Ramazan Ayında Sigarayı Bırakmak Daha Kolay

Son yıllarda ülkemizde de sigara bağımlılığı ile mücadele ilk sırayı almıştır. Gerek halkı bilinçlendirici ve bırakmaya özendirici çalışmalar gerekse içme alanlarının kısıtlanması Ülkemizdeki sigara içici sayısında azalma sağlamıştır.

Sağlık bakanlığı verielrine göre 2009 yılında 107 milyar 55 milyon adet olan yıllık sigara tüketiminin, 2010 yılında 93 milyar 355 milyon adete indiği, 2011 yılının ilk dört ayında düşme trendinin devam ettiği görülmektedir.

Sigara içen aile bireylerinin çocukları kötü etkilediği kadar çocukların özendiği meslek sahiplerinin de (doktor, polis, avukat, öğretmen gibi..) sigara içmesi sigara bağımlılığı ile mücadelemizi zora sokmaktadır.

Sigaranın içinde bulunan ve bağımlılık yapan madde sadece NİKOTİN’dir. Ancak sigara içimi ile 4000’den fazla kanserojen madde de akciğerler yolu ile vücuda girmekte ve başta AC CA olmak üzere mesane, gırtlak, ağız ve dil,…gibi bir çok kansere neden olmaktadır.

Sigarayı bırakmada en önemli adım kişinin sigara bağımlılığının zararları konusunda bilinçlendirilmesidir. İkinci adım ise kişinin kendi iradesi ile bu bağımlılktan kurtulma için aldığı akaradır. Ancak sonuçta bir madde bağımlılığı ile karşı karşıya olduğumuzdan bazen sigarayı bırakmak isteyen kişilere bu iradelerini teşvik edici veya kolaylaştırıcı yöntemlerle destek olmak gerekir.

Ramazan ayı ve oruç bu iradeyi güçlendiren önemli faktörlerden biridir

Çünkü sigarayı bırakmada kişinin belli bir zamana şartlanması ve uzun süre sigara içmemesi nikotin ihtiyacını ve alışkanlıklarını azaltarak bırakmada kolaylaştırıcı rol alır. Oruç tutan kişiler nasıl ki zihinsel olarak birşeyler yememeye ve içmemeye beynini hazırlıyor ise oruçlu geçecek 16-18 saat sigara içmemeye ve bırakmaya da kendini hazırlarsa açlık hissi duymadığı gibi sigara içme ihtiyacı da duymayacaktır.

Sigara bağımlılığından kurtulmak için 1-3-7-21 gibi sihirli sayılardan söz edebiliriz

Sigara paketini attığınız ilk günün sonunda AC’lerdeki CO yani zehirli gazın % 95 i solunum yolu ile atılmaktadır. Ve nikotin vücuttan ilk 24 saatte en hızlı çekilmektedir. 3. günün sonunda ise nikotinin (sigaranın içinde bulunanan bağımlılık yapan madde) %75’i atılmaktadır ve ilk 3 gün içmeyen birinin nikotinin vücuttan çekilme semptomlarını yaşması çok azalmaktadır. 7. günün sonunda nikotinin tamamı ter ve idrar yolu ile vücuttan atılmakta ve fizyolojik bağımlılık kalmamaktadır.

21 sihirli sayısı ise davranışsal bağımlığın azaldığı gün sayısıdır. Bir davranışın yerine başka bir davranış koyduğunuzda bunu kesintisiz 21 gün devam ettirmneiz gerekir ki yeni kazandığınız davranış alışkanlık yapsın. Bu nednele ramazan ayının bir ay sürmesi sigara bağımlılığından kurtulmak için büyük avantajdır.

İftar sonrası sigara içme hissi uyanırsa öncelikle sebze ve meyve (marul, salatalık, havuç, kuru üzüm vs.) tüketilmeli, evden sigara, kül tabağı ve çakmak uzaklaştırılmalı, sigara içmeye teşvik eden faaliyetlerden uzak durulmalıdır. İçmeyi kolaylaştırıcı haz kombinasyonlarından (sigara içilen ortamlar, çay, kahve, kola gibi) uzak durmalı, sigarasız da çayın, kahvenin tadını daha iyi alabileceğini deneyerek fark etmelidir. İçme duygusu dinmezse ortam değiştirilmeli, meşgul edici ve dikkat dağıtıcı faaliyetlerde bulunulmalıdır. Yinede başarılı olunamaz ise hekim kontrolünde destekleyici tedavi alınmalıdır. Dolayısıyla bir ay boyunca bu alışkanlığı kazanan ve sigarasızlığa alışan kişi bu alışkanlığını daha sonrada devam ettirirse sigarayı kolaylıkla bırakacaktır.

Sağlığını, geleceğini ve sevdiklerini düşünen hastalarımızı kendi istekleriyle başaracakları bu mücadeleye davet ediyor,sağlıklı ve sigarasız günlerde buluşmayı umut ediyorum.

Sigarayı bırakmanızın size ne gibi faydası olur?

  • Merdivenleri daha rahat inip çıkabilirsiniz
  • Daha rahat olarak uzun mesafeleri yürürsünüz
  • Cildiniz daha güzel görünür ve kırışıklarınız azalır
  • Nefesiniz temiz kokar.
  • Daha rahat spor yapabilirsiniz
  • Daha iyi uyku uyuyabilir,güne zinde başlarsınız
  • Çocuklara çok iyi örnek olursunuz
  • Cinsel gücünüz artar
  • Para biriktirebilirsiniz.
  • Kalp krizi geçirme riskiniz sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra yarıya iner.
  • Sigarasız geçen her yıl kansere yakalanma riskinizi azaltır.
  • Daha uzun ve kaliteli yaşarsanız

Dr. Obengül Ejder

Total
0
Shares
Related Posts

Kilo Almadan Sigarayı Bırakmak

19 Temmuzla birlikte sigara içenlerin hayatında çok büyük değişiklikler oldu. Artık sigara içmek iyice zorlaştığına göre bırakmanın da zamanı gelmiş demektir diye düşünüp bırakmak isteyenler oldukça fazla.
Total
0
Share