Öğünlere Dikkat Ederseniz Şeker Gibi Bir Hayatınız Olacak

Şeker hastalarında kan şeker düzeyinin normal sınırlarda tutulması için öğün sıklığı ve sayısı önemlidir.

Şeker hastaları için beslenme önerileri nelerdir?

Eğer şeker hastası kişinin vücut ağırlığı olması gerekenden fazla ise kilo vermelidir. Bunu sağlamak için,uzun süreli ve kalıcı bir şekilde kilo vermesi gerekir. Çok düşük kalorili diyetler,kan şeker düzeyinin aşırı düşmesine sebep olarak zararlı olacağından uygulanmamalıdır. Her hafta aynı kıyafetle ve aynı saatte tartılarak vücut ağırlığı kontrol edilmelidir.

Şeker hastalarında öğünler niçin önemlidir?

Şeker hastalarında kan şeker düzeyinin normal sınırlarda tutulması için öğün sıklığı ve sayısı önemlidir. Besinlerin 3 ana,3 ara öğünde tüketilmesi en uygun olanıdır. Böylelikle insülin kullanımı daha dengeli olacak ve insüline olan ihtiyaç azalacaktır. Üç ana öğünde (sabah,öğle,akşam) mutlaka ekmek,et,sebze grubundan besinler tüketilmelidir. Buna ek olarak meyve ve süt grubu da katılabilir. Özellikle de şeker düşürücü ilaç ya da insülin alan hastalar için ara öğünler bu tedavilerin etkisini karşılayacak enerjiyi almak önemli olduğundan gereklidir.

Şeker hastalarında besinlerin zamanında alınması niçin önemlidir?

Şeker hastaları önerilen besinleri zamanında ve önerilen miktarlarda yemesi gerekir. Böylece şeker hastası,aşırı şeker düşmesi ya da aşırı şeker yükselmesi gibi zararlı durumlardan korunur. Şeker hastalarında enerji oluşumunda kullanılan en önemli besin elemanı karbonhidratlar (un,nişastalı besinler,şeker vs.) dır. Bulgur,pirinç vb. tahıllar;nohut,mercimek vb. kuru baklagillerde ve sebzelerde bulunan nişasta daha karmaşık yapıdadır. Ve daha yavaş sindirildiğinden kana en yavaş geçen karbonhidrat türüdür. Bu olumlu özelliklerinden dolayı,karmaşık yapıdaki karbonhidratların diyetle basit karbonhidratlara göre daha fazla tüketilmesi gerekir.

Diyabet Hangi Organlarda Alarm Verir?

Diyabet Hastalığı ile İlgili Diğer Makaleler

Prof. Dr. Yavuz Baykal

Total
0
Shares
Related Posts

Ülser ve Beslenme

Duodenal ülser ince bağırsağın üst taraflarında, iç kısımda bulunan acı veren bir yaradır. İnce bağırsağın mideyle birleştiği yer olan duodenumda oluşur.

İshal (Diyare)

İshal veya diyare dışkının sık olarak sulu veya yumuşak çıkması durumudur.

Yeni Kış Virüsleri

Kimi, yılda bir genetik değişikliğe uğrayıp hasta ediyor; kimi de, her kış başka bir çeşidiyle nezleye yol açıyor. Kış virüsleri farklı türleriyle insan sağlığını tehdit etmeye bu kış Da devam ediyor.
Total
0
Share