Nerede O Eski Bayramlar…

Geçen zaman, değişen dünya, eskiye özlem duyma, yeniye uyum sağlama, insanların hayatlarında kabul ettiği gerçeklerin arasında yer alıyor. Bu noktada bayramların hayatımızdaki yeri de git gide değişiyor belkide…
Bayram ve bayramlaşma kavramları git gide yerini bayram tatili kavramına bırakıyor. Gelecekte toplumun ruh sağlığı açısından bu kavramların anlamlarını yitirmesinin ne gibi sakıncaları olacak?
Kökümüzden uzaklaşıyoruz. Sonuçta kültürel açıdan bakıldığında gelenek ve göreneklerimiz,din açısından bakıldığında belli bir olgunlaşma temamız var,belli bir yapımız var. Bunun üzerine bir şeyler inşa etmeye çalışıyoruz. Eğer çocuklar kendi geçmişleri ile bağını keserlerse bu defa daha ciddi bir köksüzlük sorunu ortaya çıkıyor. Yani geriye döndüklerinde “ben kimim,nerdenim”sorularına yanıt bulmak daha zor oluyor. Tarihsel olarak geriye baktığımızda belli bir geçmişimiz var. Ama o geçmişimiz bir yerde kesiliyor. Çocuklar içinde böyle. Yani 10 yıl sonra çocuklar bayramlarda tatil mantığının gelişmesi dışında birlik ve dayanışma duygularından daha da yoksun olacaklar.

Okullar tatil ama ortalıkta çocuk yok!

Sokaklara bakınca çocuk görmek mümkün değil. Niye yok? Çocukların hepsi evde,klimalı ortamda oturmuş ya bilgisayarı ile oyun oynuyor ya televizyon karşısında çizgi film izliyor. Artık bu şekilde vakit geçiriyorlar. Çocuklar git gide yalnızlaşıyorlar. Aileler de genelde ciddi yalnızlık hissediyorlar. Akşamları internet üzerinde çok ciddi vakit geçiriyorlar. Ya da dizilerle kendilerini avutmaya çalışıyorlar. Herkesin biraz daha sosyal olabilmek adına bir beklentisi var. Yani kimse birilerinin kendisini anladığını dinlediğini hissetmiyor. Dolayısıyla bu modern yaşamın getirdiği bir şey;yalnızlık boşluk duyguları,bunları daha çok hissediyoruz. Eğer geleneksel toplumun bize vermiş olduğu,dayanışma ve destek ilişkilerini hissedebilirsek;kendimizi stres karşısında psikolojik açıdan daha sağlam ve güçlü hissederiz. Ama modern yaşam ve modern aile yaşantısı bunu biraz daha engelliyor. Bayramlar burada daha çok önemlidir. Tekrar eski bağları kuvvetlendirebilmek için ve tekrar eski ilişkileri ve destek ortamını bize sağlayabilmesi açısından büyük fayda sağlıyor. Bizim için büyük önem taşıyor. Bayramlarda en az birkaç kuşağın bir arada bulunması,çocukların geleceğe yönelik kendilerini daha güçlü hissetmeleri ve sosyalleşmeleri açısından büyük fayda sağlıyor.

Çekirdek bir ailede bu değerlerin tükenmemesi için neler yapılabilir?
Bunları yaşamamak aile bağlarını kuvvetlendirmek için kesinlikle zaman ayırmaları lazım. Minimum 1 saat eve geldikten sonra televizyonu ve interneti açmadan birlikte zaman geçirmeliler. Çünkü insanlar eve geldiklerinde ilk iş olarak ışık ile birlikte televizyonu da açarlar. En az 1 saat basit bir sohbet bile ilişkilerimizi kuvvetlendirir. Sosyal yalnızlık insana özgü bir şeydir. Zaman ayırmak ortak aktivite yapmak ilişkilerinizi güçlendirir. Bayram bunlar için muhteşem bir fırsattır. Çünkü modern hayatta 5 çocuklu aileler çok az. Birçok aile 1 çocuk ya da 2 çocuk sahibi. Bayramların şöyle bir özelliği var. Tek çocuk olarak büyüyen çocuk bayramda babaannesi ananesi ve dedelerini görebilecek kuzenleriyle birlikte oyun oynayabilecek. Bu çocuğun bir yerden kökünün olduğunu bilmesi kendini güçlü hissettirecektir.

Psikolog Ferahim Yeşilyurt

Total
0
Shares
Related Posts

Fıtık Cinsel Hayatı Olumsuz Etkiliyor!

Karın bölgesinde oluşan fıtıkların en sık görülen türü olan kasık fıtığı ağrı oluşturarak günlük aktiviteleri sınırlamasının yanı sıra cinsel yaşamı da olumsuz etkileyebiliyor. Örneğin, cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açmak gibi!
Total
0
Share