Myomektomi Nedir?

Myomektomi, aynı zamanda ana rahmi leiomiyomları da denilen rahim urunu çıkarma işlemidir. Bunlar ana rahminde yaygın olarak ortaya çıkan kanserli olmayan urlardır.

Genelde doğum yapma dönemlerinde görülür ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Cerrahın myomektomi esnasındaki amacı ; belirtilere neden olan lifleri çıkarmak ve ana rahmini yeniden yapılandırmaktır. Bütün ana rahminin alınarak yapıldığı Histerektomiden (rahim alma ameliyatı) farklı olarak, Myomektomi sadece lifleri ortadan kaldırır ve ana rahminize zarar vermez. Myomektomi olan kadınlar, ağır adet kanamaları ve leğen kemiği sıkışmasının da dahil olduğu tümör lifi belirtilerinin iyileştiği gözlemlenmiştir.

Neden Yapılır?

Doktorunuz size, normal hareketlerinizi engelleyen ya da zahmetli hale getiren belirtilere neden olan lifler için size myomektomiyi önerebilir. Eğer ameliyata ihtiyacınız olursa, rahim lifleri için histerektomi yerine myomektomiyi seçmenin nedenleri şunları içerir :

  • Çocuk sahibi olmayı düşünmek
  • Doktorunuzun, rahim liflerinizin doğurganlığınıza engel olabileceğinden şüphelenmesi
  • Ana rahminizin kalmasını istemeniz

Riskleri Nelerdir?

Aşırı kan kaybı. Çoğu kadın zaten adet kanaması yüzünden kansızlığa (anemi) sahip, bu yüzden kan kaybından dolayı çıkacak problemlerde daha büyük risk içindeler. Ameliyattan önce doktorunuz kan sayınızı arttırmanız için size bazı yöntemler önerebilir. Myomektomi esnasında, cerrahlar aşırı kan kaybını önlemek için fazladan tedbir alırlar. Bu da, rahim arterlerindeki akıntıyı engelleyerek ve liflerin etrafındaki kan damarlarını sıkıştırmak için ilaçlar enjekte ederler.

Yara dokusu. ana rahmindeki lifleri ortadan kaldırmak için açılan kesikler adezyonlara yol açabilir. Ameliyat sonrasında kullanılabilecek yara dokusu için sargılar. Ana rahminin dışında, adezyonlar yakınlardaki dokularda karmaşıklığa neden olabilir ve tıkanık döl yatağı ya da bağırsakların düğümlenmesine sebep olabilir. Nadir olarak, ana rahminde adezyonlar oluşabilir ve hafif adet dönemlerine ve doğurganlıkta zorluklara neden olabilir. Laparoskopik myomektomi, abdominal myomektomiden daha az adezyonlarla sonuçlanabilir.

Doğum Engelleri :

Myomektomi eğer hamileyseniz doğum esnasında belli başlı risklerin artmasına neden olabilir.

Eğer cerrahınız rahim duvarınızda derin bir kesik açmak zorunda kalırsa, sonraki hamileliğinizi kontrol eden doktor hamilelik sırasında çok nadir rastlanan bir engel olan doğum sancısı esnasında ana rahminin yırtılmasından kaçınmak için sezaryen doğumu önerebilir.

Nadir rahim aldırma ameliyatı :

Nadir durumlarda, kanama kontrol edilemez ya da fibroidlere ek olarak başka anormallikler bulunursa, cerrah ana rahmini almak zorundadır.

Muhtemel cerrahi engelleri engellemek için stratejiler:

Myomektomi risklerini minimuma düşürmek için doktorunuz size şunları önerebilir :

  • Demir takviyeleri. Eğer ağır adet dönemlerinden ortaya çıkan demir eksikliği aneminiz varsa, ameliyattan önce kan sayınızı arttırmak için doktorunuz size demir takviyesi önerebilir.
  • Hormonal tedavi. Anemiyi düzeltmek için başka bir yöntem ise ameliyattan önce hormonal tedavidir.

Doktorunuz adet akıntınızı azaltmak ya da durdurmak için cinsiyet bezlerini gevşetici hormon agonisti, doğum kontrol hapı ya da diğer hormonal ilaçlardan verebilir.Gn-RH agonisti tedavi için verildiğinde, östrojen ya da projesteron üretimini engeller, adet kanamasını durdurarak demir depolarınızı ve hemoglobin üretmenizi sağlar.

Lifleri küçültmek için tedavi. Gn-RH agonist tedavisi gibi bazı hormonal tedaviler,cerrahınıza en küçük invasif cerrahi yaklaşıma izin vermek için liflerinizi ya da ana rahminizi yeterince küçültebilir. Çoğu kadında, Gn-RH agonist tedavisi ani ateş basması, gece terlemeleri ve vajinal kuruluğun da dahil olduğu menopoz bulgularına neden olabilir. Ancak bu rahatsızlıklar ilaç kullanımını bıraktığınızda sona erer.

Genelde tedavi ameliyattan birkaç aydan daha önce başlar.

