Peynir Deyin!

İnsanoğlu koyun, keçi ve inek beslemeye başladığından beri peynir yapmaktadır.

Peynir: Güzel Bir Tesadüf

Söylentilere göre ilk peynir tesadüfen üretilmiştir; Orta Doğu veya Orta Asya’daki göçebeler sütleri hayvanların midesinden yapılan kaplarda taşımışlardır ve yürürken (rennet denilen) enzimlerle karışmış;  kesmiklere ve peynir altı suyuna ayrılmıştır. Sonuç: peynir! Mısırlılar da peyniri sevmişlerdir. Milattan önce 2000’lere kadar uzanan mezar resimleri peynir yapan insanları göstermektedir.

İyi bir izlenim yaratmak

Yemek pişirirken peynir kullanıyorsanız direkt dolaptan çıkararak kullanabilirsiniz. Peynir bir aperatif tabağının parçasıysa oda sıcaklığında servis edin ve 5 farklı tat, şekil ve yapıya indirgemeye çalışın. Gerçek kalitesini ortaya çıkarması için servisten önce 20-60 dakika süreyle dinlendirin.

Taze olsun

Krem peynir (Neufchatel), İtalyan loru, feta, Fransız keçi peyniri, queso fresco ve süzme peynir, yumuşak veya taze peynirler olarak değerlendirilir. Bu peynirler kısa süre bekletilir veya hiç bekletilmemektedir. Kremsi, yumuşaktırlar ve hafif bir tatları vardır. Krem peynir, sos ve yemek yapımında harikadır. Çok fazla sodyum olmaksızın tuzlu bir tat elde etmek için salatanıza feta ekleyin veya fırınlanmış patlıcan ve domatesin üzerine serpin.

Daha yumuşak tarafı

Sızma, tatsız dış yüzeyli akıcı bir peynir olan Brie, Camembert gibi yumuşak şekilde olgunlaştırılır. Bunlar genellikle kremsi, oda sıcaklığında hemen hemen akışkan peynir türleridir. Ve evet, dış yüzeyini yiyebilirsiniz. Hızlı bir aperatif olarak puf böreğinin içine reçeli bolca sürerek üzerine Brie koyun ve altın sarısına ulaşana kadar fırında pişirin; daha sonra krakerlerle servis edin veya Ispanak ve Brie Kaplı Enginar Kalbini deneyebilirsiniz.

Tüm Şekil ve Boyutlar

Gouda, Havarti, Muenster: Hepsi yarı yumuşak peynirlerdir. Colby ve Monterey Jack peynirleri de öyledir. Mozzarella gibi bazı İtalyan peynirleri pasta filata denilen bir gruba aittir. Bu peynirler pişirilir, yoğurulur ve daha sonra bükülür ya da farklı şekillere sokulur (Filata İtalyanca’da “bükülmüş”). Havarti preslenmiş sandviçte jambonla çok iyi gider veya Gouda ile Karamelize Soğan ve Beyaz Fasulye Bazlamasını deneyebilirsiniz.

Peynir Harikadır

Mozzarellanın ardından Amerika’da ikinci en popüler tür olan çedar peyniri, İsviçre, Gravyer peyniri, Parmesan peyniri gibi daha sert çeşitleri favori makarnanızın veya kasserolun içine rendeleyebilirsiniz ya da elma veya armutla eşleştirerek aperatif olarak tüketebilirsiniz. Soğuk peynir daha kolay rendelenir, bu yüzden buzdolabından çıkarır çıkarmaz kullanın. Peyniri, Kızartılmış Elma ve Çedar Salatasının içinde deneyiniz.

Mavileşme

Peynirinizin içinde değilse küf, yemek isteyeceğiniz bir şey değildir. Buna damarlaşma denir ve işlem sırasında penicillium roqueforti denilen bir çeşit küfün eklenmesiyle yapılır. En çok bilinen mavi damarlı peynirler Gorgonzola, Roquefort, Maytag Blue ve Stilton’dır. Bifteğinizin üstüne bir parça küflü peynir koyun veya aperatif olarak Beet Carpaccio’yu deneyin.

