Prostat tedavisinde başarı oranı yüzde 80–90!

Erkeklerde en sık görülen ve ölüme neden olabilen kanser türü olan prostat kanserinin tedavisinde beş yönteme başvuruluyor.

Prostat büyümesinde sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyulması nedeniyle hastanın günlük yaşam kalitesi düşmektedir. Prostat kanserinde ileri yaş ve aile öyküsü risk faktörleri arasında sayılıyor,ailenin erkeklerinde prostat kanseri varsa diğer erkek üyelerdeki olasılık biraz daha yükseliyor.

Erkeklerde en sık görülen ve ölüme neden olabilen kanser türü olan prostat kanserinin tedavisinde beş yönteme başvuruluyor.
Bunlar;

  • Takip
  • Ameliyat
  • Radyoterapi
  • Brakiterapi
  • İlaçlar

Takip:Prostat kanseri çok yavaş ilerliyor. Tanı erken konulduğunda,hastanın yaşı da ileriyse izlemek önemli bir seçenek haline geliyor.

Ameliyat: Ürologlar tarafından açık ya da laparoskopik olarak gerçekleştirilen cerrahi yöntemde prostat,bir bütün olarak çıkarılıyor.

Radyoterapi:Ameliyatsız yöntemlerde standart tedavi olarak biliniyor. Farklı tekniklerle farklı dozlar ve süreler içinde,ileri teknoloji ile üretilmiş cihazlar kullanılarak uygulanan radyoterapi sayesinde,tümörün kontrol altında tutulma ya da yok edilme oranı artıyor.

Brakiterapi:Cerrahiye benzeyen,radyoaktif birtakım tohumcukların özel bir iğne sayesinde prostatın içine yerleştirilmesi prensibine dayanan bir tedavi yöntemi. Kısa sürede uygulanması ve tohumcukların vücutta kalması nedeniyle,hasta açısından da konforlu bir yöntem.

İlaçlar: Tedavide tek başına kullanılmıyor. Genellikle cerrahiye ve radyoterapiye ek olarak ya da başka tedavi uygulanamayan hastalar için tercih ediliyor. Öncelikle hastalığın evresi ve hastanın taşıdığı risk belirleniyor. Tedavide,erkeklik hormonunu baskılayan ilaçlar kullanılıyor.

Hemoroid Tedavisi

Doç. Dr. Meriç Şengöz

Total
0
Shares
Related Posts

Anoreksia Nervosa

Psikolojik kökenli olan bu yeme bozukluğunda kişi ısrarla günlük yemek tüketim ihtiyacını normal sınırların altına düşürmektedir. Anoreksia'nın tanı olarak konulmasında hem Beden kitle indexi hem de psikolojik ...
Total
0
Share