Öksürüğü Hafife Almayın!

Özellikle sigara içen kişilerin öksürük, balgam ve eforla nefes darlığı oluyorsa doktora başvurmaları önerilir, çünkü KOAH erken dönemde teşhis edilirse ilerlemesi engellenebilir.

KOAH Hastalarının Şikayetleri Nelerdir?

  • Hastaların genellikle öksürük,balgam ve nefes darlığı yakınmaları olur. İlk ortaya çıkan yakınmalar öksürük ve fazla balgam çıkarmak olup hastalar tarafından önemsenmez. Bu yakınmalar genellikle sigara öksürüğü olarak nitelendirilir ve böylece hastalığın tanısı gecikebilir. Öksürük ve balgam sabah saatlerinde daha fazladır.
  • Balgam genellikle beyaz renklidir. Balgam miktarında artış ve renginde koyulaşma mikrobik bir iltihabın habercisi olabilmektedir.
  • Nefes darlığı önce hareketle meydana gelir ve yıllar içinde ilerler. Giyinirken,konuşurken ve hatta istirahat halinde bile hissedilir hale gelir. Nefesi verirken ortaya çıkan zorluk nedeniyle akciğerlerde kalan hava miktarı artar ve göğüs ön-arka çapı artarak fıçı şeklini almaya başlar.
  • Nefes darlığı dışında yorgunluk,halsizlik gibi yakınmalar da eklenir. İleri dönemlerde kanın yetersiz oksijenlenmesine bağlı parmak uçları,dil ve dudaklarda,kulak memelerinde mavi-mor renk ortaya çıkabilir. Ağır hastalarda kandaki karbondioksitin artmasına bağlı uyku eğilimi artar.
  • Özellikle sigara içen kişilerin öksürük,balgam ve eforla nefes darlığı oluyorsa doktora başvurmaları önerilir,çünkü KOAH erken dönemde teşhis edilirse ilerlemesi engellenebilir.
  • Doktora başvurulduğunda muayenedeki bulgularla birlikte bazı testler KOAH tanısının konulmasında yardımcı olmaktadır. Bu testlerin başında akciğer röntgeni ve solunum fonksiyon testleri gelir. Solunum fonksiyon testleri KOAH’ın şiddetinin değerlendirilmesinde yardımcı olan nefes ölçüm testleridir. Gerekli hallerde KOAH tanısı düşünülen hastalarda bilgisayarlı tomografi,kandaki oksijen değerlerinin ölçümü ve balgam incelemeleri yapılabilir.
  • Son zamanlarda KOAH’ lı hastaların solunum durumunu değerlendirmek ve tedavi sonrası düzelmeyi tespit etmek için yaşam kalitesi anketleri de yapılmaktadır.

Dr. Uygar cenik Golabi

Total
0
Shares
Related Posts

Sosyal Fobi mi Utangaçlık mı?

Sosyal fobi ile utangaçlık her ne kadar aynı anlamları taşıyormuş gibi görünselerde aslında birbirlerinden farklı olgulardır.

Ateşli Çocuğa Antibiyotik Verilmeli mi!

Her ateşte antibiyotik kullanılması gerekmez. Çünkü çocuklarda ateşin en sık sebebi viral enfeksiyonlardır ve gereksiz antibiyotik kullanıldığında çocuğunuza yarar değil zarar verebilirsiniz.
Total
0
Share