Özofajial Manometri Nedir?

Özofajiyal manometri özofagusun ne kadar iyi çalıştığını ölçen bir testtir. Özofagus (yemek borusu) ağız ve mideyi birbirine bağlayan uzun, kaslı bir borudur.

Özofajiyal manometri yutkunduğunuzda meydana gelen ritmik kas büzülmelerini (peristalsis) hesaplar. Ayrıca yemek borusu kaslarının koordinasyon ve gücünü ölçer.

Özofajiyal manometri sırasında algılayıcılar içeren uzun esnek bir boru (kateter) burun yoluyla özofagustan mideye geçirilir. Özofajiyal manometri çoğunlukla yemek borusunu etkileyen nadir rahatsızlıkların teşhisinde fayda sağlamaktadır.

Neden Yapılır?

Özofajiyal manometri, yiyeceklerin yemek borusundan mideye giderken hareketini (motilite) değerlendirir. Test, yemekle birlikte özofajiyal kas dalgalarının basınç, güç ve düzenlerinin yanısıra yemek borusunun alt ve üst ucundaki kasların (sfinkter) sirküler bantlarının ne kadar iyi açılıp kapandığını ölçer.

Doktorunuz, özofajiyal rahatsızlıklarla ilgili olabilecek semptomlar yaşıyorsanız özofajiyal manometriyi tavsiye edebilir. Bu semptomlar:

  • yutkunmakta zorluk çekme (disfaji)
  • yutkunurken ağrı hissetme (odinofaji)

Özofajiyal manometri birçok durumun teşhisinde kullanılabilir:

  • Yutma problemleri (disfaji). Yutma problemleri motilite sorunlarından çok blokaj, daralma (striktür) veya iltihaplanmadan kaynaklanır. Bu sebeple manometriye başvurmadan önce farklı testlerle bu sebeplerden listeden çıkarılabilir. Difüze özofajiyal spazmı manometri tarafından belirlenebilen nadir bir yutma sorunudur. Özofagusun multipl, zorlu, zayıf şekilde koordine olmuş kas knotraksiyonlarıyla tanımlanır.
  • Akalazya. Bu nadir durum yemek borusunun alt kasları (sfinkter) düzgün bir şekilde gevşemeyerek yemeğin mideye girmesine izin vermediğinde gerçekleşir. Ayrıca yemek borusunun duvarlarındaki kaslar da bu durumda zayıftır. Yutmakta zorluk çekme ve yemeğin tekrar boğaza regürjitasyonuna yol açabilir.
  • Skleroderma. Bu nadir progresif rahatsızlığa sahip çoğu kişide alt yemek borusunun kasları hareket etmez ve şiddetli gastroözofageal reflüye neden olur.

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) tedavisinde anti-reflü ameliyatı geçirmeyi düşünüyorsanız, durumun GERD ameliyatının iyileştiremediği akalazya veya spazm olmadığından emin olmak için özofajiyal manometri tavsiye edilebilir.

Kalpe alakalı olmayan göğüs ağrınız varsa; genellikle sadece endoskopinin uygulanmış olduğu, GERD seçeneğinin listeden silindiği ve yutma probleminin mevcut olduğu durumlarda özofajiyal manometri önerilir.

Riskleri Nelerdir?

Özofajiyal manometri genellikle güvenli bir prosedürdür ve komplikasyonlar nadir olarak görülür. Fakat, herhangi bir operasyonda olduğu gibi özofajiyal manometri de birtakım riskler taşır.

Özofajiyal manometri sırasında karşılaşabileceğiniz durumlar:

  • tüp boğaza takılırken öğürme
  • gözlerin sulanması
  • hafif burun kanaması
  • burun ve boğazda rahatsızlık

Özofajiyal manometri sonrası bazı yan etkilerle karşılaşabilirsiniz:

  • boğaz ağrısı
  • geniz tıkanması
  • hafif burun kanaması

Nadir olarak ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir:

  • düzensiz kalp atışları
  • midedeki şeylerin tekrar yemek borusuna çıkması ve akciğere solunması (aspirasyon)
  • yemek borusunda delinme (perforasyon)

Nasıl Hazırlanılır?

Prosedür öncesinde belirli bir süre perhiz yapmanız gerekebilir. Doktorunuz bu konuda gerekli talimatları verecektir. Ayrıca kullandığınız ilaçları doktorunuza bildirin. Bazı ilaçları test öncesinde almamanız gerekebilir.

Karşılaşabileceğiniz durumlar

Özofajiyal manometri yatıştırıcı kullanılmaksızın günübirlik olarak uygulanan bir prosedürdür. Çoğu kişi bu durumla başa çıkabilmektedir. Test başlamadan önce hastane önlüğü giymeniz istenebilir.

Özofajiyal manometri sırasında

  • Oturur haldeyken sağlık görevlilerinden biri boğazınıza uyuşturucu bir madde sıkar veya burnunuza uyuşturucu jel sürer ya da her ikisini birden uygulayabilir.
  • Kateter burun yoluyla yemek borusuna takılır. Kateter su dolu bir manşonla kaplı olabilir. Solunum durumunu etkilemez. Fakat gözleriniz sulanabilir ve öğürebilirsiniz. Ayrıca iritasyon yüzünden hafif çaplı burun kanaması görülebilir.
  • Daha sonra küçük yudumlarda su içersiniz. Bu esnada katetere bağlı bir bilgisayar özofajiyal kas kontraksiyonlarının basınç, güç ve düzenlerini kaydeder.
  • Kateter yerleştirildikten sonra muayene masasına sırt üstü yatmanız istenebilir veya oturur pozisyonda kalmanız gerekir.
  • Test sırasında yavaş ve düz bir şekilde nefes alıp vermeniz, mümkün olduğunca hareketsiz kalmanız ve sadece söylendiğinde yutkunmanız istenir.
  • Bir sağlık görevlisi kateter ölçümlere devam ederken kateteri midenize ilerletebilir.
  • Daha sonra kateter yavaş bir şekilde çekilir.

Test genellikle 20-30 dakika sürer.

Özofajiyal manometri sonrasında

Prosedür tamamlandığında normal aktivitelerinize dönebilirsiniz.

Sonuçlar

Test sonuçları doktorunuza gönderilir. Genellikle sonuçlar 1-2 gün içinde hazırlanılır. Test sonuçları gerekli görülürse tedaviye rehberlik etmesi için veya test preoperatif değerndirmenin bir parçası ise cerrahi prosedürlerin planlanması amacıyla kullanılabilir. Takip muayenesinde sonuçlar hakkında doktorunuzla görüşebilirsiniz. 

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Mikroalbümin Testi Nedir?

Mikroalbümin testi idrardaki çok az seviyelerdeki bir kan proteini (albümin) tespit etmek için kullanılan bir testtir. Mikroalbümin testi, böbrek hastalığı riskine sahip kişilerdeki erken böbrek hasarı belirtilerini belirlemek için kullanılır.
Read More

EEG (Elektroensefalogram)

Elektroensefalogram (EEG), beyindeki elektriksel aktiviteyi belirlemek için küçük, düz metal disklerin (elektrot) kafa derisine yerleştirildiği ağrısız bir prosedürdür.

Dörtlü Tarama Testi Nedir?

Aynı zamanda dörtlü marker veya en kısa haliyle dörtlü test olarak bilinen dörtlü tarama testi hamile bir kadının kanındaki maddelerin seviyelerini ölçen bir doğum öncesi testidir.
Total
0
Share