Mevsimsel Alerjik Rinite Neden Olan Alerjenler

Alerjen olarak tanımlanan maddelere karşı duyarlılığı olan bir kimsede, alerjen ile karsılaşma sonrasında burunda başlıca akıntı, hapşırık, kaşıntı ve tıkanıklık şeklinde yakınmaların oluştuğu hastalık tablosu alerjik nezle olarak tanımlanır.

Alerjen olarak tanımlanan maddelere karşı duyarlılığı olan bir kimsede,alerjen ile karsılaşma sonrasında burunda başlıca akıntı,hapşırık,kaşıntı ve tıkanıklık şeklinde yakınmaların oluştuğu hastalık tablosu alerjik nezle olarak tanımlanır. Burunda akıntı,hapşırık,kaşıntı ve tıkanma her türlü nezle(rinit)’nin bulgusu olabilir. Nezlesi olan bir kişide alerjik nezle teşhisinin konulabilmesi için hem duyarlı olunan (alerjik olunan) bir madde gösterilmesi hem de duyarlı olunan alerjenin nezle yakınmalarına yol açtığının gösterilmesi gerekir.

Alerjik nezle hayati tehdit eden bir hastalık olmamasına karşın dikkat dağınıklığı,konsantrasyon bozukluğu,uyku bozuklukları gibi yakınmalar ile yasam kalitesini düşüren,okul yaşamını ve üretkenliği etkileyen,aktiviteyi kısıtlayan bir tablodur. Ayrıca sinüzit,orta kulak iltihabı ve astım hastalığının kötüleşmesi gibi olumsuz etkileri de olabilir.


Etkenler:
Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjik nezlenin gelişmesindeki en büyük risk faktörü o kişinin ailesinde alerjik hastalıkların varlığı yani kişinin alerjik hastalıklara genetik yatkınlığının olmasıdır. Alerjik hastalıkların gelişmesinde genetik faktörlerin kadar çevresel faktörlerinde rolü olduğunu bilinmektedir. Çevresel faktörlerden sigara,egzoz dumanı,hava kirliliği,giderek daha hijyenik ortamlarda yaşamamızın rolü olabileceğine yönelik kanıtlara ulaşılmıştır.
Alerjik nezleden en sık sorumlu olan alerjenler ise polenler,ev tozu akarı ve hayvanlardır. Bunların yanı sıra bazı mantarlar,hamam böceği ve nadiren de gıdalar alerjik nezleden sorumlu olabilir. Ülkemizde en sık alerjik nezle nedeni polen alerjisidir ve polenlerden de en sık alerji görüleni ise çayır polenleri yani çim polenidir. Çayır poleni ilkbahar başından sonbahar sonuna kadar havada bulunabilirse de yakınmaların en sık görüldüğü dönem havada polen konsantrasyonun en yüksek olduğu yaz başıdır (nisan-mayıs-haziran ayları).

Akar ise ev tozu içinde yaşayan ve gözle görülemeyecek derecede küçük olan bir böcektir ve özellikle de tekstil ürünlerin üzerinde bulunur. Rutubetli ve ılıman iklim yaşaması için en uygun ortamı sağlar. Kuş tüyü ve yün yatak yorganlar en sık bulunduğu yerlerdir. Hayvanlardan ise en sık alerji yaptığı bilinen kedidir.

Dr. Günseli Bozdoğan

Total
0
Shares
Related Posts

8-10 Litre Su İçmek Zehirliyor!

Diyetisyenlerin besmelesi haline gelen ' Bol bol su için ' önerisindeki ' bol ' u abartmamakta fayda var. Zira suyun fazlası da zehirlenmeye yol açıyor.
Total
0
Share