Ramazan Döneminde Kalp Krizleri Azalıyor mu?

Ramazan ayında kalp hastaları nelere dikkat etmeli

Yapılan çalışmalarda ramazan ayında kalp krizlerinde herhangi bir artış tespit edilmemiştir. Aksine bu dönem kalp krizlerinin azaldığını gösteren çalışmalar da mevcut. Araştırmalar, orucun kalp yetmezliğinden hastanelere yatış sıklığını arttırmadığını da gösteriyor. Buna rağmen eğer bir kalp hastasıysanız, oruç tutmadan önce mutlaka sizi takip eden kardiyoloji uzmanına danışmalısınız.

Ramazan ayında kalp hastaları nelere dikkat etmeli

Oruç tutacak kalp hastaları yaz aylarına gelen ramazan ayında gün ışığında fazla kalmamaya dikkat etmeli. Sıcağın en yoğun olduğu öğle vakitlerini kapalı ve klimalı ortamlarda,mümkünse en az hareketle geçirmeye özen göstermeliler. Açık renkli, bol ve terletmeyen elbiseler giyilmesi uygundur.

Özellikle sıcak altında ve efor gerektiren işlerde çalışan hastalar terleyerek veya idrar söktürücü ilaç kullanıyorlarsa idrarla önemli miktarda sıvı ve elektrolit kayıpları yaşayabilir.

Bu durumdaki hastalarda halsizlik,tansiyon düşüklüğü, şuur bulanıklığı, ritim bozukluğu hatta ölüme kadar ilerleyen klinik tablolar ile karşılaşabiliyor. Dolayısıyla idrar söktürücü ilaçlar ile tansiyon ilaçlarının dozları aşırı sıcak havalarda ve fazla sıvı kayıplarının olduğu durumlarda azaltılması gerekir. Açık havada veya efor gerektiren işlerde çalışan bir kalp hastasıysanız, mutlaka oruç tutmadan önce son kontrolleriniz ve kullandığınız ilaçları düzenlemesi için doktorunuza başvurun.

İftar ve sahurda ağır, yağlı ve hazmı zor yiyeceklerden uzak durun.

Az ve sık beslenin. İftarda ağır ve hızlı yemek,kalbin iş yükünü ve oksijen ihtiyacını arttırır. Bu da kardiyak şikâyetlerin artmasına hatta kalp krizlerine neden olabilir. İftar,çorba,salata ve komposto gibi hazmı kolay, lifli ve hafif yemeklerle açılmalı.

Biraz zaman geçtikten sonra ana yemeğe geçilmeli. Midenin asit salgısını artıran baharatlar bu ay hiç tüketilmemeli. “Sahurda çok yemek uzun süre tok tutar” inancı doğru değildir. Çünkü ne kadar çok ve hızla kan şekerini yükselten tatlılar yenirse,o kadar çok acıkılır.

Sahur sofraları kahvaltı gibi hazırlanmalıdır. Su ve mineral ihtiyacını karşılayacak gıdalar yanında ölçülü miktarda yumurta,süt,yoğurt,peynir veya lifli gıdalar (sebze yemekleri) tüketilmeli. En önemlisi sofradan tam doymadan kalkılmasıdır.

Doç. Dr. Ergün Seyfeli

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Kalp Sağlığını Koruyacak Beslenme Önerileri

Hareketsiz yaşam, stres, sigara ve üstüne üstlük, sağlıksız beslenme!.. Kalp sağlığının başlıca düşmanları onlar. Oysa, özellikle de 'beslenme' alışkanlığında yapabileceğimiz küçük değişikliklerle, kalp sağlığına katkı yapmak mümkün.
Total
0
Share