Alerjen olarak tanımlanan maddelere karşı duyarlılığı olan bir kimsede,alerjen ile karsılaşma sonrasında burunda başlıca akıntı,hapşırık,kaşıntı ve tıkanıklık şeklinde yakınmaların oluştuğu hastalık tablosu alerjik nezle olarak tanımlanır. Burunda akıntı,hapşırık,kaşıntı ve tıkanma her türlü nezle(rinit)’nin bulgusu olabilir. Nezlesi olan bir kişide alerjik nezle teşhisinin konulabilmesi için hem duyarlı olunan (alerjik olunan) bir madde gösterilmesi hem de duyarlı olunan alerjenin nezle yakınmalarına yol açtığının gösterilmesi gerekir.
Alerjik nezle hayati tehdit eden bir hastalık olmamasına karşın dikkat dağınıklığı,konsantrasyon bozukluğu,uyku bozuklukları gibi yakınmalar ile yasam kalitesini düşüren,okul yaşamını ve üretkenliği etkileyen,aktiviteyi kısıtlayan bir tablodur. Ayrıca sinüzit,orta kulak iltihabı ve astım hastalığının kötüleşmesi gibi olumsuz etkileri de olabilir.
Etkenler:
Akar ise ev tozu içinde yaşayan ve gözle görülemeyecek derecede küçük olan bir böcektir ve özellikle de tekstil ürünlerin üzerinde bulunur. Rutubetli ve ılıman iklim yaşaması için en uygun ortamı sağlar. Kuş tüyü ve yün yatak yorganlar en sık bulunduğu yerlerdir. Hayvanlardan ise en sık alerji yaptığı bilinen kedidir.
Dr. Günseli Bozdoğan