Kanıtlar, tüm kadınların myomektomi tedavisinden önce  Gn-RH agonist terapisini almasını desteklemiyor. Gn-RH agonist tedavisi lifleri yeterince yumuşatarak ve küçülterek onların bulunup alınmasına engel olabilir. İlaç tedavisinin masrafı ve yan etkilerin riskleri, tedavinin yararlarına karşı tartılmalıdır.

Nasıl Hazırlanılır?

Hazırlanmak için şunları yapabilirsiniz :

  • Bilgi toplayın. Myomektomi olmak için ameliyattan önce kararınız hakkında kendinizi güvende hissetmeniz için tüm bilgileri alın. Doktorunuza ve cerrahınıza sorular sorun.
  • İlaçlar ve besin hakkındaki talimatları izleyin. Ameliyattan birkaç saat önce yemeyi ya da içmeyi kesmeniz gerekecek – belirli saatler hakkındaki doktorunuzun önerilerini dikkate alın.
  • Eğer ilaç kullanıyorsanız, ameliyattan önce doktorunuza rutin ilaç kullanımınızı değiştirip değiştirmemenizin gerekliliği konusunda soru sorun.
  • Doktorunuza reçetesiz satın alınan ilaçları, vitaminleri, diyet takviyelerini ya da aldığınız herhangi bir ilacı söyleyin.
  • Anestezinin tipini ve alabilecek olduğunuz ağrı kesicileri tartışın. Abdominal, laparoscopik ve robotik myomektomiler genel anestezi altında yapılır, ki bu da ameliyat esnasında uyuyor olacağınızı gösterir. Histeroskopik myomektomi genel anestezi ya da belkemiği anestezisi altında yapılır. Belkemiğinden yapıldığında, belkemiği kanallarınıza enjekte edilerek belden aşağınızı uyuşturur. Ağrı kesici ilaçları ve nasıl verilmesi muhtemel olduğu konusunda soru sorun.
  • Yardım için ayarlama yapın. Tesisiniz ameliyat gününde size eşlik etmek için yanınızda birisinin olmasına ihtiyaç duyabilir.
  • Gerekirse hastanede yatış süresi hakkında plan yapın.Hastanede günün bir kısmını ya da geceyi geçirmeniz uygulanan yöntemin çeşitine bağlıdır. Abdominal myomektomi genelde 2 ya da 3 gün hastane yatışı gerektirir. Çoğu durumda laparoskopik ya da robotik myomektomi sadece bir gecelik yatış gerektirir. Histeroskopik myomektomi genelde gecelik yatışa gerek kalmadan yapılır.

Beklentileriniz Ne Olmalı?

Liflerinizin sayısına, boyutuna ve yerine bağlı olarak cerrahınız myomektominin 3 yaklaşımından birisini seçebilir.

*Abdominal myomektomi. Abdominal myomektomide cerrahınız ana rahminize ulaşmak ve lifleri almak için açık abdominal kesikler açar.

Cerrahınız leğen boşluğunuza şu 2 yöntemden birisiyle girer :

  1. Yatay bikini bölgesi kesiği kasık kemiğinizin 2.5 santimetre üzerinden açılır.Bu kesme işlemi sizin doğal vücut hatlarınızı izler, bu yüzden genelde dikey kesim işleminden daha az ağrı ve daha küçük yarayla sonuçlanır. Sadece 8-10 santim olabilir fakat daha fazla da olabilir.Çünkü leğen boşluğunuza girişi sınırlar, bikini çizgisi kesiği eğer büyük liflere sahipseniz sizin için uygun olmayabilir.
  2. Yatay kesim karnınızın ortasından başlayarak göbek deliğinizin hemen altından kasık kemiklerinizin üstüne kadar uzanır. Bu yöntem cerrahınıza yatay kesme işleminden daha fazla erişimi sağlar ve kanamayı azaltır. Çok nadir kullanılan bir yöntemdir, eğer ana rahminiz göbek deliğinize kadar uzanan bi büyüklükteyse kullanılır.

Laparoskopik ya da robotik myomektomi:

Laparoskopik ya da robotik myomektomide en küçük kesik yöntemleri uygulanır. Cerrahınız birkaç küçük karın yarığıyla liflere erişip onları alabilir.

Laparoskopik myomektomi sürecinde cerrahınız göbek deliğinize ya da yanına küçük bir yarık açar. Sonra cerrahınız karnınıza karın duvarından geçirilen ve iç organların görülmesini sağlayan bir alet yerleştirir.

Cerrahınız ameliyatı karın duvarınızda açtığı diğer küçük yarıkların içindeki aletlerle gerçekleştirir. Robotik myomektomi esnasında aletler benzer küçük yarıklardan yerleştirilir ve cerrah aletlerin hareketini ayrı bir kontrol panelinden kontrol eder.Lif küçük parçalara kesilerek karın boşluğundaki bu küçük yarıklardan alınır ya da nadir olarak vajinanızda bir yarık açılarak yapılır.

Laparoskopik ve robotik ameliyatlar laparotomiye oranla daha küçük yarıklar kullanır. Bu da laparotomiye oranla daha az ağrı, daha az kan kaybı ve normale dönüşün daha hızlı olduğunu gösterir.

