu belirterek,diyabet hastalığındaki rolünden söz etti.

Metabolik Sendrom

İnsülin direnci, diyabet hastalığına sebep olmasının yanı sıra kalp hastalığı açısından da çok büyük bir risk oluşturmaktadır. Bilim adamlan son yıllarda bu hastalıklan beraber bulunduran bir fenomeni tanımlamışlardır. Bu hastalığa metabolik sendrom denmektedir. Metabolik sendrom içeriğinde:

1. İnsülin direnci

2. Kan insülin yüksekliği

3. Şişmanlık

4. Hipertansiyon

5. Kolesterol yüksekliği

6. Koroner damarlarda tıkanıklık gibi çok ciddi problemler birlikte bulunmaktadır.

Dünyada birçok merkez metabolik sendrom ve oluşturduğu etkiler üzerine birçok çalışma yapmaya başlamıştır. Önümüzdeki 10-20 yıl boyunca bu konudaki araştırma sonuçları yayınlandıkça metabolik sendrom hastalığının ne denli önemli olduğu bir kez daha gün yüzüne çıkacaktır.

Ülkemizde de bu konu ile ilgili Metsar adı altında bir çalışma sonuçlanmıştır. Bu çalışmada 4000 kişinin üstünde bir grup üzerinde araştırma yapılmış ve ülkemizde metabolik sendrom oranı yüzde 33 olarak saptanmıştır. Bu çalışmalarda asıl önemli olan nokta "metabolik sendrom hastalığı"olanların bir çoğunun hastalığının farkında olmamasıdır.

Bu çalışmadaki ilginç verilerden bazıları ise şöyle:

1. Türk toplumunun % 31.3′ ü sigara kullanmaktadır.

2. Toplumdaki 20 yaş üstü kişilerden % 27.6′ sının şekeri yüksek olmasına rağmen kişiler farkında değildir. Bu kişiler direk olarak diyabet riski altındalar ve bunların insülin direnci tedavisi almalan gereklidir.

3. Türk kadınlannın % 54.8′ i şişman olduğu için kalp krizi geçirme ve diyabet hastası olma riski yüksektir.

Bu sonuçlar bize hastalığın ne derece önemli ve ilerleyici bir hastalık olduğunu göstermektedir. Ülkemizde insülin direnci ve buna bağlı olarak şişmanlık,şeker hastalığı ve kalp krizleri gün geçtikçe artacaktır.

Bize düşen görev iş işten geçmeden kontrollerimizi yaptırıp önlemleri önceden almaktır. Şeker hastalığı,kalp krizi veya felç oluştuktan sonra birçok şeyi geri döndürmemiz mümkün olamamaktadır. Bu nedenle insülin direnci ile ilgili tetkikleri ihmal etmemeliyiz.

Diyabet Sayfasına Gitmek İçin Burayı Tıklayınız.

Resmi Diyabet Sitesine Ulaşmak İçin Burayı Tıklayınız.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Bebek Bakımında Merak Edilenler

Bebek, annesini 2-3 kez emdikten sonra yıkanmalı.Bebek bakımında merak ettiklerinizi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci'ye sorduk.
Total
0
Share