Basit İçerikler

İster Camembert veya çedar, ister Gouda ya da Gorgonzola olsun; tüm peynirler aynı dört içerikten üretilir: süt, başlatıcı kültür, tuz ve peynir mayası. Fakat, severek yediğimiz yüzlerce lezzetli peynirlerin ortaya çıkmasını sağlayan asıl unsurlar bu içeriklerin kalitesi ve türü, nasıl birleştirildikleri, ne kadar süre bekletildikleri ve meyve ya da baharat gibi başka nelerin eklendiğidir.

Abartmayın

Peynir, ölçülü miktarlarda yediğiniz sürece diyetinizin sağlıklı bir parçası olacaktır. Yetişkinler her gün 2-3 porsiyon mandıra ürününe ihtiyaç duyarlar. Bir porsiyon (1 ½ ons ağırlığında veya  4 zar büyüklüğünde peynir), 1 bardak süt veya yoğurt ile aynı ölçüde kalsiyum sağlar. Diyetsel, dini veya hayvan hakları açısından endişeleriniz varsa etiketteki içerikleri kontrol edin veya satın almadan önce daha fazla bilgi edinmek amacıyla yerel bir peynir yapımcısıyla konuşun.

Gıda Haberleri

Peynir, Amerika diyetlerinde doymuş yağların başlıca kaynağı olduğu için sık sık adı kötüye çıkmaktadır. Fakat, aynı zamanda kalsiyum, fosfor, ve çinkonun yanı sıra et yemeyen kişiler için protein sağlamaktadır. Yakın zamanda yapılan araştırmalar peynirin düşük kan basıncı, düşük kalp hastalığı riski ve tip 2 diyabet ile bağlantısı olduğunu ortaya koymuştur. Tuzu azaltmanız gerekiyorsa düşük sodyumlu peynirlere veya mozzarella gibi daha yumuşak çeşitlere yönelebilirsiniz.

Diğer Lezzetler

Çoğu peynir inek sütünden yapılmaktadır, fakat bazıları keçi, koyun ve hatta bufalo, mus ya da ren geyiğinden yapılmaktadır. Kulağa garip gelebilir ama denemekte fayda vardır. Aynı zamanda chevre olarak bilinen keçi peyniri marketlerdeki o küçük paketlerden çok daha fazlasıdır. Küf peyniri, Gouda ve hatta çedar çeşitleri bulunmaktadır. Krakerlerin üzerinde veya salatada harika olduğu gibi kahvaltıda Ballı ve Keçi Peynirli Çörekler ile birlikte deneyebilirsiniz.

Peyniri Muhafaza Etmek

Peyniri orjinal kutusunda ve buzdolabınızın sebze bölmesinde saklayın. Bu bölüm et bölmesine oranla daha sıcaktır. Bir kere açıldıktan sonra bozulmasını hızlandıracak hava ve nemden korumak için plastik sargı, tirşe ya da parafinli kağıt ile sıkıca bağlayın. Küflü bir bölge tespit ederseniz tüm paketi çöpe atmayın. Küflü bölümün ½ inç ilerisinden itibaren kesin ve çöpe atın. Peynirin geri kalan kısmı hala yenilebilir durumda olacaktır. Küflü yumuşak peynirleri çöpe atın.

Önce Güvenlik

Zanaatkar eliyle yapılan peynirler artmaya başladığı için çiftlik marketlerde ve hatta internette eğlenceli çeşitler görebilirsiniz. Fakat bunlar güvenli midir? Çoğu, pastörize süt ile yapılmaktadır fakat bazıları çiğ süt içerir. Hamileyseniz veya zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa, bazen pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde bulunan listeriyayı kapma şansınız daha yüksek olabilir. Güvenliğiniz için imalatçıya sorun veya etikette pastörize sütü kontrol edin.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Yazın Sağlıklı Kilo Vermek!

Yaz geliyor. Fazla kilolar bir çok insanın ortak derdi. Fazla kilo hem estetik bir sorun hem de bir hastalık olarak değerlendiriliyor. Bu yüzden öncelikle sağlıklı olmak için fazla kilolardan kurtulmak gerekiyor.
Read More

Sonbaharda Tatlıya Düşkünlük Artıyor

Mevsim değişikliğini yaşadığımız şu günlerde uzmanlar bazı uyarılarda bulunuyor. Sonbahar başlangıcıyla birlikte öğün aralarının 34 saat sürmesi kan şekerinde dalgalanmalara neden oluyor.
Total
0
Share