Rahim boyutu, yeri ve lif sayısı laparoskopik ameliyatın uygunluğunu belirleyen faktörlerdir.

Histeroskopik myomektomi:

Rahim boşluğunuzda ciddi derecede şişmeye sebep olan lifleri tedavi etmek için cerrahınız bir histeroskopik myomektomi önerebilir. Cerrahınız vajinanızdan ve rahim boynundan ana rahmine doğru yerleştirdiği aletlerle liflere erişir ve alır. Cerrahınız rezoktoskop diye adlandırılan ve dokuyu elektrik veya lazer yöntemiyle kesen bir aleti vajinanıza, rahim boynuna ve ana rahmine yerleştirir.

Genelde steril tuz çözeltisi olan temiz bir sıvı rahim boşluğunuzu genişletmek ve rahim duvarlarının incelenmesine yardımcı olmak için ana rahmine yerleştirilir.

Rezoktoskop kullanarak cerrahınız rahim boşluğunuzun yüzeyiyle aynı seviyeye gelene denk liften keserek parçalar alır. Çıkarılacak olan doku, rahminizi genişletmek için kullanılan temiz sıvıyla birlikte dışarı akıtılır. Karmaşık histeroskopik myomektomi süresince Pelvik organlarınızı görmek ve ana rahminin dış kısmını monitörize etmek için cerrahınız nadiren de olsa laparoskopu küçük bir yarıkla yerleştirerek kullanır.

Eve Gittiğinizde :

Hastaneden taburcu olurken doktorunuz reçetenize oral yolla alınan ağrı kesici ilaçlar yazar. Kendinize nasıl dikkat etmeniz gerektiğini söyler ve sizinle diyetiniz ve aktiviteleriniz hakkında tartışır. İyileşene kadar dinamik bir şekilde egzersiz yapmaktan, merdivenlerden çıkmaktan, ağır obje kaldırmaktan ya da araba sürmek gibi aktivitelerden uzak durmanız gerekebilir. Ayrıca doktorunuz, iyileşme süresi boyunca tampon kullanmamanızı ya da cinsel ilişkiden kaçınmanızı önerebilir.Geçirdiğiniz işlemin çeşidine bağlı olarak birkaç günden 6 haftaya kadar vajinal damlama bekleyebilirsiniz. Abdominal myomektomi – iyileşme genelde 4-6 hafta sürer. Laparoskopik ya da robotik myomektomi – iyileşme genelde 2-3 hafta sürer. Histeroskopik myomektomi – iyileşme genelde bir haftadan daha kısa sürer.

Sonuçlar

Myomektominin sonuçları şu şekilde olabilir :

Belirtilerin rahatlaması.Myomektomi ameliyatından sonra leğen kemiğinde ağrı ve basınç, aşırı adet kanaması gibi gibi rahatsız edici belirti ve işaretleri yaşayabilir. 

Doğurganlık gelişimi. Mukoza zarının altında olan lifleri histeroskopik myomektomi ile almak doğurganlığı ve hamileliğin gelişmesini sağlayabilir. Çoğu faktör doğurganlığa etki edebilir, fakat sık sık, myomektomi sonrasında hamileliği planlayan kadınlar biryıl içinde hamile kalırlar. Myomektomiden sonra cinsel ilişkiye girmeden önce ana rahminin iyileşmesine zaman tanımak için 3 ay bekleyin. Daha fazla araştırma ihtiyacına rağmen, abdominal, laporoskopik veya robotik myomektomi doğurganlığa etkisi hemen hemen aynıdır. Eğer lifleriniz histeroskopik myomektomiyle alınabilmesine oranla diğer yöntemler daha kısıtlıdır.

Doktorunuzun ameliyat esnasında tespit edemediği küçük tümörler ilerleyen zamanlarda semptomlara neden olabilir. Yeni lifler tedavi gerektirse de gerektirmese de gelişebilir. Sadece bir tane lifi olan kadınların belirlenmiş tekrarlama oranı, ek lifler için tedavi görme gereksinimi riski çok life sahip olan kadınlardan daha azdır.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Karotid Anjiyoplasti ve Stent

Karotid anjiyoplasti felçleri önlemek ya da tedavi etmek için tıkalı atardamarları açarak yapılan bir operasyondur. Boyun arterleri boynun iki tarafında konuşlanmış ve beyne kan sağlayan ana atardamarlardır.
Read More

ACL Rekonstrüksiyonu

ACL rekonstrüksiyonu, ön çapraz bağın (ACL) yenilenmesiyle yapılan bir ameliyattır. ACL yaralanmaları çoğunlukla ani durma ve yön değiştirme içeren basketbol, futbol voleybol gibi sporlarda görülür. Yırtılmış ACL başarılı bir şekilde geri dikilemez.
Read More

Baryum Enema

Baryum enema kalın bağırsaktaki (kolon) anormallik ve değişimleri tanılamak için kullanılan özel bir röntgen muayenesidir.
Total
0
Share